高薪人士心態

1001 回覆
411 Like 33 Dislike
一班窮人能力但志氣眼界追得上首富既人
所以樓價大跌機會真係唔大,兩公婆月入加埋十幾個大有人在
你以為啦
呢個就好睇個人性格同埋你群開咩野圈子. 有個frd佢老豆公司上年net profit after tax 8億hkd. 都係叫我幫佢去兆萬買d tomica車仔, 有靚錶但都係叫我幫佢買幾隻swatch…佢結婚前一日我地兩丁友打邊爐都係4舊水埋單

當你身邊有呢d朋友, 你自自然然唔會搞咁多花臣
更正, 係今年
laptop + 豬肉枱+ 坐住工作好易會攪壞條頸椎.
公司啲豬肉枱可以升升降降
一係出pantry坐梳化/豆袋位
兩個加埋十幾萬就真係一街都係了
兩個加埋都無十個既可能仲少
其實可能你身邊行過都唔覺
車樓基本野有齊,但唔會亂洗錢,frugal.(不過呢點係條友財商高唔高,冇絕對)
真係睇你同咩人比
買樓移民冇難度
Rich? No way near.
唔明 點解咁講
咁又未必, 除非攪gay啦, 女性人工始終比男人低少少

新婚夫婦來講, 70K+30K 都叫好叻架喇. 普遍係40K+20K 都叫唔錯
投行
唔好淨計新婚
計三十幾個d應該過半有(十皮)
Sgm
如果係正正常常嘅三大grad+個pt master grad/專業牌+MNC perm 工, 過10 皮又真係好易. 如果已經上左車嘅話, 都叫踩左半隻腳入中產
凍飲唔洗加兩蚊
中產既定義太廣泛,係今時今日既香港,仲係有一大班人唔駛做揸住十層八層樓full pay 收租。 佢地一定搵得多過MNC 既executive grade…

我住個度真係大把呢d人,佢地車位都hold幾個,全部靚車但好少見佢地出車。仲要日日係樓下會所打躉,三十尾四十頭有小朋友,但完全唔駛番工….一定係passive income 多過打工唔駛做做full time dad…

呢班先至係中產
三十幾過半有十皮?
真係識 日日煮飯 買二手野 出街食貴野claim工數 埋怨人工太高 搞到唔夠膽resign創業
我覺得總之被動好好打工好老闆好 一個人打工定公婆都打工

月家庭收入有三十萬可以叫中產
兩個加埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞