【強烈推介】港產電影《智齒》瘋狂吹奏區﹗﹗﹗﹗﹗

659 回覆
277 Like 26 Dislike
早場絲,早睡早起多麼美好 多謝你入場支持
林家棟呢套同手捲煙都谷到戲,但佢呢個年紀宜家主要搵上門擔正嘅戲,可能主要都會係返呢類悲情硬漢角色 (又或者係港產片戲路限制…一貫唔係差佬就悍匪一係古惑仔)
池內個角色描寫少都係呢個post入面普遍意見…
女主角做得好唔駛講廖子妤都演得入格 上電場戲我覺得好好
電影任何一幕,只要能夠令你有反思,就係佢價值所在
所以見到上面巴打們話套戲都冇提過係香港,可能想整個架空世界嗰時…我都好似被一言驚醒咁
但對白好地道 可能服裝道具有自己諗法,但又唔想同現代一切衝突,就唔正面提是咪香港
多謝絲打入場支持咗,是滾動的
可能最後套戲唔合你心水 但好多謝你入場
林家棟會對女主去到咁盡,係因為悲傷到極,覺得唔公平,個老婆咁就一世,將出世個女又冇埋
池內角色描寫少,但推斷佢係被有殘疾的老母拋棄而變咗變態殺手
大家普遍睇法
yes ar係咁跑係咁被打被踢又淋嘢……
我都記得有zoom 2015報紙,只能話係架空世界了?
Good Morning各位
星期日,睇戲日
仲唔起身準備出門睇戲?
睇咗飛未先?
未就宜家睇啦!

https://movie.yahoo-leisure.hk/movie/showtimes/39593

今日比尋日多返幾間院上雖然場次都仲係唔太多,但比起尋日明顯進步咗!!
屌啦星哈姆太郎尋日開心,點知今日真係仲開心!!
大家快啲起身,襯返套靚衫,諗下食中餐西餐定快餐
食完去睇、睇完去食,你話事啦
總之記得入場睇戲
推!
琴晚睇完,黑白反而好似昇華佐,更加突出
主題立意幾好,用智齒嚟扣住人嘅宿命,可惜
講漏一樣
呢個真係弱智我睇嗰陣都心諗做乜
真係一路睇一路成頭問號
多謝晒巴打入場支持 
黑白真係完全冇降分,主題亦少見
巴打其他感想我咁睇﹕
1. 成件事喺好短時間/日子內發生,佢哋嗰幾日應該都冇點抖過,根本唔會有時間去剝牙
2. 差佬開槍有守則指引,淳仔咁跟規矩應該唔會隨便開槍
3. 我認為係bug之一
4. 槍俾池內收喺嗰個櫃唔出奇,拾荒漢將認為重要嘅嘢同一般物品分開擺,收喺一個只有佢知道嘅地方
5. bug之二
2. 如果跟規矩夠曬justification 鳴槍示警 而且做底幾個, 所以我先話bug
4. 槍俾池內收喺嗰個櫃唔出奇,係,但又咁岩係個個櫃
多謝絲打咁詳細嘅感想
王桃開波其實想走,當然佢本身一定都後悔過;斬再見到佢、追趕佢、逼佢再面對返件事,王桃最終的確係憑自己意志重新返去面對斬
但斬當時已經對佢恨之入骨,白啲講確係有啲宜得你死
新紮仔有試圖阻止,有同王桃講其實你可以唔再幫我哋
但佢成個氣勢都唔夠斬嚟,係有啲被斬lead住走,而且呢啲係斬同王桃嘅私人恩怨,王桃肯繼續,佢就最終都冇插手叫王桃stop

當然我自己覺得直情連王桃個背景其實都可以再講多啲,因為成件事因果嚟,點解王桃會行差踏錯、孤身一人,呢樣冇著墨,都係只能觀眾自行推論,但佢會咁樣撞死人,就同佢點解會成為一個咁嘅邊緣人係有關

結果係好悲,斬某程度可以話解脫咗,因為佢唔需要再面對老婆逝去嘅傷心同已經搵返王桃,但對王桃嚟講,的確佢之後嘅人生又會點?斬嘅事應該終生都會令佢難以釋懷
斬曾經傷害過王桃,最後用自己條命還咗,但同時王桃又再次差佢一條命…好似形成個閉環咁

佢行到去咁嘅結局之前所出現嘅bug位,一定都會令部份觀眾唔太接受,亦會有人同絲打一樣,對劇情本身就有唔太好嘅觀感。但綜合上我仍然覺得結局安排幾有意思 (細節做得好啲就可以圓到說) 對套戲評價亦高
最後唔嗌名呢個位佢只要加返少少戲就會圓到,例如斬係有嗌,但現場有啲好強嘅噪音咁啱遮咗…
但佢宜家直情冇安排到佢嗌,就基本一定bug嚟
同巴一齊推!!
2. 只能話淳仔新紮,雖然學堂成績第一但實際連槍都未真係開過,唔可以咁冷靜做到判斷。佢好似一開始想警告到啲人散,點知冇人怕佢仲扑返佢轉頭 (但任何解釋都要睇返觀眾接唔接受)
4. 戲劇嘅巧合又係要睇觀眾接唔接受,呢個位我係OK的
謝巴
今日下晝場次唔太多
大家去tea前不如去買定夜晚場嘅飛先啦喂
記得買定今晚飛入場啦大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞