高薪人士心態

1001 回覆
411 Like 33 Dislike
初初入 覺得公司對我都幾好, 有球幾
耐左, 都係覺得出面可以搵到更高

同之前我搵半球無咩分別
老豆年薪2m, 但物慾真係好低
尤其要養家
之前媽媽未過身,一個月洗佢幾萬,水電媒又係錢
兩個工人又8000(要一個貼身照顧老人家,無計)
養車又10000
個仔(我)補習又幾千,其實計計埋埋唔係好多剩
最後變左工作狂,唔識放假,而家老左,老人家又行左
其實已經唔識洗錢,都幾唏噓

利申:畢業之後已經無洗屋企錢,唔好話我職業兒子
起碼多好多選擇 做多幾年諗收手移民
話休就休咩
lm
到時你就想買大d新d千幾2000萬果d樓
貼糧單稅單先討論
當你14個月糧都係 50K個月姐唔好嚇親連登仔
年薪100萬講到咁爽?

好多年薪過百萬嘅人上連登
貼左又話p圖
點解要當14個月
其實普普通通一間公司m grade或以上都會有一球啦
未計啲醫生律師
教師 護士max 埋有埋allowance 都有

返開工嘅根本唔會覺得有咩出奇
日日點你做嘢嗰班仆街咪有囉
個個月入100k都上連登
有係有,不過我睇過人工post咁耐真係得幾張糧單過100k, 有人po過,做it sales. 果類
5,60k果d就係政府工為主
其他就真係得個講字
唔信你咪出去同返啲窮人傾囉 做黎托柒咩
單身的話
十零廿萬一個月當然爽啦
樓上有人話會有好多物欲
買下買下就飽和架喇

但係有家庭有小朋友的話就成件事唔同曬
會相對地願意畀多少少換好啲嘅生活質素
壓力就係咁樣嚟
要更加搏命搵錢。
連收租年薪差不多百萬
其實無咩分別 普通日常生活
我都成日食譚仔
同埋揸爛鬼錢七
香港點會交17%薪俸稅呀,最高收入嗰班人係交15%標準稅率。
按累進稅率計算嘅話,雖然最後嗰個稅階係17%,但唔係所有收入都用17%嚟計。
食野食好少少貴少少,買嘢買多少少名牌
都係打工仔,100萬又唔係多,交下稅,扣除起居生活使費淨返大約50幾萬
計劃結婚儲錢買樓,無父幹個首期都要儲幾年
如果唔加人工上咗車之後都應該係差唔多月月清
this is Hong Kong
咁應該係睇grade
要管人就係煩 尤其係中層
要兼顧上面同下面啲人
兩面啲人諗同做嘢都好唔同
咁都係50K至60K姐
12-14個月咁計
你再咁連登仔又眼紅
咁又點? 我老細就係founder
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞