[93 Days Left] F1 2021 季後討論區 3

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
平治VSC radio講咗換胎大約會損失14秒嘅時間
同時平治估計Max同咸條白軚都可以捱到尾(base on ham條軚嘅status, 事實證明佢哋係失算, 因為Max明顯冇咸咁多空間去養軚)
所以如果咸狗換,Max唔換,佢哋要後追
應該係計過Risk-reward ratio
當刻唔入嘅風險細啲
(不過都幾明顯係計錯數,因為平治直路速度優勢大到on9)

如果冇SC,唔換亦都係right move
因為咸喺一直養軚嘅情況下
Max只有頭幾個圈可以快咸超過0.6秒
之後都慢番
同埋Max要贏一定要呢套軚完
冇可能全程push盡
所以個10零秒嘅Gap大機會一直喺到
呢個可能係原因之一,但油車仲有十幾年。你睇返十幾年前嘅ice科技同油耗,其實有好大進步

另一個柴偈嘅用處係工業用引擎,例如礦場啲車,船etc, 呢個都係點解會發展柴偈嘅原因

你講得啱,因為mgu k其實係電摩打,所以同電車係有直接關係,容易啲睇到個發展響街車點樣應用

Minichamps 1:43/1:18 開訂
不過最近睇左啲鬼佬engineer doc
吹緊toyota 隻Hydrogen Car 先係未來
唔知係想打壓Tesla定係點
正正正
Super Max
Toyota 倒水咁出電車
我自己一路都覺得氫氣燃料車係有得做
好似入油咁其實咁先啱大城市例如香港
Horner: 我3年前就部署咗四萬今晚阻止你攞8屆
今季黎講
有幾可max要過咸狗而咸狗真係守到?
咸狗都唔守車既
前提你要追到佢
同埋將來街車行全電 仲邊有廢氣比MGUH回收
個場唔落雨可能都對之後有影響
計一半分拉唔開距離
第一場
不過自此之後Max都學精咗
咸今年好似大部份時間都係直路過車多?
1.電池本身性能 2.處理廢棄電池嘅污染 3.製造電池嘅污染 4.叉電速度
四樣都有待改進

但係氫fuel cell車本身相對嚟講比較易搞,入氫時間同入油相若,呢代Mirai已經做到600km range,而電池本身只需要極細粒 (Mirai粒電得1.2kWh,基本上係當電容用嚟做buffer)
邪惡飲品隊
季初季中架車彎慢 (又係high rake low rake問題),只可以靠直路
季尾解決aero問題,但係有巴西偈,梗係靠直路
1. Last lap DNF 佢兩個會照計名次
2. Lapped Car 冇得跑last lap
3. 有lap人嘅唔只Max同Ham

所以就算DNF,結果都有可能係lapped car仍然排喺max ham 後面
亦即係話如果sainz跑得夠快lap得夠多
係有可能出現HAM P10贏1分
想SUPER MAX同LEGEND CHECO一齊訂
大牛細牛4個
垃利Sainz
麥記4慢
AM廢圖
EI Plan reserve driver 魚雷 (但係大頭全職反咸)
得榜尾三隊同牛冇關係

出年連威記都多個秦仔
萬惡金錢飲品隊

Coincidence? I think not.
其實佢青訓體咁勁 遲早半條grid都飲品隊
因為佢有4架車,容易升到車手上黎。唔岩用嘅車手已經有f1經驗,好多車隊會有興趣

講青訓其實好多隊都唔錯,但好似今年piastri咁,幾勁都無位俾佢。如果佢係rb出身,㗎仔已經搵緊formula e位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞