【先秦法家】由Walking dead開始,進入韓非子嘅革命思想

345 回覆
175 Like 4 Dislike
其實秦之前點解行諸侯制度?明知佢哋坐大就搞搞震

周其實冇諗過會俾諸侯坐大
每個諸侯軍隊數量城郭大細都有限制
你一想僭越/擴張打其他諸侯周王就CALL馬郁你
重點係周室王畿本來就經濟上對諸侯有好大優勢
西周點解會變東周好大個原因就係宗周既領土縮水得太勁

難怪孔子咁崇尚周朝文化
子曰︰「周監於二代,郁郁乎文哉!吾從周。」
可惜朝代更替,國家興亡
本來係天下嘅大勢,難以力挽狂瀾

周朝希望以血緣做基礎
分封各地比自己人,等無人會反佢
但隨著時間推移,大家都各生後代
血緣唔代表有感情,日久生變
周朝都無諗過咁長遠嘅事,而且唔知會咁亂

等我詳細少少講

話說中國歷史係自夏朝開始 咁夏朝因為有個衰王 咁商就取而代之 成為一個「大國」 實際上都唔係好大 等於依家幾個省咁 但大國都統治唔晒d地方 旁邊既小國就算唔受商統治 都會聽商話 而周係一個小國 基本上係商既附庸國 去到周武王 周就擊敗商
一個小國佔領大國 加上商人勢力未完全消滅 周就要諗辦法穩定佢既統治 結果佢諗出封建 就係唔再俾小國獨立生存 而係分封功臣親人直接管治當地 所以周成為中國第一個中央政府 封建可以令土地最起碼名義上屬於王室 同時係一個軍事殖民 因為封建=派貴族到當地建立政府 而政府係以軍人黎保持管治 咁樣周室就可以向外好好咁擴展勢力

我地唔應該只聽中史書話咩周好廢 管唔到諸侯 其實有過百年時間周係可以有效利用諸侯去幫王室 而周都可以成功去管治商地 同時擴大版圖 一個小國可以做到咁 真係已經唔差

勁!咁我明了
主要因為中央勢力未夠龐大,要短時間內擴展勢力擴充板圖,就利用諸侯去管治

牛哥巴打得閒記得講多幾句

係近排咁岩睇到本書講古代中國歷史

幫到巴打就好

幫到好多呀
我讀都無讀得深入
同埋好多無咩印象
巴打讀邊本書?

勞思光本新編中國哲學史 第一卷
佢開頭講左一陣中國古代歷史 解釋周室起源 再加上我少少既中史知識

呢本我都有睇
第一卷應該寫得最出色
第二卷嘅批評最多
勞書為思想史貢獻良多
好多研究因此而出,不論同意定反對

周朝希望以血緣做基礎
分封各地比自己人,等無人會反佢
但隨著時間推移,大家都各生後代
血緣唔代表有感情,日久生變
周朝都無諗過咁長遠嘅事,而且唔知會咁亂

等我詳細少少講

話說中國歷史係自夏朝開始 咁夏朝因為有個衰王 咁商就取而代之 成為一個「大國」 實際上都唔係好大 等於依家幾個省咁 但大國都統治唔晒d地方 旁邊既小國就算唔受商統治 都會聽商話 而周係一個小國 基本上係商既附庸國 去到周武王 周就擊敗商
一個小國佔領大國 加上商人勢力未完全消滅 周就要諗辦法穩定佢既統治 結果佢諗出封建 就係唔再俾小國獨立生存 而係分封功臣親人直接管治當地 所以周成為中國第一個中央政府 封建可以令土地最起碼名義上屬於王室 同時係一個軍事殖民 因為封建=派貴族到當地建立政府 而政府係以軍人黎保持管治 咁樣周室就可以向外好好咁擴展勢力

我地唔應該只聽中史書話咩周好廢 管唔到諸侯 其實有過百年時間周係可以有效利用諸侯去幫王室 而周都可以成功去管治商地 同時擴大版圖 一個小國可以做到咁 真係已經唔差

勁!咁我明了
主要因為中央勢力未夠龐大,要短時間內擴展勢力擴充板圖,就利用諸侯去管治

牛哥巴打得閒記得講多幾句

係近排咁岩睇到本書講古代中國歷史

幫到巴打就好

幫到好多呀
我讀都無讀得深入
同埋好多無咩印象
巴打讀邊本書?

勞思光本新編中國哲學史 第一卷
佢開頭講左一陣中國古代歷史 解釋周室起源 再加上我少少既中史知識

呢本我都有睇
第一卷應該寫得最出色
第二卷嘅批評最多
勞書為思想史貢獻良多
好多研究因此而出,不論同意定反對

第一卷見佢個序寫得好型

勞書寫儒家寫得最好
荀韓比較多批評
巴打到時睇完第一卷
記得睇返我之前講荀子
有講最新嘅荀學學者點反駁勞思光講法
新儒家之外,荀子價值根源之所在——解蔽篇(二)
http://deliver90.blogspot.tw/2017/03/blog-post_26.html
龍之逆鱗
呢篇好型好正

簡直係小說漫畫題材
Ironic Hue
Into the Mirror

#korea #indie rock
Ironic Hue

錯post
so sorry
Ironic Hue

錯post
so sorry

證明有睇呢邊
Ironic Hue

錯post
so sorry

證明有睇呢邊

革命烈士:法術之士的悲劇
悲讀韓非子孤憤篇

秦王見<孤憤>﹑<五蠹>之書,曰:「嗟乎!寡人得見此人與之游,死不恨矣!」
——《史記.老子韓非列傳》

正文第十五章

凡一革命,必有流血之烈士
文化思想之革命,必伴隨社會之陣痛
流血、陣痛,始能誕生新之事物
由此,我地黎到韓非法家思想嘅最後一篇
孤憤,即孤行耿直,憤世嫉俗之意

唔經唔覺,已經黎到最後一篇
我地讀過嘅韓非子篇章
顯學篇:反對儒墨嘅主流思想
五蠹篇:進化歷史觀、自利人性觀、實效價值觀
定法篇:法、術之定義
難勢篇:勢之定義,提人設之勢
二柄篇:談賞罰為君術之重要工具
外儲說左上篇、六反篇:分析韓非如何控制人性
主道篇、解老篇、喻老篇:談韓非由道入法
愛臣篇:法家君主專制之提倡
說難篇:思想家進諫之困境

韓非代表法家思想之大成
然而社會之轉變,思想必先萌生成熟
思想之先行者,大抵皆受盡排斥
原因無他,挑戰社會主流之利益、價值
法家諸子,攻擊貴族階級
若得實行,勢必導致許多利益團體受害
如此,自置險地,九死一生

韓非子 孤憤篇
智術之士,必遠見而明察,不明察不能燭私;能法之士,必強毅而勁直,不勁直不能矯姦。人臣循令而從事,案法而治官,非謂重人也。重人也者,無令而擅為,虧法以利私,耗國以便家,力能得其君,此所為重人也。智術之士,明察聽用,且燭重人之陰情;能法之士,勁直聽用,且矯重人之姦行。故智術能法之士用,則貴重之臣必在繩之外矣。是智法之士與當塗之人,不可兩存之仇也。

韓非係呢邊描述係法術之士嘅特色
明察然後燭私,勁直然後矯姦
有能力睇穿人地私心,加以糾正
相對而言,既得利益者就係重人
受到重用,可以唔聽法令
做事自把自為,只係為左自己利益
消耗國力便利自己,用一切力量反控人主

「故智術能法之士用,則貴重之臣必在繩之外矣」
法術之士係可以趕走呢種自私嘅奸臣
如果人主重要法家,呢堆重臣一定會排除在外
呢種利益團體,正係法術之士嘅仇敵

當塗之人擅事要,則外內為之用矣。是以諸侯不因則事不應,故敵國為之訟。百官不因則業不進,故群臣為之用。郎中不因則不得近主,故左右為之匿。學士不因則養祿薄禮卑,故學士為之談也。此四助者,邪臣之所以自飾也。重人不能忠主而進其仇,人主不能越四助而燭察其臣,故人主愈弊,而大臣愈重。

因:依賴

當權嘅重臣,外交內政都話哂事
諸侯、百官、郎中、學士
呢種君主治國嘅四助力
都要擦重臣鞋,先至上到位
咁君主自然唔會發現重臣有幾賤啦
「故人主愈弊,而大臣愈重」
真係搞到君主無哂話事權呀!
變革時代既人都無好下場 商鞅如是 韓非如是 但法家正正影響中國近二千年

韓非之後,法家正式轉入皇帝君術
對外無人再講,個個鬧佢
對內當係寶,但口講係儒家
呢篇睇到想喊

讀韓非能有所同情
已經可以超越好多人嘅偏見
「蠹」字讀「到」?
我仲讀做蠢
「蠹」字讀「到」?
我仲讀做蠢

係呀
下晝熱撚到街都唔夠膽出
可以睇下探長文
下晝熱撚到街都唔夠膽出
可以睇下探長文

我都黎追文先
Ching熟唔熟符號學?
Ching熟唔熟符號學?

有接觸過
但都係略知皮毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞