【先秦法家】由Walking dead開始,進入韓非子嘅革命思想

345 回覆
175 Like 4 Dislike

功利務實:國家的五種蛀木蟲
再讀韓非子五蠹篇(三)

諸子百家當中,法家最為激進。它否認儒家的道德標準,也否認墨家的宗教規範,它相信的只是權力。除了人君以外,它不相信任何的權威,更不承認任何的前言往行。……古代的學派當中,它是唯一始終持續不斷,力反傳統的,它不崇拜儒者所尊奉的堯舜,或墨者所禮信的大禹等聖王。它瞻前而不反顧,創新而不墨守。浮言虛辭﹑空談仁義,它摒棄不用,只要求實在的事功。
——陳榮捷

正文第五章

韓非子呢篇名為五蠹
即係針對法家眼中五種有害國家嘅人
《說文解字》段玉裁注:
蠹:木中蟲。在木中食木者也。今俗謂之蛀。
國家好似古人居住嘅木屋咁
木屋有蛀木蟲,變危樓隨時崩潰呀!

韓非係呢篇除左說明法治嘅必要
仲借住否定春秋戰國常見嘅五種人
肯定真正有益於富國強兵嘅人
就等我地睇睇韓非講咩啦

韓非子 五蠹篇
是故亂國之俗,其學者則稱先王之道,以籍仁義,盛容服而飾辯說,以疑當世之法而貳人主之心。其言談者,為設詐稱,借於外力,以成其私而遺社稷之利。其帶劍者,聚徒屬,立節操,以顯其名而犯五官之禁。其患御者,積於私門,盡貨賂而用重人之謁,退汗馬之勞。其商工之民,修治苦窳之器,聚弗靡之財,蓄積待時而侔農夫之利。此五者,邦之蠹也。人主不除此五蠹之民,不養耿介之士,則海內雖有破亡之國,削滅之朝,亦勿怪矣。

韓非講五種人係蛀木蟲
一、學者:儒家
二、言談者:說客、縱橫家
三、帶劍者:游俠、墨家支派
四、患御者:逃避兵役之人
五、商工之民:奸商

一、學者:儒家
「盛容服而飾辯說,以疑當世之法而貳人主之心」
著重外表,修飾語言
所講嘅言論,令當世嘅法令受到質疑
令到君主失去對法治嘅信心

二、言談者:說客、縱橫家
「為設詐稱,借於外力,以成其私而遺社稷之利」
虛偽作假,得個吹字
講到天花龍鳳,都係為左自己嘅利益
至於國家社稷,WFC?

三、帶劍者:游俠、墨家支派
「聚徒屬,立節操,以顯其名而犯五官之禁」
聚集同黨,以節操為主要標準
就係呢種諗法,令佢地衝擊社會法令
甚至為揚名立萬,故意犯禁

四、患御者:逃避兵役之人
「積於私門,盡貨賂而用重人之謁,退汗馬之勞」
靠住自己家族嘅少少權勢
用錢收買國家重臣
等自己唔需要服役,公平咩?

五、商工之民:奸商
「修治苦窳之器,聚弗靡之財,蓄積待時而侔農夫之利」
整埋劣質嘅黑心商品
賺勁多不義之財
平時仲要收收埋埋日常貨物
炒高哂價格,再賣返比辛苦做嘢嘅農民

「人主不除此五蠹之民,不養耿介之士,則海內雖有破亡之國,削滅之朝,亦勿怪矣」
君主唔除去呢五種蛀木蟲
唔照顧真正耿直做事嘅人
咁呢間屋呢,就好鬼快玩完架啦
咁韓非口中講嘅「耿介之士人係咩呢?

今境內之民皆言治,藏商、管之法者家有之,而國愈貧,言耕者眾,執耒者寡也;境內皆言兵,藏孫、吳之書者家有之,而兵愈弱,言戰者多,被甲者少也。故明主用其力,不聽其言;賞其功,必禁無用;故民盡死力以從其上。夫耕之用力也勞,而民為之者,曰:可得以富也。戰之為事也危,而民為之者,曰:可得以貴也。

大家都話要法治,家家都有法家學說嘅書
但國家反而愈黎愈窮,點解呢?
因為個個都講:農業緊要
真正落去耕田嘅人少之又少呀!

大家都話軍力好重要,家家都有兵書
但軍隊反而愈黎愈廢,點解呢?
因為個個都紙上談兵
根本無人願意去當兵呀!

呢兩樣嘢,正係韓非最著重嘅兩種人
富國>農民
強兵>戰士
而要重視提倡呢兩種人,必須公告法令
「故明主用其力,不聽其言;賞其功,必禁無用」
起用真正出力嘅人,唔聽空談者
獎勵真係有功於國嘅人,禁止無用嘅蛀木蟲

「故民盡死力以從其上」
呢兩種人受到重視,國力自然會提升
「可得以富也」、「可得以貴也」
韓非呢到提倡比佢地得到更好嘅待遇

夫明王治國之政,使其商工游食之民少而名卑,以寡趣本務而趨末作。今世近習之請行則官爵可買,官爵可買則商工不卑也矣;姦財貨賈得用於市則商人不少矣。聚斂倍農而致尊過耕戰之士,則耿介之士寡而高價之民多矣。

韓非子就講:
明主要令到商工游食嘅廢人變少
搞臭佢地嘅名譽
費事咁多人唔關注重要嘅事
反而去做埋蛀木蟲

千其唔可以再比人用錢買官做
官商勾結,佢地嘅地位又點會低?
地位唔低,又點會變少?
收入地位都好過耿介之士,又點會有人做?
韓非一連串嘅反問,都係想講:
明主要設立法令,唔好比呢五種人受重視

我地係五蠹篇可以睇到
韓非以富國強兵為最重要嘅事
否定空談、無益實效嘅人
並由其歷史、人性、價值觀
說明韓非之所以講法治嘅必要
我有少少諗唔通
佢話民意不一定可取,而表明部分民意短視,所以佢會忽略
咁會唔會鼓勵君主透露以上觀點比民眾?

法家以君主專制為主
咁樣睇,人民緊係唔重要啦
只要集中權力,下面嘅意見反對都無咩用
法家借用道家思想,君主唔需要比人知道佢真係諗咩
無人君主嘅喜好,先最好咁控制臣下之人
好快會講到法家嘅治人之術

傳統中國社會係上智下愚,階層最下嘅只需要不斷勞動,為國家提供資源,就完成社會責任。國情政經唔關佢地事,所以同佢地講食飯權(徭役)就夠,人權民主etc

教育普及都係近代發生嘅事
古代識字讀書嘅人唔多,知識即係力量
韓非子都係韓國嘅公子,起跑線已經唔同
不過韓非講法治,無形中提倡平等
君主獨專,其餘人都係受到法嘅限制
[center]功利務實:國家的五種蛀木蟲
再讀韓非子五蠹篇(三)

諸子百家當中,法家最為激進。它否認儒家的道德標準,也否認墨家的宗教規範,它相信的只是權力。除了人君以外,它不相信任何的權威,更不承認任何的前言往行。……古代的學派當中,它是唯一始終持續不斷,力反傳統的,它不崇拜儒者所尊奉的堯舜,或墨者所禮信的大禹等聖王。它瞻前而不反顧,創新而不墨守。浮言虛辭﹑空談仁義,它摒棄不用,只要求實在的事功。
——陳榮捷

講緊侵侵??
再讀韓非子五蠹篇(三)

——陳榮捷

講緊侵侵??

古往今來
好多人都有共同點
文明進步,人性不改
再讀韓非子五蠹篇(三)

——陳榮捷

講緊侵侵??

古往今來
好多人都有共同點
文明進步,人性不改

不過侵侵既思維又太矯枉過正,over左,同埋非黑即白
暫時睇頭幾篇覺得韓非子思想較荀子簡單?
都係先否定其他人以確立自己信念
因為荀子、儒家等等相對地係以自身修為出發
唔知咁諗啱唔啱
暫時睇頭幾篇覺得韓非子思想較荀子簡單?
都係先否定其他人以確立自己信念
因為荀子、儒家等等相對地係以自身修為出發
唔知咁諗啱唔啱

我都好似巴打咁諗,
可能韓非好直接,
無咩抽象概念!

巴打嘅理解係無錯
我自己讀落都覺得韓非易讀
講得好直接,無咩曖昧模糊嘅地方
我係blog嘅分類加左難度區別
荀子三粒星,因為涉及學術界爭執
韓非一粒星,雖然儒家派都唔鍾意佢
但理由好直接,唔同荀子涉及內容認知嘅出入
黑白分明,文筆直接清晰,好易入口
我地不妨諗,點解韓非會咁易理解?
推一推先
一陣出文

簡介基本古代思想概念:法、術
細讀韓非子定法篇之法術並重

韓非是戰國末年人,他已經將法家區分為重法、重術和重勢三派,分別以商鞅、申不害、慎到三人為代表;而且,進一步強調,法、術、勢三者相輔而相成,不可偏廢。韓非於「刑名法術之學」,兼取商鞅﹑申不害和慎到諸家,又頗申發己見,故學者譽之為集法家之大成。
——陳榮捷

正文第六章

韓非子嘅政治思想,係以君主為核心
儒家認為,君主要有仁德有修養,先可以治理好國家
但韓非就話:咁樣根本唔可行!
要等賢人,有如守株待兔
即使等到明主,但下一個又會係明主咩?

因此,韓非提出嘅係:中主而治
做君主唔需要太醒,普通人咁已經夠啦
但點樣令到普通人可以治理好國家呢?
韓非提出三大重點:
一、法:立法、法治
二、術:賞罰、司法
三、勢:權勢、行政
呢三樣嘢,係前期法家分別提出
而韓非將佢地結合,成為法家之大成

韓非子 定法篇
問者曰:「申不害、公孫鞅,此二家之言孰急於國?」應之曰:「是不可程也。人不食,十日則死;大寒之隆,不衣亦死。謂之衣食孰急於人,則是不可一無也,皆養生之具也。今申不害言術,而公孫鞅為法。術者,因任而授官,循名而責實,操殺生之柄,課群臣之能者也,此人主之所執也。法者,憲令著於官府,刑罰必於民心,賞存乎慎法,而罰加乎姦令者也,此臣之所師也。君無術則弊於上,臣無法則亂於下,此不可一無,皆帝王之具也。」

定法篇分三段,每段都係一問一答
申不害重術
公孫鞅重法
有人問,邊樣對國家比較重要呢?

韓非就話:唔可以比較架!
就好似人唔食嘢會餓死
冬天無衫著會凍死
法、術都係治理國家必須嘅嘢黎

「術者,因任而授官,循名而責實,操殺生之柄,課群臣之能者也,此人主之所執也」
術,按照能力任命官員
根據官職要求官員做返實事
掌握生殺大權,考察手下嘅能力
君主要把握呢種用人之術

「法者,憲令著於官府,刑罰必於民心,賞存乎慎法,而罰加乎姦令者也,此臣之所師也」
法,官府明令公告於世
人民自然會知道刑罰嘅標準
獎勵守法嘅人,責罰違法嘅人
呢樣正係群臣必須遵循嘅契約

問者曰:「徒術而無法,徒法而無術,其不可何哉?」對曰:「申不害,韓昭侯之佐也。……申不害不擅其法,不一其憲令則姦多故。利在故法前令則道之,利在新法後令則道之,利在故新相反,前後相勃。則申不害雖十使昭侯用術,而姦臣猶有所譎其辭矣。故託万乘之勁韓,七十年而不至於霸王者,雖用術於上,法不勤飾於官之患也。公孫鞅之治秦也,設告相坐而責其實,連什伍而同其罪,賞厚而信,刑重而必,是以其民用力勞而不休,逐敵危而不卻,故其國富而兵強。然而無術以知姦,則以其富強也資人臣而已矣。……商君雖十飾其法,人臣反用其資。故乘強秦之資,數十年而不至於帝王者,法不勤飾於官,主無術於上之患也。」

又有人問:點解兩者不可缺一呢?
韓非呢到以前人舉例
申不害重術無法,法令前後不一
因為法令無明確統一公告
班人就覺得邊到有利就跟邊條法
現代講法,即係走法律罅
君主就算想罰佢地,佢地都總有得反駁

公孫鞅重法,「賞厚而信,刑重而必」
令到秦國「國富而兵強」
但係無術,君主管唔到班細嘅
「商君雖十飾其法,人臣反用其資」
法令再好都無用,臣子用黎謀取私利
亦都因為咁,秦國重法但都做唔到最勁嘅國家

問者曰:「主用申子之術、而官行商君之法,可乎?」對曰:「申子未盡於法也。申子言『治不踰官,雖知弗言』。治不踰官,謂之守職也可;知而弗言,是不謂過也。人主以一國目視,故視莫明焉;以一國耳聽,故聽莫聰焉。今知而弗言,則人主尚安假借矣?商君之法曰:『斬一首者爵一級,欲為官者為五十石之官;斬二首者爵二級,欲為官者為百石之官。』官爵之遷與斬首之功相稱也。……今治官者,智能也;今斬首者,勇力之所加也。以勇力之所加、而治智能之官,是以斬首之功為醫匠也。故曰:二子之於法術,皆未盡善也。」

再有人問:咁用哂佢地嘅諗法咪得囉?
韓非係到講,佢地都唔夠完善呀
申不害話:「治不踰官,雖知弗言」
官員只需要做好職責
就算知道職責外嘅衰嘢都唔可以講
咁樣君主又點樣可以管理好國家呢?

公孫鞅話:
「斬一首者爵一級,欲為官者為五十石之官;斬二首者爵二級,欲為官者為百石之官」
官位等同殺到幾多敵人
但係做官講嘅係智能,殺人講嘅係勇猛
咁樣安排官位,能力同職責唔相符

「二子之於法術,皆未盡善也」
如果佢地都盡善盡美
又點到韓非子講自己思想呢?
完善咁掌握法、術
先能夠成為天下嘅帝王

支持樓主出返文

今日有大搞作
新野遲D睇
但感覺上法家要work 嘅話 前提係君主有遠見(想國家強大)+冇乜私心?如果君主只當國家係屬於佢一人嘅國家 跟住濫權 搬龍門嘅話 法家只會害到人? 唔知法家有冇限制君主權力嘅方法?

btw 支持樓主 加油啊
但感覺上法家要work 嘅話 前提係君主有遠見(想國家強大)+冇乜私心?如果君主只當國家係屬於佢一人嘅國家 跟住濫權 搬龍門嘅話 法家只會害到人? 唔知法家有冇限制君主權力嘅方法?

巴打一針見血,歸根究底,始終中國古代政治都係重人治
天子之為天子,因為上受天命,一人獨大
法家係維護君權,君主嘅私心只要唔破壞國家治理就得
如果君主嘅私心太過表露出黎,例如好色咁
咁法家就會話,咁呢位君主好易比臣下反控制

法家重法治,但君主高於法
呢一點,就係同現代法治精神相差好遠
巴打講嘅呢一點,亦係好多人嘅批評
秦朝咁快滅亡,有唔少人都話係法家嘅君權獨大
法家嘅理想,落入現實必定會出現問題
留名

啱啊啱啊 anyway繼續留名學野
留明支持
【日本俳句】小丸子,HUNTER×HUNTER,人中之龍
https://lihkg.com/thread/314800/page/1?post=71c7f28e62729fd42f4356f3965ffe0ad42efa5b
記得入去留名支持啦

啱啊啱啊 anyway繼續留名學野

完全解答到我心裡嘅疑問
探長既長文需要深入思考去細讀
臨訓前睇好大獲,個腦轉動左又要番D時間cool down 落黎先訓著
探長既長文需要深入思考去細讀
臨訓前睇好大獲,個腦轉動左又要番D時間cool down 落黎先訓著

訓前最好唔好讀思想嘢
讀吓詩詞都幾好
不過有時都大獲,隨時感懷身世
有排先平靜到訓得著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞