【先秦法家】由Walking dead開始,進入韓非子嘅革命思想

345 回覆
175 Like 4 Dislike
LM
無睇walking dead
不過對探長講法家好有興趣

有個講法叫「外儒內法」
話就話以儒術治天下
實際諗法同操作上
都係信法家果套

虛偽到

統治階層最鍾意一定係法家
今日出多篇
好快入正文,無睇過劇嘅理解都一樣
正評 上一頁 今晚睇

打風最好就係睇文

巴打講起 子非魚
我上網睇番惠施同莊子既辯論,表面上有點小學雞
當然背後代表住唯心論同唯物論之爭

有個講法叫「外儒內法」
話就話以儒術治天下
實際諗法同操作上
都係信法家果套

虛偽到

統治階層最鍾意一定係法家
今日出多篇
好快入正文,無睇過劇嘅理解都一樣

巴打你可能對儒家有所誤會
統治者用既儒家同孔孟既儒家有幾大既分別
即係好似民建聯全稱都民主建設聯盟啦 唔通佢地又民主咩

中國都有反對黨、民主黨
掛羊頭賣狗肉,古今如一……
無睇過walking dead

X2

X2

X3 我食TVB奶長大的
原來咁多人有睇過..

有個講法叫「外儒內法」
話就話以儒術治天下
實際諗法同操作上
都係信法家果套

虛偽到

咁似而家北面某國政府

從Glenn之死講解法家思想「革命」何在

https://www.youtube.com/watch?v=Ndh3yVIVD98

引子之二

Negan一棍打爆Glenn個頭
呢一幕,真係令唔少Walking dead劇迷心碎
凹頭凸眼嘅死相極為慘烈,仲引起Fans揚言棄劇
Glenn係第一季已經出現,親切嘅形象深入人心
但係,我地可以問一個問題:
點解Glenn咁受歡迎,佢係劇入面嘅意義係咩?

Walking dead S7終結
Glenn嘅老婆Maggie最後自白,為第一集死嘅Glenn定位:
To suffer, to stand, to grieve, to give, to love, to live. To fight for each other. Glenn made the decision, Rick. I was just following his lead.
一切嘅善良,都係起源自Glenn第一季無私咁救Rick
或者因為咁,雖然身處弱肉強食嘅世界
都叫保有人性,算係故事入面會幫吓人嘅團隊

但呢一樣嘢,正正係被Negan一棍打破
Rick團隊舊有嘅諗法,完全係呢一刻轟然崩潰
Negan嘅壓倒性力量,係到宣告:
你地呢種諗法真係太天真,我果套先係可行架!
亦都可以話,Rick團隊經歷咁多起伏建構出黎嘅嘢
係呢一刻全盤幻滅,唔止Rick佢地覺得絕望
連我地做觀眾嘅,都係難以接受

相同嘅情況,亦都發生係中國思想史發展
點解咁多年以黎嘅儒者,甚至近代學者都唔鍾意法家
因為佢地都以儒家為主流,自然厭惡曾經革走佢地命嘅法家
法家思想係秦國滅亡之後嘅發展,容後再講
我地係呢邊先講法家成為主流之前嘅中國思想世界

《孟子·滕文公下》:
「楊朱、墨翟之言盈天下。天下之言,不歸楊則歸墨。」
孔子嘅儒家思想,係先秦諸子百家嘅開拓
孔子之後,各家各派嘅思想不斷出現
諸子百家爭鳴,道家、墨家、農家、名家、陰陽家等等
而當時儒家最大嘅對手,正如孟子講:
道家、墨家嘅思想充斥天下,唔係道家,就係墨家

亦都因為咁,我地會見到孟子以至荀子
對道家、墨家呢兩派思想嘅批評最多
荀子嘅《非十二子》篇,反駁六家思想
道家、農家、墨家、法家、名家、儒家(孟子)
荀子係先秦最後嘅儒家代表,係李斯、韓非嘅老師
而係佢站係戰國末年去睇,罵得最多仍然係墨家
喂大佬,同我爭飯食
緊係主力唱衰最有聲勢果個啦

《韓非子·五蠧》:
「儒以文亂法,俠以武犯禁,而人主兼禮之,此所以亂也。」
儒家講仁愛人情,搞亂法制
墨家侠客嘅作風簡直侵犯禁忌
君主好有禮貌對呢兩種人,電腦大爆炸呀!
秦始皇依據韓非法家思想,統一天下
法家思想嘅當頭棒喝,將儒墨兩家條命革走
果種震撼,有如Negan嘅出場

思想嘅革命,即係徹底咁推翻舊有嘅主流
實際嘅權力,法家係反對以往嘅分封世襲制度
必須建立中央集權嘅制度,唔可以再因循守舊
正如Negan要嘅係做皇帝,其他人只係佢手下
咩亞歷山大,神之國全部都係進貢嘅附屬國
唔存在Rick想建立嘅公平交易,互相幫助
只要我做到最勁果個,不斷壓制你地,先係王道

勞思光:
韓非思想雖受儒、道、墨之影響,然本身有一否定論之價值觀念為其骨幹,故所取於諸家者,皆為技術末節,用以補成其學說;其基本精神乃一大否定,而諸家之說適為此否定論所利用,此則為中國古代哲學史中之一大悲劇,亦文化之一大劫運也……此一文化劫運,具體之表現為秦政權之成立。
我地未必要同意勞思光一大悲劇嘅批評
正如我地站係Negan睇,打爆Glenn就係正常
勞思光以儒家思想為本位,自然覺得呢個一大劫運啦
但至少勞思光講否定、利用係正確嘅
正正表示韓非思想嘅革命,係先秦諸子入面最成功

韓非子到底係點樣出現呢種思想?
點解作為儒學大家荀子嘅學生,會係咁罵儒家?
韓非重要嘅思想到底係點?
當中又有咩同Walking dead有相似嘅地方?
呢一切,就等我地步入正文講解啦!

X2

X3 我食TVB奶長大的

唔緊要
好快入正文
Walking dead故仔係前菜
主菜係韓非子
頂,walking dead第七季睇到一半咋!但又想追巴打post

快快手睇埋佢
都完左一段日子
學野

巴打講起 子非魚

我以前中學老師話莊子其實輸左

我連讀都無讀過。唔知係咪新課程先有

巴打講起 子非魚

Dse我記得有
同埋好似中文有唔同嘅選修課本
要睇老師點決定
入面有本係中國思想

巴打講起 子非魚

Dse我記得有
要睇老師點決定
入面有本係中國思想

又黎喇 暴露年齡

巴打講起 子非魚

Dse我記得有
要睇老師點決定
入面有本係中國思想

我係AS年代

巴打講起 子非魚

Dse我記得有
要睇老師點決定
入面有本係中國思想

又黎喇 暴露年齡

段時期間隔都好大
應該無咁易估到
Walking dead
Walking dead

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞