高薪人士心態

1001 回覆
411 Like 33 Dislike
識野
點解你唔正面諗下
唔想孭飛
我自然會請啲正常人同睇住班𡃁
令啲嘢smooth得黎又有quality唔駛自己咁辛苦
點解要bye我下面啲人?

定你真係以為AI做audit萬能?
你認識下而家deep learning d model點train同run先討論啦
叫埋老婆仔女一齊去
你嘅思維係俾而家嘅法律制度限制住啫,諗深一層點解要會計,主要係因為政府要收稅,但無能力去處理成個過程,所以要有中介人制度,啫係要有人孭鑊。當政府有能力去處理,用AI去搞,由佢話俾你聽你每年要交幾多稅,咁要你呢個中介人嚟做咩?
呢個政府
唔cut免稅額已經偷笑啦
有時開check交稅都唔明
俾幾十萬人歲已經乜福利都冇
mpf又鎖死你
日日又要聽班官鳩up話啲市民點唔好
就想通返關settle好香港呢邊啲嘢就走
預咗下年又交差唔多10皮比個仆街政府
記得影稅表喎下年 而家影唔倒唔緊要,我等你
做呢一堆行業, 最大既關鍵都係要有若干個bottle neck突破到先去到年薪過百, 而往往都要top 10%
中學教師SGM都要point 38 差唔多頂先過到, 以公務員隊伍around 17-18萬計, 係400萬勞動人口入面都唔係佔好多, 金融業唔計最top tier既炒房個D, 其實平均要過百好似都唔易
因為你用嘅字眼好 廣州式,所要同你區分返 係港式廣東話。
但我講嘅法律問題永遠存在
除非呢個社會唔講負責人
所以點解越文明嘅社會越多agency
就算當你AI replace咗,有事未又係要整AI條友孭飛
但programmer好少可有audit或legal知識
又或佢哋自己都唔會想學
最後未又係partner返啲auditor先整到個AI

日日番工放工 無咩特別
唔係認真討論就出返去啦 係咁周圍左屌右屌
唔好咁講
淨係屌你姐
學下#936 位ching啦冇hard copy都講得出
老婆會話貴 要儲錢買第二層樓
連登仔唔係話特區政府好撚廢咩? 而家又話政府有能力做到咁智能?

我答你啦, 那怕你AI 幾叻好勁, 都一樣要有個human touch 確保個AI 運作合乎法規. 聽過IT Auditing 未呀?
上面先岩岩屌完其他人傻閪 扮乜撚野傻呀
真係後悔同你個引戰狗嘈咁耐 原來白卡佬一個
我係唔係白卡佬都改變唔倒你係刷成就感既一條傻鳩既事實
我無話唔會有 但我真係無 一早電子化哂
可能你未用過稅務易唔知
岩!你岩!
AI 唔係你諗咁要programmer 去寫logic,係你每一次交report上去都學習你點處理文件,其實而家PLTR,係有取代會計師嘅project。如果你唔信,唔緊要,都係十年內會發生嘅事,只係睇得遠嘅人可以及早準備,睇唔到嘅人咪到時怨天尤人囉!
好老婆嚟
我做public corp, 報稅單都係得個pdf

算啦陣間又以為我幫你, 其實我笑鳩你貼嘢出來架
一係咁啦, 手寫username + screen cap
比哂機會你證明自己
你係唔係真係知道IT Auditing 做咩咖?同埋,IT audit都係建基於而家嘅法律,有咩法律係唔可以改?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞