《Apex Legends》討論區 #42

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
SOLO白金開始已經地獄啦
cs 大地球有9成都係掛嚟
想知單排可以點上鑽 頭先玩左2鋪 啲垃圾隊友死要跳打架位 2條友落地一滴傷都冇 第2鋪排左個金4隊友 又係跳打架位 跳完見唔對路走先 咁就冇左72分 好撚on9
1. 一定要手動選角 盡量自己做跳傘隊長
2. 用易走佬既角 e.g 惡靈 ash 機械人 octane
3. 跳d會撞一隊/無人既地方 唔建議跳熱點,因為就算你打嬴一隊好快又有第二隊埋黎 而且容易缺資源
4. 睇住隊友送頭/俾對面秒殺 唔好諗住搏2打3 or 1打多,即刻掉頭走,如果有另一隊黃雀就睇下有無機會執牌
5.盡量自己帶call,ping多d要去邊or要守邊個位(當然你自己都要有觀念)
6 如果要自己一個龜就盡量龜圈邊 生存率最高
所以咪無人講緊身法重要
會玩就會玩 不會玩就不會玩
唔識玩既人先成日將槍法 身法 game sense分開三part黎講 邊樣重要邊樣唔重要
打鋪機激戰緊做決定都係一兩秒既事 邊有咁多經講
不過其實我係上一季先開始接觸Apex
今季中段先開始升 就算有10日都難啲升到7200分 都係等下季開新先升算啦 冇謂因一隻game 搞到咁大壓力我而加都係跳打架位練槍法同身位 之前玩開CS慣左打人要企定定 搞到企係度做靶
識玩既人 一個描位一個身位慢peek 三四秒
已經可以扣人150+血
唔洗講咁多aim唔aim 身唔身法 game唔game sense
係對D玩得廢既人先要用movement跳下跳下
當然有D槍射速慢係要取巧既
好多人覺得上唔到分係槍法唔夠好
好多新手想日日練槍練到好準
但每日打4個鐘Kovaak/aim lab都唔會夠打十年槍game嘅準
除咗槍法仲有好多空間可以進步
我覺得去到d pro嘅level movement唔係tap strafe呢d
係d基本mechanical movement skill嘅運用
點解依家d人話verhulst/genburten勁
就係佢用controller但好似有多個腦咁去做返m&k嘅基礎movement skill
我會話呢d係實而不華嘅movement
例子係taisheen nafen selly呢d
唔係timmy講㗎咩
有冇白金一二一齊爬鑽
Movement 唔係識避下子彈 左右行下就叫識
係點樣可以有opening 個陣一口氣gap close
點可以打緊個陣快速由building 既一點去到另一點
點可以偷到回血回甲既機會
個重點係用黎取得先手或者製造1on1機會

Apex先手機會重要過槍法好多
30個正皮
我cs faceit lv 10都係得3季鑽d企位唔得
我d 隊友輕鬆上鑽 我就3排先上到好廢
缺一不可其實
槍法好都要走位過到關 識走位都要命中有番咁上下
唔係俾你伏到人但係成排打曬都掃唔低件一樣俾人反殺
你一打三車輪得到幾多隊
白金4好難再上
你講嘅就係我上面講嘅企位 同身法兩樣嘢黎
到白金4磨鍊多陣就上到鑽
到鑽4都要再慢慢練先上到大師
卡白金4同卡鑽4好正常 加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞