高薪人士心態

1001 回覆
411 Like 33 Dislike
叫雞唔會睇價錢
睇av 都會買正版
供左樓 生埋仔要比學費 興趣班 有埋工人 40k就唔夠50k都掹掹緊
先唔討論你俾嘅資料可唔可以得出你嘅結論,因為我冇時間
淨係你從來唔出膠post 呢樣嘢,已經值得尊敬
你年薪200萬嗰時你就會知道你份糧係包你坐的士
時間就是金錢
到年薪五百萬就會請司機
如果係做Sales 甚至IT Sales 呢類
就可能會比較後生已經到年薪100萬
但都唔係真係咁多人做
有冇巴打諗過幾多錢先夠

唔揸車又唔搭的士真係清泉
我年薪50果陣已經開始搭的士
15萬左右

但真係好辛苦好大壓力
啲嘢你睇哂你簽名 要好小心

不過最尾都係無乜錢剩
香港生活好難
如果生仔,其實高薪唔高薪都係唔好過,因為你入咗高薪圈子,你嘅仔都係被逼踏入同一命運,細細個開始就要花好多錢去培育同照顧,而你永遠都擔心自己搵嘅錢唔夠cover培養個仔嘅費用。

可能要等到你接近退休年齡,個仔大個咗,你覺得無需要再花資源栽培佢果陣,你先有得享受你係壯年時期搵嘅錢。不夠下下都要等到老咗先嚟享受,咁又有乜意思呢?

反而,一個普普通通一世月入五萬嘅人,唔生仔嘅,佢係人生黃金時期所享受到嘅,可能會更多。

結論: 咪撚生仔
好難定義夠
但要過中產生活我估200k/mth 左右啦家庭收入
你要富貴少少生活應該要500k up
住貴d呢個我又明
我都望到條數,希望自己快d達標
住得近公司都係唔平
唔通仲要喺新市鎮同人逼公共交通工具出嚟
好折磨
每個鐘都係錢
放假都要做野,一樣係俾人chur

最大分別係d細做野廢你會開始燥,因為人地怪責上黎係怪你
有小朋友?
14個月都計唔到一球啵
咁我又唔認同咪撚生仔呢個說法

生左仔之前, 搵果堆錢都唔知用黎做乜鳩, 成日無啦啦夜總會飲大左搶單埋, 又或者飲撚大左派錢比d女, 一個月就十幾廿萬. 反而生左仔之後, 會比家用老婆, 會使d錢嚮個b身上, 睇住佢慢慢成長, 每日都笑笑口, 每一分一毫都使得好有意義
個人有啲飄
其實都係搵幾多問題
你搵得十幾廿萬一個月咪覺得生仔唔夠用

幾十萬一個月咪覺得可以生兩個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞