高薪人士心態

1001 回覆
411 Like 33 Dislike
月入大概18萬
ok sor, permanent, 自柒.
教育. 前教畜
月入中位數8萬樓上有4.5%人
個個係連登
咁又唔好睇死自己. 我今年年頭開始做工程. 已經forecast到下年至少執一球

覺得人地廢就去搶人地d job返黎 再做好d. 覺得有機會既就主動去approach d大佬 問佢可唔可以比你搞. 搞唔掂既賠返錢比佢

世上無難事 只怕有心人加油
對於你已經搵到咁既錢既人, 當然唔會考慮呢份. 我都唔會.

討論其實係講緊"有無咁既人工呀?" 我前面既回答係"有". 而且唔係乜野特別案例. 成個professional IT 行頭都係咁上下人工. 當然你細分係咪有多d benefit 呀個d, sick leave 個d, 咁就唔係之前討論範圍內啦.
C+十幾都唔會guarantee 有
hedge fund quant?
8 皮野hold 到一年就夠
如果工作時間係揸車/Uber ,但有時過海或出尖沙咀都係鐘意撘下黨鐵。
我唔係話我做, 議事論事姐

我自己都有出過標搵IT 人, 扣左中介錢後55K 真係卒仔價. 不過vendor 真係呼之則來揮之則去

anyway, 佢呢份工係permanent, 咁我睇錯啦...
咁4.5%都有16萬人
實唔少架
休息完咁易搵得返咩?
買餸會睇價錢 出街食完全唔會 最多埋單對下單
搭的士次數倍增覺得時間真係好重要
反而車唔係成日揸 因為搭的士先安心做到野

仲有 買期權期貨會勇敢好多不過當然都做足功課 但有時都輸到仆街 要靠對沖

其實真係冇乜好大既轉變
一個人住緊二百幾呎好夠用
愈大地方反而愈易積雜物
Laptop做野有咩問題
上年開始公司都轉laptop+hotdesk+wfh
配套黎 同人工無關係
你咁似我阿頭嘅,句句都咁似嘅
之前有爸打講天外有天,人外有人。

搵到過百萬一年好似好多咁,但都要睇幾大開支,例如屋企幾多人要養⋯

同埋搵得呢個人工,都應該係管理階層,你估壓力唔大既咩
Btw 我身邊認識搵過千萬一年既人通常都好low profile. 食茶記、坐公共交通工具,出trip 坐econ

反而要showoff 名牌,揸靚車個班好多都係充大頭鬼或者搵緊水魚
差不多 我都係大約想咁樣 不過好彩我得一個
其實揾十萬一個月真係唔多
要供樓、租客層樓、家用、卡數都7788

反而如果係扣晒開支仲有10萬就爭好遠,
你會唔覺得所有嘢都提唔起勁冇嘢可以滿足你,
個人冇晒目標,好想迫自己買一啲野或者投資換取存在感。

有錢人的快樂往往就是那麼樸實無華且枯燥
100 百萬人工都是 8,9萬一個月 姐。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞