【先秦法家】由Walking dead開始,進入韓非子嘅革命思想

345 回覆
175 Like 4 Dislike
劇透注意!!!!

Negan: 中共 ,極權統治,定時定候拎走你d食物,收起晒你d槍,唔比你作反,殺完你d野仲要你聽聽話話服從佢

hilltop Gregory : 受極權統治變到一隻狗都冇所謂,因為自己仲係一個話事人(hilltop),有極少統治權+生命安全,唔想有人作反去而動搖佢既地位( maggie jesus rick ) (代表利用香港賺錢上位既擦鞋仔)

海邊女人群:受過negan 重創,去到較遠既地方,唔願意作戰,幻想把火唔會燒到自己個到(移民人士)

kingdom:初頭都安於現狀,定期交食物,但見住隊友死,知道再落去唔係辦法,所以要反抗。(之前政治冷感,但依家醒覺既香港人)

摩根:大愛撚>認清現實

我覺得Rick有一集講得好啱,釋翻出黎“ 如果你認為自己今日過得到而唔出黎抗爭,咁聽日呢?當negan唔夠野食時佢地會黎搶,會黎殺你地既人,你話到時先反抗?太遲啦,佢地每日都變得更強大,到時你想反抗就太遲”

巴打比喻得幾好,尤其係海邊女人
做咩唔講埋垃圾場班人
其實Negan嘅創作定位都應該係代表專制極權
套返入去好多受極權統治嘅地方都好適合

垃圾場班人只顧自己利益,短視,賤格食兩家茶禮,佢地背棄rick 同 negan合作,但冇諗過negan係點既人,可能有日垃圾場班人都比negan食埋

其實一開始睇都覺佢地鬼鬼地架啦⋯⋯
不過估唔到佢地真係咁功利
如果rick真係輸哂
下一個咪到佢地

其實rick信垃圾婆信得太倉猝, 仲要整傷埋自己隻手,不過當時唔夠人同saviors 打就真既,仲要當時既kingdom講左唔幫手,又唔怪得rick

今季算好睇過前兩季
都幾期待下季開大戰

一開波可能又交代下Dwight 既野先,成日緊張尾,文戲頭,但一緊張真係令觀眾好入神。

其實你地怪唔怪Eugene?

Negan嘅用人、治人之術太勁
Eugene我唔會點怪佢
講真negan呢套係呢個世界都唔係錯
不過係幾傷心嘅

Negan仲有大把女晚晚砌
只要你守規矩,有女上,有飯食,有床舖訓,係咁既亂世仲想點,有技術既咪留係保護區到做野,冇技術咪出去做戰士
劇透注意!!!!

Negan: 中共 ,極權統治,定時定候拎走你d食物,收起晒你d槍,唔比你作反,殺完你d野仲要你聽聽話話服從佢

hilltop Gregory : 受極權統治變到一隻狗都冇所謂,因為自己仲係一個話事人(hilltop),有極少統治權+生命安全,唔想有人作反去而動搖佢既地位( maggie jesus rick ) (代表利用香港賺錢上位既擦鞋仔)

海邊女人群:受過negan 重創,去到較遠既地方,唔願意作戰,幻想把火唔會燒到自己個到(移民人士)

kingdom:初頭都安於現狀,定期交食物,但見住隊友死,知道再落去唔係辦法,所以要反抗。(之前政治冷感,但依家醒覺既香港人)

我覺得Rick有一集講得好啱,釋翻出黎“ 如果你認為自己今日過得到而唔出黎抗爭,咁聽日呢?當negan唔夠野食時佢地會黎搶,會黎殺你地既人,你話到時先反抗?太遲啦,佢地每日都變得更強大,到時你想反抗就太遲”

做咩唔講埋垃圾場班人

垃圾場班人只顧自己利益,短視,賤格食兩家茶禮,佢地背棄rick 同 negan合作,但冇諗過negan係點既人,可能有日垃圾場班人都比negan食埋

如果rick真係輸哂
下一個咪到佢地

其實rick信垃圾婆信得太倉猝, 仲要整傷埋自己隻手,不過當時唔夠人同saviors 打就真既,仲要當時既kingdom講左唔幫手,又唔怪得rick

今季算好睇過前兩季
都幾期待下季開大戰

一開波可能又交代下Dwight 既野先,成日緊張尾,文戲頭,但一緊張真係令觀眾好入神。

不過係幾傷心嘅

只要你守規矩,有女上,有飯食,有床舖訓,係咁既亂世仲想點,有技術既咪留係保護區到做野,冇技術咪出去做戰士

後宮,有權力有女人
口講大家都係Negan,但只係治人之術
用人完全睇能力,Eugene呢種知識人即刻重用
各司其職,有個人處事標準
劇透注意!!!!

做咩唔講埋垃圾場班人

如果rick真係輸哂
下一個咪到佢地

今季算好睇過前兩季
都幾期待下季開大戰

不過係幾傷心嘅

後宮,有權力有女人

好想認識negan個背景,太特別,係咪注定佢係亂世中做領導者?佢之前又經歷過d咩呢?
就快睇哂Walking dead
睇完再追文加入討論

今季算好睇過前兩季
都幾期待下季開大戰

不過係幾傷心嘅

後宮,有權力有女人

好想認識negan個背景,太特別,係咪注定佢係亂世中做領導者?佢之前又經歷過d咩呢?

我都想知,不過好少交代
唔知將來會唔會有外傳
呢個角色好有個人魅力
睇完再追文加入討論

慢慢,我呢個星期應該會再出兩篇
Lm

簡介基本古代思想概念:法先王、法後王
兼讀韓非子五蠹篇(一)之歷史省察

孕育滋養此諸觀念之歷史環境,一言以蔽之,即封建天下崩潰過程中之種種社會政治事實而已。
——蕭公權

正文第三章

思想家論述佢嘅一家之言
必然係無法抽離呢個世界既成嘅過去
學術少少講,即係歷史
如何看待歷史呢個問題係好重要嘅
不論古今中外嘅思想,都必然涉及歷史觀

中國古代嘅思想主流係法先王
咩叫法先王呢?
最顯著如儒家,以古代先王為終極榜樣
堯、舜、禹、湯、文、武、成王、周公……
古代聖人萬事好,我地要追求嘅嘢回到當時盛世
墨子都係響嚮往先王過去嘅美好
老子提出小國寡民,雖然唔講先王
多少都有復古嘅傾向,歷史唔係進步嘅

同樣係儒家中人,荀子提出嘅係法後王
「凡禮,始乎梲,成乎文,終乎悅校」
到底「禮」應該點實際發展呢?
最初開始>梲(非常簡略)>文(開始有制度,有修飾)>悅校(情同禮之間嘅平衡恰到好處)
荀子提倡歷史係會進步架
「將原先王,本仁義,則禮正其經緯蹊徑也」
其實荀子都有提法先王,即係向前人聖賢學習
唯有將先王聖賢當做老師,咁嘅心態學禮先係正軌

韓非子呢到應該受荀子影響
但相荀子尚有講返聖人,韓非則全部否定
古代嘅政策根本唔係用返係當代
制度,必須因應當下嘅社會現況而定
講咩古人,「託古改制」係虛偽嘅講法!
由此,韓非提出更激進嘅歷史演化觀

韓非子 五蠹篇
今有搆木鑽燧於夏后氏之世者,必為鯀、禹笑矣。有決瀆於殷、周之世者,必為湯、武笑矣。然則今有美堯、舜、湯、武、禹之道於當今之世者,必為新聖笑矣。是以聖人不期脩古,不法常可,論世之事,因為之備。宋人有耕田者,田中有株,兔走觸株折頸而死,因釋其耒而守株,冀復得兔,兔不可復得,而身為宋國笑。今欲以先王之政,治當世之民,皆守株之類也。

搆木鑽燧:樹上搭屋、鑽木取火
:修

韓非子話:
如果有人用鑽木取火呢套
用係夏朝,當時嘅聖王一定笑佢啦
去到殷、周朝,用大禹治水嘅方法治國
又會比當時嘅聖王笑啦
如果古代先王果套運用係今日,一定比下位聖王笑
所以真正嘅聖人唔會復古

「宋人有耕田者,田中有株,兔走觸株折頸而死,因釋其耒而守株,冀復得兔,兔不可復得,而身為宋國笑」
呢到係極有名嘅成語故事:守株待兔
故仔唔需要多講,大家都知啦
韓非用呢個比喻引出:
「今欲以先王之政,治當世之民,皆守株之類也」
用舊果套,治當下嘅情況
都係守株待兔,不切實際

上古競於道德,中世逐於智謀,當今爭於氣力。

上古之世,講道德
中古之世,鬥計謀
當今之世,爭軍力
呢個係韓非嘅歷史省察
由此建立佢富國強兵嘅治世哲學

夫以君臣為如父子則必治,推是言之,是無亂父子也。人之情性,莫先於父母,皆見愛而未必治也,雖厚愛矣,奚遽不亂?今先王之愛民,不過父母之愛子,子未必不亂也,則民奚遽治哉!且夫以法行刑而君為之流涕,此以效仁,非以為治也。夫垂泣不欲刑者仁也,然而不可不刑者法也,先王勝其法不聽其泣,則仁之不可以為治亦明矣。

如果好似儒家咁講仁愛治國
君主好似父母愛子女咁愛人民就得
而真正嘅父母再愛子女
都無話子女一定好乖好聽話
更何況君主之於人民呢?

「夫垂泣不欲刑者仁也,然而不可不刑者法也」
如果因為用刑而流淚,係仁嘅表現
但依然要用刑,係因為國家嘅法令
先王知道唔可以因情廢法
為左大局著想,必先執行法令
咁樣就知單用仁愛治國係唔得嘅
睇完再追文加入討論

依家返黎睇呢個Post
睇完再追文加入討論

依家返黎睇呢個Post

miss 左。。。
睇完再追文加入討論

依家返黎睇呢個Post

miss 左。。。

會慢慢出
各位慢慢睇
追哂東坡
係時候睇埋呢邊

呢邊都會加速
追哂東坡
係時候睇埋呢邊

呢邊都會加速

出文未???

近日外事繁忙
星期五會出一篇先
周未睇情況盡出
劇透注意!!!!

做咩唔講埋垃圾場班人

我覺得同六國論好似
垃圾場=齊國 你死你事 唔關我事

negan=秦國 壓倒性力量威脅其他地方

女人 hilltop Gregory kingdom=韓魏楚
賄賂negan 令到negan越來越強大

Rick=燕趙 意識到唔對抗negan 自己遲早都係死

法治之必要:韓非人性、價值觀
細讀韓非子五蠹篇(二)

商、韓言法,則人君之地位超出法上,其本身之守法與否不復成問題,而惟務責親貴之守法君主專制之理論至此遂臻成熟,而先秦「法治」思想去近代法治思想亦愈遼遠矣。
——蕭公權

正文第四章

五蠹篇呈現韓非子法治理論嘅思想基礎
1.改革嘅歷史觀
2.自利嘅人性觀
3.實效嘅價值觀
上篇已經詳講第一點
今次就會主力講第二、三點
建基於以上三種觀念
表達出韓非子主張法治治國之必要

但呢到必須清晰咁區別
韓非嘅法治思想
並非現代民主制度嘅法治精神
最核心係分別在於,現代理想嘅法治精神
係具有司法獨立、監察社會嘅功能
而韓非子嘅法治思想,全為君主專制而設
現治法治,反對特權,人人平等
韓非法治,為君謀權,皇帝至上
兩者貌合神離,重法而其目標相差極遠

不過我地當然唔可以話韓非廢啦
係當時嘅社會狀況,韓非已經走得好前
強調法令、制度,令人民不致混淆不清
對比仁義禮智,兼愛非攻等
更具實踐嘅可能,亦都係社會必然嘅轉變

韓非子 五蠹篇
今有不才之子,父母怒之弗為改,鄉人譙之弗為動,師長教之弗為變。夫以父母之愛,鄉人之行,師長之智,三美加焉,而終不動其脛毛,不改;州部之吏,操官兵、推公法而求索姦人,然後恐懼,變其節,易其行矣。故父母之愛不足以教子,必待州部之嚴刑者,民固驕於愛、聽於威矣。

:責備
脛毛:腿毛

韓非子呢邊用一個例子講人性
例子並唔係隨意用,係針對儒、墨兩家嘅
儒、墨兩家成日都講愛
儒家更加成日用父母之愛為例
證明內在德性嘅存有

韓非子就以一個不肖子為例
父母怒,鄉人罵,老師教
「而終不動其脛毛,不改」
但係改變唔到不肖子嘅惡行

「州部之吏,操官兵、推公法而求索姦人」
反而由政府推行法令,壞人惡行全部有罪
「然後恐懼,變其節,易其行矣」
咁樣,呢種人先會真正驚
因為驚法令,先會改變行為

「民固驕於愛、聽於威矣」
父母之於兒子都係咁
更何況君主治理人民呢?
外在嘅力量比起內在更加有效
故此,韓非主張法治

今所治之政,民閒之事,夫婦所明知者,不用而慕上知之論,則其於治反矣。故微妙之言,非民務也。……今貞信之士不盈於十,而境內之官以百數,必任貞信之士,則人不足官,人不足官則治者寡而亂者眾矣。故明主之道,一法而不求智,固術而不慕信,故法不敗,而群官無姦詐矣。

韓非更進一步講:
治理國家嘅政策,應該要係簡單直接嘅
「故微妙之言,非民務也」
如果講埋咩高深莫測嘅道理
並唔係人民關心,於治國適得其反

如果去搵誠實、講信用嘅賢臣出仕
呢種人當今之世不過十人
但國家需要嘅官員超過一百位
一定要用呢種賢人嘅話
「人不足官則治者寡而亂者眾矣」
根本唔夠人用呀
結果咪就係得個亂字囉!

「故明主之道,一法而不求智,固術而不慕信,故法不敗,而群官無姦詐矣」
呢邊涉及韓非子嘅君主觀
韓非認為人主唔需要太勁太醒
求智呢件事並唔係必要,專一法治即可
掌握用人權術,唔需要求賢臣
只要法治不敗,手下自然唔敢奸詐啦

故明主之國,無書簡之文,以法為教;無先王之語,以吏為師;無私劍之捍,以斬首為勇。是境內之民,其言談者必軌於法,動作者歸之於功,為勇者盡之於軍。是故無事則國富,有事則兵強,此之謂王資。既畜王資而承敵國之舋,超五帝,侔三王者,必此法也。

:無道危亂

要靠道德教化改變人性,不如公法
要靠忠貞賢人治理國家,不如一法
韓非子係呢個亂世,需要即時嘅效用
治亂世,用重典,世界係好現實嘅
迫到人生絕境,又點到你再空談理想呢?

「故明主之國,無書簡之文,以法為教」
明主唔需要靠咩高深莫測嘅書籍
只要以法令教化人民就得
「無先王之語,以吏為師;無私劍之捍,以斬首為勇」
唔需要法先王,以推行法令嘅官吏做人民嘅老師
唔需要私劍兇悍,以推行法令嘅刑官為勇士

「是境內之民,其言談者必軌於法,動作者歸之於功,為勇者盡之於軍」
推倒舊嘅思想標準,建立以法為本嘅價值觀
人民遵循法令,以爲國立功為首要行動,要勇猛都嘅都入哂軍隊
「是故無事則國富,有事則兵強,此之謂王資」
法治,透過賞罰二柄
最終都係為左富國強兵,係現實嘅關懷

「既畜王資而承敵國之舋,超五帝,侔三王者,必此法也」
雖然話係現實關懷,並唔代係短視
至少韓非係呢到話,只要跟住呢種法治為本嘅諗法
要超越過去三王五帝嘅功德,正係依靠呢種法治
韓非深信,未來一定係可以超越過去嘅歷史先王
原來法治都有咁多種
韓非思想夠哂直接

btw有冇講針對統治者如何注意自己修養,避免濫用法律產生反效果?
lm慢慢睇
韓非思想夠哂直接

btw有冇講針對統治者如何注意自己修養,避免濫用法律產生反效果?

有人覺得韓非嘅思想唔叫哲學
因為太實用太貼地
同埋韓非寫得好淺白
不過退一步黎講
都有人覺得中國完全無哲學可言
唔理呢種爭執
韓非真有果句講果句
言之有物,唔講廢話
文筆好,擅用比喻,好值得學習

韓非思想有一重點係講:
君主應該要有咩才能
點樣先可以唔被臣下之人蒙蔽
我地睇完呢篇五蠹篇
下一篇定法篇就會細講
幫推
我有少少諗唔通
佢話民意不一定可取,而表明部分民意短視,所以佢會忽略
咁會唔會鼓勵君主透露以上觀點比民眾?

法家以君主專制為主
咁樣睇,人民緊係唔重要啦
只要集中權力,下面嘅意見反對都無咩用
法家借用道家思想,君主唔需要比人知道佢真係諗咩
無人君主嘅喜好,先最好咁控制臣下之人
好快會講到法家嘅治人之術

傳統中國社會係上智下愚,階層最下嘅只需要不斷勞動,為國家提供資源,就完成社會責任。國情政經唔關佢地事,所以同佢地講食飯權(徭役)就夠,人權民主etc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞