高薪人士心態

1001 回覆
411 Like 33 Dislike
Agger
表妹老公
基金佬年薪過百
老婆唔做野
兩件讀國際學校
請工人
養車
儲唔到錢租樓

見到佢咁我寧願兩個加埋搵5萬唔生
多多少少都有野埋怨,人心永遠難滿足
仲有高薪嘅人其實負債都多,所以都會有錢嘅壓力
Quant 唔洗返星期六日嘛如果係finance 既話呢個時數呢個錢都係ibd asso/vp嫁啦
🤣🤣搵百萬年薪 想買千幾二千萬樓 先儲返一半首期先
正評既8成係學生
淨低2成係見到咁多正皮就無腦like
搵多過70萬一年就應該要買house 住
養妻活兒想生活好d真係每月40k走唔甩
冇乜特別都係平民一個
解決問題多過埋怨
顧住班細嘅又要睇住個廠
個責任會驅使你自動波返工
食嘢唔使睇價錢就唔使講啦
物業嗰啲唔講啦
60k/mo 點買house香港喎
sure要
所以買一千萬樓下嘅樓,供都好輕鬆
做副校最低都85875一個月,點冇百萬年薪?
我搵緊200萬一個月都係卒仔
銀行求其一個RM咁上下年資都五皮幾啦
條友重話自己個fd好top
睇吓讀唔讀國際學校啦
外來人真係唔知金融業個SALARY RANGE拉得有幾開
讀埋IS,一年洗十幾萬,已經係最低消費,出名IS唔止呢個數
好感動樓主冇打錯「人士」
G
形住依啲鳩post 有啲 傳銷仔 係到
講自己點點點/ 講自己上線
一定中學?小學得沒80000囉,用下腦啦,不過是但啦,吹水台都唔真,我讀緊3大碩士,都係大3大做緊野,我想講我識既叻既30幾好多都得40000一個月,工程d大學同學仲衰,好多得40000,紀律部隊都晤會過百萬,我都好想知除商科有高bonus and double pay,仲有咩post咁好可以好似連登咁講咁易過百萬😂
是但啦,上連登勿認真!
仲有,有師姐做big4 ,佢大我十年,30中,佢都沒過百萬,d人亂up唔洗本,咁多sm位比你?做夠幾年就一定有得升咩?每年間間大學一車車bba,咁多人爭,點解一定要升你!我想表達一定有好多叻人過百萬年薪,但唔會係30幾既,唔會咁得閒上連登求奇亂講吹水又沒證明,上面話自己過百萬個d夠擔遮名,post糧單囉😎
連登仔fg 做多一年野就100k
無過百萬
不過近幾年轉下工加下薪
壓力大嘅時間想比返錢俾公司換返d life…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞