高薪人士心態

1001 回覆
411 Like 33 Dislike
你覺得收入同年資一定係正比?
冇野架, 你咪證明自己囉 又唔係唔信你
稅單username會有幾難?
不如咁啦, 你覺得收入同年資係反比?
即係岩岩出黎做野年入百萬, 做左20年之後得番5萬年薪?
除咗簽紙之外,你覺得做investigation, financial reports, 有邊一part ai 係做唔到?formatting 自係開始
之前搵400k交10k稅
搵700k個年交90
無計 仲要呢幾年退稅少左咁多仲要搵多咗
交多幾萬好撚肉痛
完全搵唔到方法扣
買年金又on99 lock8年
5 6百萬買廁所?
通常都識避税
年金真係不了
真係靠供養父母 或者生返個
唔該諗闊少少
要人簽名即係個post其中一個功用係孭鑊
你用AI咁出事個責任係未賴AI?
上市proposal 或report出事
然後間audit 公司答你話唔知乜事總之AI check唔到
可唔可以咁運作?
如果係父母免稅額幫手真係差好遠
年金都好緊要, 減返一個progressive rate已經慳好多, 6皮話多唔兔多話限小唔小, 唯有當儲錢囉
唔會笑
玩完啦 信就信 唔信就算
我都廢事再嘈 認真同其他巴打傾下好過
係呀, 所以所有嘢專業化. 我地就簽名孭飛, 我地下面班 2 3 萬咪bye 得囉. 係咪想咁?
大佬供8年 86 48 姐係我鎖左50萬俾到8年
隨時我過幾年買多層樓收租 到時50萬無得用咪好on9
清講得岩啊
不過唔係夾硬嘅 只係無咁care 想食就食姐
利申 成日請同事去大排擋 唔係因為平 而只係鐘意嗰個屬於香港人嘅風味
所以我計過數都放棄咗呢個方法
買多層用供樓嗰度扣稅好過
其實6萬減一萬係幾多 但真係鎖太耐
有諗過買落mpf
但驚之後俾共狗食埋
如果講剩講打工收入, 其實應該係信政府數據多D, 佢都係base on employer's return去計個400萬打工人士既收入中位數, 一間公司無乜大誘因去幫你報細收入, 搞到自己小左allowable expenses 去交多D稅

上面好多人話好多人都搵70個/100個一年, 我只同意係講緊某一D既工種既職級, 例如做IT 去到 programmer以上, 5皮野係唔小, 不過成個勞動人口計佔幾多呢? 傳統D既行業做會計要有年薪一球, 大公司做到senior manager可能會hit到, 其實好多SME上市既FC都未必有, 要升到去呢D位其實係bottle neck, 成個dept. 得一兩條友會有, 絕大部分未又係officer/AM, 3-4皮一個月
退下? 港式廣東話真係唔會用
係嫁, 所以未話話多唔多話小唔小, 睇你收入幾多先好買
我覺得要真係好多閒錢先好做
笑咗
可能新移民呢 包容下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞