【先秦法家】由Walking dead開始,進入韓非子嘅革命思想

345 回覆
175 Like 4 Dislike

簡介基本古代思想概念:性
兼讀韓非子外儲說左上篇、六反篇之控制人性的趨利避害

簡單的說,慎到和韓非關於人性的認識可以用「因勢自為」四個字表達,亦即因應情勢,人性人情總是尋求自己最方便,自己最舒適,以及自己最有利的方式展形具現。
——許雅棠

正文第十一章

性,即係人性
思想家點樣睇人嘅本性係好重要
係韓非之前之後,性都有好多唔同嘅討論
呢到只能簡介先秦諸子對性嘅定義
大抵可以分為四種類型

一、性有善有惡
係孔子之前,有位叫世碩嘅人
「周人世碩以為人性有善有惡,舉人之善性,養而致之則善長;惡性,養而致之則惡長」
人性係有好有壞,睇得到咩教養決定

二、性善論
孔子:「為仁由己,而由人乎哉!」
孟子:「惻隱、羞惡、辭讓、是非之心,乃仁、義、禮、智之端,此四種善端,內在於人性。」
孔孟談人性,重於內在德性嘅特質,而非動物本能

三、性惡論
荀子:「不可學,不可事而在人者謂之性。」
荀子講人性,係講動物本能,唔係內在德性
如果順住動物本能,世界就會好亂,走向惡啦
性係中立嘅,係無負面意思架

四、性無善無惡
告子:「生之謂性;性無善無不善。」
呢邊告子同荀子相同,都係講動物本能
但唔同荀子嘅係,並無強調順住人性嘅結果
告子講性,係順其自然
無針對結果嘅道德評價

咁韓非對人性有咩睇法呢?
呢一點,係學術界嘅爭論好多
舊嘅講法,係將韓非負面化
蕭公權:「韓子認定自私為人類之本性。」
徐復觀:「韓非的思想,是以性惡心惡為其出發點。」
勞思光:「韓子……認為人之本性皆只知計較利害,無善惡之意識。……可謂性惡論之極端形態矣。」

即係話人性係邪惡嘅,個個只係識計算利益

荀子都尚且比學術界負面評價多年
更何況韓非呢?
近年黎,先漸漸有比較中肯嘅講法
唔少學者指出,韓非講人性
只係中立嘅性,唔否定人有內在德性
但隨住時代變化,戰國七雄嘅亂世
普遍呈現出人性係趨利避害嘅
更重要嘅係,韓非係希望以呢種利己嘅傾向
反過黎以國家社會嘅制度,謀求最大嘅公利

韓非子 外儲說左上篇
人為嬰兒也,父母養之簡,子長而怨。子盛壯成人,其供養薄,父母怒而誚之。子、父,至親也,而或譙、或怨者,皆挾相為而不周於為己也。夫賣庸而播耕者,主人費家而美食、調布而求易錢者,非愛庸客也,曰:如是,耕者且深耨者熟耘也。庸客致力而疾耘耕者,盡巧而正畦陌畦畤者,非愛主人也,曰:如是,羹且美錢布且易云也。此其養功力,有父子之澤矣,而心調於用者,皆挾自為心也。故人行事施予,以利之為心,則越人易和;以害(此應誤字,正確為愛字)之為心,則父子離且怨。

韓非講性,係分散黎講
無咩組織咁論述,要靠我地係唔同篇嘅閱讀
上文係韓非人性論入面好重要嘅論述
對比兩種唔同形式嘅關係:
一、父母與兒子嘅親子關係
二、地主與種田工人嘅雇用關係

一、父母與兒子嘅親子關係
人子怨父母比唔到好嘅待遇自己
父母又會怨仔比唔夠家用
「子、父,至親也,而或譙、或怨者,皆挾相為而不周於為己也」
父子關係,係骨肉至親
但都避唔開因為自利而爭執

二、地主與種田工人嘅雇用關係
地主要工人努力工作
「非愛庸客也」,因自利而對工人好
工人要地主比人工
「非愛主人也」,因自利而做好呢份工
呢種關係,反而令雙方都用心付出

韓非以為愛呢種有名無實嘅關係
好虛無縹緲,唔係好信得過
「皆挾自為心也」
「以利之為心,則越人易和」
但有遠見咁講求利益嘅關係
唔係放肆咁一味壓榨他人
咁樣先會成就可持續嘅良好關係

韓非子 六反篇
今學者之說人主也,皆去求利之心,出相愛之道,是求人主之過父母之親也,此不熟於論恩詐而誣也,故明主不受也。聖人之治也,審於法禁,法禁明著則官法;必於賞罰,賞罰不阿則民用。官官治則國富,國富則兵強,而霸王之業成矣。霸王者,人主之大利也。人主挾大利以聽治,故其任官者當能,其賞罰無私。使士民明焉盡力致死、則功伐可立而爵祿可致,爵祿致而富貴之業成矣。富貴者,人臣之大利也。人臣挾大利以從事,故其行危至死,其力盡而不望。此謂君不仁,臣不忠,則可以霸王矣。

韓非眼見戰國時代,人皆好利
呢個情況,已經變成客觀事實
韓非無意改變此一事實
反而想出一套點樣控制自利嘅思想
既然好利係一個咁大嘅人性動力
點解唔用黎成為國家富國強兵嘅基礎?

「皆去求利之心,出相愛之道」
韓非話明主唔會信呢套
「審於法禁」、「必於賞罰」
將眾人求利之心加以約束、疏導
「而霸王之業成矣」

「霸王者,人主之大利也」
「富貴者,人臣之大利也」
以利為本,成就富國強兵之公利
「此謂君不仁,臣不忠,則可以霸王矣」
何必再講無法驗證嘅仁愛、忠誠?
霸王之業,講求更可控制嘅人性
我都幾同意韓非講人性
留名待追
留名待追

皮已正
我都幾同意韓非講人性

根本就係理想既資本主義下所見到既人性

香港最常見
韓非見到人類最大嘅共性
我都幾同意韓非講人性

香港最常見
韓非見到人類最大嘅共性

個人傾向墨子講既義利 我覺得更為透徹

墨家必然涉及利他
法家唔需要講利他,一切都係利己
兩者講利都唔係今日中文教育嘅主流
甚至提都唔提
真係好離地
我都幾同意韓非講人性

香港最常見
韓非見到人類最大嘅共性

個人傾向墨子講既義利 我覺得更為透徹

墨家必然涉及利他
法家唔需要講利他,一切都係利己
兩者講利都唔係今日中文教育嘅主流
甚至提都唔提
真係好離地

睇文都係睇儒家 再唔係就道家
之後就將「兼愛非攻」呢d term教俾學生 之後d學生就死背爛背 自然體會唔到諸子既好

勉強將教科書課文鬼咁陽光正面
但現實社會充滿黑暗紛爭
以前學生無上網無咁多渠道知
而家中學生睇資訊隨時快過你
間接令學生對中文科更有抗拒
人文學科扣唔到現實
就失去哂精髓
lm
一陣出多篇
貼地撚
唔知點解覺得有D侵侵feel

由道入法:韓非與道家之同異
並讀韓非子主道篇、解老篇、喻老篇

道家有「虛靜」之說,以養智慧;韓子取之,以助其統治之術,於是人主以靜制動,以深智觀臣下之行事,而駕御益得方矣。
——勞思光

正文第十二章

《史記.老子韓非列傳》:
韓非者,韓之諸公子也。喜刑名法術之學,而其歸本於黃﹑老。
法家諸子,其實已經成日提道家學說
好似之前提到嘅慎到正係一例
史記入面提到,韓非嘅學說來自道家
而韓非又有寫過三篇道家學說嘅文
係唔同篇章,都有反覆挪用道家概念

黃,係指早期嘅道家學派
假借黃帝之名著書
老,係老子,著道德經
主張虛靜、無為
唔做多餘嘅事,令天下安寧
韓非講道家,主要係挪用此一概念
亦係我地之前講二柄最後談及嘅君術

韓非子 主道篇
明君無為於上,群臣竦懼乎下。明君之道,使智者盡其慮,而君因以斷事,故君不窮於智;賢者敕其材,君因而任之,故君不窮於能;有功則君有其賢,有過則臣任其罪,故君不窮於名。是故不賢而為賢者師,不智而為智者正。臣有其勞,君有其成功,此之謂賢主之經也。

我地一再提及,韓非思想以君為最高價值
韓非講道家形而上嘅道,係可以由明君掌握
道乃形而上,世界不變之真理
而明君可以掌握運用,以虛靜無為呈現
於此,君道同一
法家人君昇高至不可超越嘅位置

法家嘅明君,喜怒不形於色
好惡之心不表於外
「明君無為於上,群臣竦懼乎下」
群臣唔知上頭點諗
隨時都朝不保夕,唯有好用心咁做事

「智者盡其慮」
「賢者敕其材」
「有功則君有其賢,有過則臣任其罪」
君主係精人出口,群臣係笨人出手
明君以無為作術,立於不敗之地

「是故不賢而為賢者師,不智而為智者正」
就算君主本身唔夠群臣醒目
但群臣根本察覺唔到
「臣有其勞,君有其成功,此之謂賢主之經也」
反過黎明君任用群臣用得好
充分咁發揮佢地嘅能力
成果咪正係明君最大利益囉!

韓非子 解老篇
凡有國而後亡之,有身而後殃之,不可謂能有其國能保其身。夫能有其國、必能安其社稷,能保其身、必能終其天年,而後可謂能有其國、能保其身矣。夫能有其國、保其身者必且體道,體道則其智深,其智深則其會遠,其會遠眾人莫能見其所極。唯夫能令人不見其事極,不見事極者為保其身、有其國,故曰:「莫知其極;莫知其極,則可以有國。」

道家嘅無為,亦有保全性命之用
韓非取之用於治國
可以做到「有其國、保其身者必且體道」
呢種道,正係虛靜無為
君主愈體悟道,智慧愈深
得到嘅道理遠超眾人,無人睇得穿

「唯夫能令人不見其事極,不見事極者為保其身、有其國」
韓非由此論斷,正因深不可測
咁當然無人夠膽,有能力搞你
唔需要做咩,已經足以保全性命、家國

韓非子 喻老篇
勢重者,人君之淵也。君人者勢重於人臣之閒,失則不可復得也。簡公失之於田成,晉公失之於六卿,而邦亡身死。故曰:「魚不可脫於深淵。」賞罰者,邦之利器也,在君則制臣,在臣則勝君。君見賞,臣則損之以為德;君見罰,臣則益之以為威。人君見賞而人臣用其勢,人君見罰而人臣乘其威。故曰:「邦之利器不可以示人。」

韓非講道家無為,純係一政治應用
係其他篇章,韓非都串過道家學說唔實用
因此法家之無為,由道入法
道家只係開始,目的係為左講君主操縱人臣之術

人君之勢,處於高位
要以無為本一,用賞罰二柄
制服群臣,唔比佢地反過黎狐假虎威
「邦之利器不可以示人」
正係說明君主無為嘅重要

韓非由道入法,同道家思想出入有三:
一、道家談無為,一切順其自然
法家則強調法令嘅重要,違反自然
刻意治國,絕非道家學說之目標

二、道家老子講「小國寡民」
無為係為回歸純樸自然嘅理想小國
令人民清靜快樂,不受過多文明煩擾
法家則以富國強兵為目標
無為只係令君主權力鞏固嘅基礎

三、道家學說,君主並非絕對權力
法家則視君主為最高價值
蕭公權:
黃老思想中君主之地位殆遠遜封建小君之重要尊嚴,而惟其荒古之部落酋長,或可勉強相比。申韓思想中之君主則為始皇混一前夕之專制大君,集威勢於一身,行賞罰於萬眾,急率養戰,一令齊法。一切政策皆與黃老之無為相反。
預計今個星期大結局
預計今個星期大結局

咁快完
預計今個星期大結局

咁快完

差唔多啦
韓非思想直接有效
最後收結會講韓非嘅心理狀態
好值得同情
無為本身係好抽象既概念
無為本身係好抽象既概念

簡單黎講
係順其自然,符合客觀規律咁做事
唔好勉強刻意,唔好做多餘嘅事
無為而無不為
其實概念唔難理解
難理解嘅係點樣知客觀規律
即係道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞