高薪人士心態

1001 回覆
411 Like 33 Dislike
Big4 十幾年應該sm
十幾年升唔到sm 會比人叫走
sm 冇百萬都接近百萬
留意返上面問月入條友答200萬 所以佢咪問咩工月入200萬囉
老豆一年150左右
食飯唔睇價錢
接受能力好高
同好小怨言
佢會覺得怨不如努力搵多個錢仲實際
食清d啦打老左有排你減呀

申利:減緊
上司係住南區,county club會員
但成日一收工就係度呻話自己一家四口開支好大,個個月d錢唔知用來做左咩
交十尻幾廿萬稅 屌你老母
呢期唔使養條女 啲錢可以自己用
一有小朋友就多多都唔夠洗
唔覺有咩唔同
唯一係唔會同人逼巴士地鐵
我都想抽公屋呀
講真 3大出身算得d乜野⋯⋯大把lvy league果d啦呢個世界
一年出一batch 同埋學歷唔一定同收入成正比
你睇大判同裝修一個月最勁可以搵幾多先啦
圖都懶得改扮乜鳩有錢
少年你太年輕了,香港大把人搞start up/ 做生意 / 錢搵錢輕易過百萬一年…

我唔係三大,但我另一半係,佢annual salary >700k, 但我好景個年係佢triple 有多,正常都double.

同埋你識得人越多,就知三大其實都係好普通,你都仲未計ivy league / oxbridge, 同埋俾接近一球讀emba 個班MNC executives

仲有,大把ibanker 無野做都會追下連登笑下減下壓,好似JPM Katrina 個單野入面好多ED 都知同笑緊
巴打住貝沙灣?
junior SM 8 皮野一個月但好忙
30幾五皮野打工仔算幾勁架喇
咪一九樣朝朝唔想起身返工
我 d 時間同體力貴過錢
瞓到最後一秒先 call 的士做黎生
同師兄一樣

現在自己野又要做 個下屬做完又係要我對完先出得街

本身係有另一個下屬Officer Level佢出街 屌佢老味 成年都來 都未有人來 要我一個頂曬

Yes 所以我係指每月幾皮..
計埋學費 興趣班 預間房比佢 工人 等等
呢句好笑,Pin this
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞