【先秦法家】由Walking dead開始,進入韓非子嘅革命思想

345 回覆
175 Like 4 Dislike
有人直接話荀子係法家始祖,可唔可以咁講?

我唔同意呢種講法
好多時人地為罵荀子
先加呢個理由
但荀子係儒門中人
呢個我地讀咁多篇已經好明顯

第一,
係學術黎講,法家有前期人物
如果話荀子教出韓非子
而話佢係法家始祖,無視其他法家人物
係唔合理,因為韓非子係集大成嘅人
好明顯係佢思想中,取法家前人多於荀子

第二,
荀子本身都罵法家,非十二子就有反對法家
前人理解荀子,以其心無自覺
歸咎於荀子為權威主義
呢邊我地講荀子已經由解敝篇說明
荀子之心,本來就含有自覺自主嘅意義
韓非子若無誤解,不至於由此生出法家大成

第三,
韓非子、李斯都係荀子學生
但學生反對老師,自成新說
係思想而言,往往係正常,先係思想大家
環境影響,外在因素,比荀子嘅影響大太多
正如家庭、社會之於學生,老師又做到咩呢?

簡單黎講,
荀子可以係其中一因素
但並無法家始祖、絕對影響之地位
可以講荀子係注重現實
令韓非走向外在現實大於內在人性
韓非其他因素嘅影響力,遠大於荀子
我地係韓非正文第一篇就可以睇得出

有巴打問嘢,貼埋係呢邊

巴打由荀子講到韓非子
真係做到以正視聽

否定的肯定:無益於今,儒墨皆廢
共讀韓非子顯學篇

顯學,士之積學而有功者,韓之所謂士之能享大名,顯當世者是也。
——《韓非子解詁》

正文第二章

我地要理解韓非子嘅思想
與其泛泛而論,睇原文更加重要
韓非子嘅文章嚴謹,絕對係出色嘅古文
好多今日仲用緊嘅成語,都係出自佢
好似自相矛盾、守株待兔等

連周伯通講左右互搏點練果句:
右手畫圓,左手畫方
正係黎自韓非子嘅比喻
睇韓非子嘅原文經典
唔止了解思想,仲可以學到文句

我地之前講過,韓非子反對當時嘅主流思想
係未正式深入韓非嘅思想之前
係到先讀佢嘅顯學篇,睇佢點睇儒、墨兩家
韓非嘅批評,係咪真係咁到肉呢?

韓非子 顯學篇
世之顯學,儒、墨也。儒之所至,孔丘也。墨之所至,墨翟也。……孔子、墨子俱道堯、舜,而取舍不同,皆自謂真堯、舜,堯、舜不復生,將誰使定儒、墨之誠乎?殷、周七百餘歲,虞、夏二千餘歲,而不能定儒、墨之真,今乃欲審堯、舜之道於三千歲之前,意者其不可必乎!無參驗而必之者、愚也,弗能必而據之者、誣也。故明據先王,必定堯、舜者,非愚則誣也。愚誣之學,雜反之行,明主弗受也。

參驗:可供檢驗證實
:必定如此
弗能:不能

顯學,即係當時主要嘅思想學派
韓非子一開波就一棍打落去儒、墨兩家嘅頭
你地兩派都話自己係「法先王」
即係視堯、舜兩位中國古代聖人為思想起源
但係呢,你地都得個吹字咋
「皆自謂真堯、舜,堯、舜不復生,將誰使定儒、墨之誠乎?」
聖人死左,你地點吹都得啦,死無對證
邊個可以話你地係真定係假?

儒、墨兩家都係主張法古
即係希望可以返去古代嘅理想世界
但法家思想絕不泥古
現實世界本身就係不斷改變
思想需要革命,點可以信過去嘅傳說呢?

「無參驗而必之者、愚也,弗能必而據之者、誣也。」
無法檢驗嘅嘢,你竟然信到十足十,死蠢
唔可以肯定嘅嘢,居然講出黎教人,神棍
韓非子開首立論即係:
儒、墨兩家都係「愚誣之學,雜反之行」

自愚誣之學、雜反之辭爭,而人主俱聽之,故海內之士,言無定術,行無常議。夫冰炭不同器而久,寒暑不兼時而至,雜反之學不兩立而治。今兼聽雜學繆行同異之辭,安得無亂乎?聽行如此,其於治人又必然矣。

儒、墨兩家,本身都係互不相容
但根據韓非嘅觀察,竟然唔少君主兩樣都受
結果就係令到大家:
「言無定術,行無常議」
「今兼聽雜學繆行同異之辭,安得無亂乎」

哇,呢個世界咁亂咪就係因為咁囉!
人主>聽儒、墨講>治理國家>混亂
換言之,呢到係光明正大咁同人主講:
你地千其唔好再信佢地呀!

國平則養儒俠,難至則用介士,所養者非所用,所用者非所養,此所以亂也。且夫人主於聽學也,若是其言,宜布之官而用其身;若非其言,宜去其身而息其端。今以為是也而弗布於官,以為非也而不息其端,是而不用,非而不息,亂亡之道也。

宜布之官而用其身:官府公布,並任用他

呢段韓非指出一個重點:
儒、墨兩家嘅主張,根本唔符合現實世界嘅需求
國家太平就養儒、墨兩家嘅人
但當國家有難,就用士兵去打仗
「所養者非所用,所用者非所養」
國家養嘅人,竟然係無用嘅人
而用嘅人,又唔係國家善待嘅人

如果君主聽完佢地講,覺得好嘅
就應該請佢地出仕做官,做實事
反之就請佢地走,唔好再吹水
「是而不用,非而不息」
而家君主留佢地又唔用佢地
唔信佢地又唔請佢地走
咁咪係「亂亡之道」,必死無疑

故明主舉實事,去無用,不道仁義者,故不聽學者之言。今不知治者必曰:「得民之心。」欲得民之心而可以為治,則是伊尹、管仲無所用也,將聽民而已矣。民智之不可用,猶嬰兒之心也。夫嬰兒不剔首則腹痛,不揊痤則寖益,剔首、揊痤必一人抱之,慈母治之,然猶啼呼不止,嬰兒子不知犯其所小苦,致其所大利也。今上急耕田墾草以厚民產也,而以上為酷;修刑重罰以為禁邪也,而以上為嚴;徵賦錢粟以實倉庫且以救饑饉備軍旅也,而以上為貪;境內必知介,而無私解,并力疾鬥所以禽虜也,而以上為暴。此四者所以治安也,而民不知悅也。夫求聖通之士者,為民知之不足師用。昔禹決江濬河而民聚瓦石,子產開畝樹桑鄭人謗訾。禹利天下,子產存鄭,皆以受謗,夫民智之不足用亦明矣。故舉士而求賢智,為政而期適民,皆亂之端,未可與為治也。

呢段結論寫得非常精彩,文氣一貫相連
明主要做實事,踢走無用嘅人,唔需要講仁義
唔識治理嘅人咪講,一定要有民心囉
但民智同BB差唔多,唔可以聽架!
「嬰兒子不知犯其所小苦,致其所大利也」
BB根本唔明受少少苦,可以令到佢地將來更好

韓非舉四個實例講:
今上急耕田墾草以厚民產也,而以上為酷>急於耕田,以令產出更多
修刑重罰以為禁邪也,而以上為嚴>修訂嚴法,禁止奸邪
徵賦錢粟以實倉庫且以救饑饉備軍旅也,而以上為貪>收錢為左準備災難意外可用
境內必知介,而無私解,并力疾鬥所以禽虜也,而以上為暴>為國從軍,增強軍力
呢四樣嘢,人民居然認為係酷、嚴、貪、暴
人民都係短視近利,仲點信佢地?

「故舉士而求賢智,為政而期適民,皆亂之端,未可與為治也」
儒家:家族、人治、感化
墨家:天下、天治、尚同
法家:國家、法治、干涉
以現實可供應用,係亂世即時有效,必定係法家思想
求賢智,求民心,係未成熟嘅時候,反係混亂嘅開始
韓非主張嘅現實關係,韓非嘅救國之心
正顯現係佢如何批判其他思想
否定,正係肯定嘅重要過程
係咪個個思想家都中意罵人,
荀子又係咁,
韓非子又係咁

古代筆戰

係呀,可以咁形容
古人隨時小氣過現代人
咩容人之量都假
小小事都寫文章流傳千古
咪話唔勁
知識就是力量
我有少少諗唔通
佢話民意不一定可取,而表明部分民意短視,所以佢會忽略
咁會唔會鼓勵君主透露以上觀點比民眾?
淨係睇到巴打講glenn 代表乜, negan代表乜,rick代表乜,但我已經睇晒walking dead s7, 好想分享下劇情同香港有乜相同地方,但又唔想劇透,我唔知你地睇晒未 你地介唔介意我分享下?
淨係睇到巴打講glenn 代表乜, negan代表乜,rick代表乜,但我已經睇晒walking dead s7, 好想分享下劇情同香港有乜相同地方,但又唔想劇透,我唔知你地睇晒未 你地介唔介意我分享下?

緊係得啦,我都劇透好多
無咩所謂……
都完左季一段日子,會睇嘅好多都睇哂
我有少少諗唔通

法家以君主專制為主
咁樣睇,人民緊係唔重要啦
只要集中權力,下面嘅意見反對都無咩用
法家借用道家思想,君主唔需要比人知道佢真係諗咩
無人君主嘅喜好,先最好咁控制臣下之人
好快會講到法家嘅治人之術
留名

啱啱煲到第七季中 樓主加油
我有少少諗唔通

法家以君主專制為主
咁樣睇,人民緊係唔重要啦
只要集中權力,下面嘅意見反對都無咩用
法家借用道家思想,君主唔需要比人知道佢真係諗咩
無人君主嘅喜好,先最好咁控制臣下之人
好快會講到法家嘅治人之術

在上位者要神龍見首不見尾
詳情請參見楊修之死
我覺得曹操既用人術都幾冇得輸

用人之術好多都黎自法家
近代有唔少書用法家黎講管理學
其實有部分都真係幾實用
劇透注意!!!!

Negan: 中共 ,極權統治,定時定候拎走你d食物,收起晒你d槍,唔比你作反,殺完你d野仲要你聽聽話話服從佢

hilltop Gregory : 受極權統治變到一隻狗都冇所謂,因為自己仲係一個話事人(hilltop),有極少統治權+生命安全,唔想有人作反去而動搖佢既地位( maggie jesus rick ) (代表利用香港賺錢上位既擦鞋仔)

海邊女人群:受過negan 重創,去到較遠既地方,唔願意作戰,幻想把火唔會燒到自己個到(移民人士)

kingdom:初頭都安於現狀,定期交食物,但見住隊友死,知道再落去唔係辦法,所以要反抗。(之前政治冷感,但依家醒覺既香港人)

摩根:大愛撚>認清現實

我覺得Rick有一集講得好啱,釋翻出黎“ 如果你認為自己今日過得到而唔出黎抗爭,咁聽日呢?當negan唔夠野食時佢地會黎搶,會黎殺你地既人,你話到時先反抗?太遲啦,佢地每日都變得更強大,到時你想反抗就太遲”
劇透注意!!!!

Negan: 中共 ,極權統治,定時定候拎走你d食物,收起晒你d槍,唔比你作反,殺完你d野仲要你聽聽話話服從佢

hilltop Gregory : 受極權統治變到一隻狗都冇所謂,因為自己仲係一個話事人(hilltop),有極少統治權+生命安全,唔想有人作反去而動搖佢既地位( maggie jesus rick ) (代表利用香港賺錢上位既擦鞋仔)

海邊女人群:受過negan 重創,去到較遠既地方,唔願意作戰,幻想把火唔會燒到自己個到(移民人士)

kingdom:初頭都安於現狀,定期交食物,但見住隊友死,知道再落去唔係辦法,所以要反抗。(之前政治冷感,但依家醒覺既香港人)

我覺得Rick有一集講得好啱,釋翻出黎“ 如果你認為自己今日過得到而唔出黎抗爭,咁聽日呢?當negan唔夠野食時佢地會黎搶,會黎殺你地既人,你話到時先反抗?太遲啦,佢地每日都變得更強大,到時你想反抗就太遲”

巴打比喻得幾好,尤其係海邊女人
做咩唔講埋垃圾場班人
其實Negan嘅創作定位都應該係代表專制極權
套返入去好多受極權統治嘅地方都好適合
劇透注意!!!!

做咩唔講埋垃圾場班人

垃圾場班人只顧自己利益,短視,賤格食兩家茶禮,佢地背棄rick 同 negan合作,但冇諗過negan係點既人,可能有日垃圾場班人都比negan食埋
劇透注意!!!!

做咩唔講埋垃圾場班人

垃圾場班人只顧自己利益,短視,賤格食兩家茶禮,佢地背棄rick 同 negan合作,但冇諗過negan係點既人,可能有日垃圾場班人都比negan食埋

其實一開始睇都覺佢地鬼鬼地架啦⋯⋯
不過估唔到佢地真係咁功利
如果rick真係輸哂
下一個咪到佢地
劇透注意!!!!

做咩唔講埋垃圾場班人

如果rick真係輸哂
下一個咪到佢地

其實rick信垃圾婆信得太倉猝, 仲要整傷埋自己隻手,不過當時唔夠人同saviors 打就真既,仲要當時既kingdom講左唔幫手,又唔怪得rick
留名
劇透注意!!!!

做咩唔講埋垃圾場班人

如果rick真係輸哂
下一個咪到佢地

其實rick信垃圾婆信得太倉猝, 仲要整傷埋自己隻手,不過當時唔夠人同saviors 打就真既,仲要當時既kingdom講左唔幫手,又唔怪得rick

今季算好睇過前兩季
都幾期待下季開大戰
劇透注意!!!!

做咩唔講埋垃圾場班人

如果rick真係輸哂
下一個咪到佢地

今季算好睇過前兩季
都幾期待下季開大戰

一開波可能又交代下Dwight 既野先,成日緊張尾,文戲頭,但一緊張真係令觀眾好入神。

其實你地怪唔怪Eugene?
劇透注意!!!!

做咩唔講埋垃圾場班人

如果rick真係輸哂
下一個咪到佢地

今季算好睇過前兩季
都幾期待下季開大戰

一開波可能又交代下Dwight 既野先,成日緊張尾,文戲頭,但一緊張真係令觀眾好入神。

其實你地怪唔怪Eugene?

Negan嘅用人、治人之術太勁
Eugene我唔會點怪佢
講真negan呢套係呢個世界都唔係錯
不過係幾傷心嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞