高薪人士心態

1001 回覆
411 Like 33 Dislike
咁睇你點定義多
整體打工仔350萬
過10萬人每個月拎緊8萬
唔緊要啦巴打
連登係多白卡佬 真係識嘅人就會明
一定係我有得吹唔吹大啲 100萬150萬唔吹 係要吹到70萬咁低咁零丁 仲要咁岩比我搵到份70萬嘅稅單
當我窮撚算啦 廢事再同啲白卡佬嘈
我CISA 嘅, 我會唔知?

我想講你聽, IT audit 唔係建基於法律. 係各公司嘅IT compliance.

睇來唔識嘅係你喎老友
路過講下
年金唔洗供8年,供5年得
60K年金每年慳10K稅,稅你每年都交,唔會因為你無買年金多左10K
即係其實係比50K x 5=250K 去用8年賺50K
抵唔抵買就自己諗
阿老友, 法規係compliance, 法律係legal, 你真係識先同我吹啦
人地都話笑鳩你貼野你仲要奶人地袋底
咁你compliance 後面係跟啲咩,on9
你都on99一開始就話證明你睇 證明完係度扭屎忽花又假又hard copy又盛 睇死你po完咪又係話呢樣嗰樣
叫你搵下我上面圖嘅所謂template你又搵唔到 話我P圖你又搵唔到P圖嘅痕跡
根本就係唔想接受自己柒咗嘅事實
你咪繼續當我吹水 我就繼續認真同其他巴打討論
IT compliance 同law 你都未識分, 不如算啦好嘛

我教人嘢要收錢架.
嘩村屋仔好惡
都係既, 叫你po d唔存在既野係難為左你小小. 對唔住
理解能力咁差 果然係白卡
屌 廢事再覆你 阻撚住大家討論
your point?
唔撚知廣州式係點
至於點解你會知廣州式係點
就唔知啦
新移民師兄
我信呀
朋友有firm做緊
但任你點train都係80 至 90 accurancy
最後一樣要搵人重新check一次
再衰啲唔通你覺得train完有問題
可以叫班高層自己睇code同algorithm fine tune堆parameters?
呢啲嘢未又係細嗰啲做
點會唔駛請人
你估冇法律問題公司會無喇喇俾咁多錢出嚟做compliance,CISA 好勁喎,考咗CISSP未?
出糧一定係direct debit? 天真嘅小孩
如果可以肯定5年都唔急用筆錢 其實唔係唔得
但多數人都係驚呢一點
自助餐/放題呢啲5年前已經不了
重質不重量 唔介意比多少少
8舊水食omakase (lunch) vs 3舊水放題壽司 我揀前者
CISSP 同CISA 係兩套唔同嘅skillset 來, 睇來你真係唔識

anyway 我都唔係做呢行, 過百萬年薪又有房坐, 3 層樓3 個車位又有租客同我供樓, 仲考屎忽咩. 你慢慢捱啦
我頂 點解一L樣
你做ibank ?
我揀後者最緊要抵食夾大件
食完唔飽食黎做乜
終於有個正常人
管flow管data training管個platform係未行緊正常auditing logic,
check埋generate出黎啲嘢係未make sense
未又係啲細嘅做
唔通叫啲老鬼做咩
最後未又係要請下面嗰堆

衰啲講而家中資啲IPO招股書
買開都知係template generate出黎架啦
咁係未唔駛請班細做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞