高薪人士心態

1001 回覆
411 Like 33 Dislike
邊個話高薪=戶口balance 一定多?

我戶口就得30萬, 但股票, 保險, 基金, 債券離岸戶口, 仲要賭波馬個戶口, 星夢郵輪賭錢個戶口

唔好玩啦, cap 乜鳩呀
貼圖最實際
教育行業
完全唔會埋怨

我成日會爭取改善低增值工序

集中精神做高增,Transferrable skill 個類工序

我既經驗係你可以講人壞話,但一定唔可以講公司壞話。
冇分別,因為上司,同事同客都有仆街
個人有點飄
唔會 因為有各種問題頂住頂住好想換

同埋以住黎講 千萬以上性價比明顯高好多

另外當你想整靚間屋就更加想有間好啱心水既先大搞 因為要洗好多錢同心力 無十年唔想搞多次
幾高人工每日都只得24個鐘
點都唔夠用
我諗呢個好多低人工嘅都唔明白
連登仔個個咁勁 好自卑
喺大公司內最中層嘅中層
上邊啲人收入可以高好多倍 (尤其是搵錢嘅部門)
嗰啲高層都係當你打雜咁用
自願供款
自願供款,倒不如自己拿去炒美股
平均2皮1日,星期六日都係帶老婆仔女去公園放風箏、深水埗買玩具,買樓或租樓唔使太着重價錢,鍾意住邊都得。
好多時心血來潮話買就買,同埋同啲同事朋友唔會計住計住,其他無分別
連登第n屆吹水大會正式開始
我選擇買幾間平樓收租, 然後出去租樓住

我3間自己物業夾埋都無4間房, 但我可以去租一d 自己鍾意, 但回報率低嘅屋. 佢加我租, 我就加返人地租, 成件事幾過癮
ibd hkd 1m 嗰啲係analyst 嚟...已經係食物鏈最低層
生咗仔住400呎舊樓點會開心
我就返工收工,同普通人有乜分別?
其實年薪過百既人,香港係好撚柒多
有錢人一樣計住計住

問題唔係佢有冇錢,係值唔值
外科醫生?我淨係諗到依個有錢冇時間嘅工作。
睇心態,其實同所有人一樣,當你搵到呢個錢,就覺得自己值得更多,你亦都會搵身邊比你好嘅人比較,所以根本冇分別
知唔知千幾二千萬屋要比幾多首期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞