高薪人士心態

1001 回覆
411 Like 33 Dislike
Head of ecm
漏左政府工
白衫三年考晒試就有
起碼做到四十歲先可以自己年薪過百萬
唔計白衫狗
年薪過百萬既人點發掘到自己係比普通人唔同?
讀書係咪入腦好多
rich
how old? 35未?
無乜分別,只會有時要食公司d屎果時就諗人工包既,算9數

唔係曬命 有時都會覺得自己9流流就袋兩三K一日

總結 大家要加油,真係唔知機會邊日出現,我都做過薯仔,每日收工都要對得住自己,機會就會出現
要買嘅都係要買
買車咪仲高稅%
脾氣差咗
Fing完錢第一樣會諗下月尾又可以儲番一筆
運氣緊要啲
心態都緊要
未, 識人好過識字, 同工作能力完全無關, 幾乎識親既人都勁過我, 有時都會擔心比人發現自己係一個On9仔 毒撚
睇左月薪心諗咁多人搭到嘴既
咪又係普通打工仔一個
醫院啲醫生個個都年薪百萬啦
咪又係會做到屌曬鬼
你人工未高到供老強會抵過自己買voo啫

何況交俾少少俾基金佬都好過拎大大舊養班垃圾公墓員
年收入Over 2 mil, 生活都係咁過。

住18m 樓月供都係35k, 除左小朋友,食飯唔睇價錢同養車,基本上一年可以儲到最少一球炒下美股

本身個人唔太重名牌物質,除左西裝想買靚少少。

無得去旅行連最大既支出都無埋

依然都係唔捨得俾過一球買跑車,都係揸d大路中價車

我諗除左你有好多女要溝同包養,咁你多多錢都唔夠駛
當年月薪過3萬開始明顯生活唔同咗,唔會點再計嘅細數

反而到年入過百時真係無乜特別分別,個人興趣都會網購搵平嘢買,BF會掃下貨,月供美股
最大感覺係交稅嗰陣

後來移咗民同公司同職位轉區做人工少3成咪又係咁過(扣完稅仲少) 不過就會發現香港錢真係幾好搵幾好儲(講緊4皮月薪以上嘅人)
但工作壓力同生活水平真係好過香港幾班

最後搵到錢嘅最大優點就係有條件選擇自己想去邊度生活,基本上有錢乜都搞得掂
好多公司都係照扣5%自願供款match
8萬就供4000咁
年薪越高
壓力係咪越大
好撚驚突然冇咗份工
咁易搵得返咁高人工?
強姦金去英國拎唔返
當無左
咁又好大分別
40k只夠自己唔餓死
100k可以養活一家三口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞