【先秦法家】由Walking dead開始,進入韓非子嘅革命思想

345 回覆
175 Like 4 Dislike

儒家與法家:Rick and Negan

"We were trapped. Glenn didn't know you, but he helped you. He put himself in danger for you. And that started it all. From Atlanta to my daddy's farm to the prison to here. To this moment now. Not as strangers, as family. Because Glenn chose to be there for you that day a long time ago, that was the decision that changed everything. It started with both of you, and it just grew. All of this. To sacrifice for each other. To suffer, to stand, to grieve, to give, to love, to live. To fight for each other. Glenn made the decision, Rick. I was just following his lead.“
https://www.youtube.com/watch?v=fGYDfLyhZy0

引子

Walking dead嘅故事係咁開始嘅
正如大部份喪屍災難片,忽然之間就有病毒啦
Rick就係主角,識左一堆人,原本係警察嘅佢領導大家生存
去唔同地方,殺喪屍,搵食物,成個社會已經崩潰
呢邊唔細講故事,大家Google吓都有

隨往故事嘅開展,重心都由喪屍嘅可怕,變成人性嘅可怕
去到第七季,喪屍已經唔太得人驚,因為喪屍殺唔死重要角色
有個人,遠比喪屍恐怖,佢個名叫Negan
第七季一開波就殺左一個勁受歡迎,光明正面嘅角色Glenn

Walking dead嘅故事去到呢邊,已經好重心咁講人性
真正嘅Walking dead係存活嘅人,因為舊有嘅一切都消失
行屍走肉,係講緊無哂可以依賴價值觀嘅人
就好似由現代文明社會,突然返去古代社會咁呀!
去到呢一季,似乎就係集中講緊:
人點樣重建返社會,人點樣重建自己嘅價值觀

套返落中國先秦諸子誕生嘅春秋戰國時代
先秦諸子之首,孔子係眼見周朝沒落嘅人
「周文疲弊」係講緊周朝以禮樂為文化嘅世代
已經衰敗緊,千瘡百孔
所以會形容果陣係「禮壞樂崩」,成個價值系統崩潰
先秦諸子,孔孟荀儒家,老莊道家,墨子墨家……
每一個,都係講緊一套重建價值嘅方法
似乎每一套都可行,又似乎全部未得以實行

勞思光《新編中國哲學史》:
先秦諸家之政治思想,皆僅為一學說;無實現者。甚至儒學雖宗周文,孔、孟又喜道先王之事;終竟周文以及上古之傳說,均非由儒學之影響而生出。反之,儒學實乃解釋此等文制之理論,而法家思想則確為先秦思想中唯一曾實化者。秦政權即此實化之結果。
先秦諸子最後一個,否定當時主流嘅儒墨兩家
韓非子,生於戰國末年,法家思想之大成者
佢嘅思想,竟然遲來先上岸,成為得一個成功實現嘅思想
你可以唔同意佢,但唔能夠否定佢係當時係最可行

我係呢到將Rick比做儒家,並唔係話佢完全符合
而係講緊,Rick係故事入面嘅團隊,好多都係充滿理想
好似死左嘅Herschel,死左嘅Glenn,都係人性光明嘅代表
Rick或者曾經有所迷惑,但佢依然為團隊付出,甚至幫助更多嘅人
正如Maggie 季末咁講,似乎係為Rick團隊嘅定位:
To sacrifice for each other. To suffer, to stand, to grieve, to give, to love, to live. To fight for each other.

咁我地要講嘅主角並唔係儒家,唔係Rick
而係法家,即係Negan,正如韓非子一樣
佢否定儒家嘅管治方法,建立左一個極為強大嘅團隊
由佢打到Glenn腦漿都爆埋出黎,睇到Rick佢地驚到瀨屎嘅表情
我地知道,Negan代表嘅嘢,絕對係Rick嘅對立面

咁到底Negan有咩位同法家似?
佢嘅管治手法,對自己人,對外人點解咁有效?
Negan一開始睇落好邪惡,愈到後面,就愈有吸引力
係咪我地都知道,佢其實唔係癲,係有自己嘅獨特一套?
就等我地之後步入正文,再從韓非子嘅法家思想,加以印證啦!
但我未睇到第7季

好嘅劇唔怕劇透
今季有Negan精彩唔少

我對呢部劇比較大印象係
Rick個頭
同埋鎮長開坦克車

有好嘅反派真係好重要
鎮長都算高潮位
Negan正過鎮長好多倍
但我未睇到第7季

好嘅劇唔怕劇透
今季有Negan精彩唔少

我對呢部劇比較大印象係
Rick個頭
同埋鎮長開坦克車

有好嘅反派真係好重要
鎮長都算高潮位
Negan正過鎮長好多倍

等我得閒再追返先
之前中間好悶
留名

多謝支持
覺得醫院線先盡顯現實世界嘅殘酷
Beth

女神慘死
先正評後追post
成為探長個page頭幾個fans

好多謝巴打熱心支持
我會更加比心機出文
報答大家嘅支持

"We were trapped. Glenn didn't know you, but he helped you. He put himself in danger for you. And that started it all. From Atlanta to my daddy's farm to the prison to here. To this moment now. Not as strangers, as family. Because Glenn chose to be there for you that day a long time ago, that was the decision that changed everything. It started with both of you, and it just grew. All of this. To sacrifice for each other. To suffer, to stand, to grieve, to give, to love, to live. To fight for each other. Glenn made the decision, Rick. I was just following his lead.“
https://www.youtube.com/watch?v=fGYDfLyhZy0

引子

真正嘅Walking dead係存活嘅人,因為舊有嘅一切都消失

已經衰敗緊,千瘡百孔

先秦諸家之政治思想,皆僅為一學說;無實現者。甚至儒學雖宗周文,孔、孟又喜道先王之事;終竟周文以及上古之傳說,均非由儒學之影響而生出。反之,儒學實乃解釋此等文制之理論,而法家思想則確為先秦思想中唯一曾實化者。秦政權即此實化之結果。

好似死左嘅Herschel,死左嘅Glenn,都係人性光明嘅代表
Rick或者曾經有所迷惑,但佢依然為團隊付出,甚至幫助更多嘅人
To sacrifice for each other. To suffer, to stand, to grieve, to give, to love, to live. To fight for each other.

由佢打到Glenn腦漿都爆埋出黎,睇到Rick佢地驚到瀨屎嘅表情

睇埋條片幾有感情,
巴打呢個切入點好得意

係呀,最後呢到做得好動人
我都係睇完呢部份先連結到儒、法兩家

引子

已經衰敗緊,千瘡百孔

睇埋條片幾有感情,
巴打呢個切入點好得意

係呀,最後呢到做得好動人
我都係睇完呢部份先連結到儒、法兩家

得閒記得出多幾篇

盡量
大家比動力我就出得快
先正評後追post
成為探長個page頭幾個fans

好多謝巴打熱心支持
我會更加比心機出文
報答大家嘅支持

搶頭香
Walker應該係代表外族
可惜,我未準備講雅各賓思想,
否則應該會同法家相映成趣。

巴打慢慢黎
我呢邊應該都有排出
巴打真係好堅, 會唔會遲下有機會講下中史?

有機會可能會講
不過可能係以其他主題輔助式咁去講
始終好難將歷史精簡論述
無睇walking dead
不過對探長講法家好有興趣

有個講法叫「外儒內法」
話就話以儒術治天下
實際諗法同操作上
都係信法家果套

虛偽到
可惜,我未準備講雅各賓思想,
否則應該會同法家相映成趣。

快啲準備
正評 上一頁 今晚睇
支持。
希望太長就唔好成段引,有排loop
lm
頂,walking dead第七季睇到一半咋!但又想追巴打post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞