【強烈推介】港產電影《智齒》瘋狂吹奏區﹗﹗﹗﹗﹗

659 回覆
277 Like 26 Dislike
ig超靚呀未見過咁有心思嘅ig排版
大家快啲click入去朝聖
139萬⋯⋯都係好少⋯⋯上咗兩個禮拜了 開始覺得胃痛宜家,真係唔值更高票房咩
懇請大家入場支持
係因為套片係黑白拍出嚟,現實中嘅我地睇香港係有彩色
所以先會有唔似香港,但又有啲熟悉嘅矛盾感
BTW準備入場睇第二次
戲中嘅香港好似同我哋保持一種微妙距離感,但你又知佢係香港嚟,好神奇嘅感覺⋯
多謝絲打再次入場支持好滾動
我都想多啲人入場睇我已經瘋狂叫身邊啲人睇
利申電影迷
睇完覺得吹大咗

Btw 戲入面好多場景一眼就認得出但啲警察制服同警車係咩事一開頭睇仲以為係大陸背景
Btw想問下點解叫智齒?因為智慧齒?
係呀,有入場應該明
象徵斬哥對王桃嘅仇恨,不斷縈繞、無法忘懷嘅痛苦
原來真係呢個意思
但我覺得會有人睇完都唔明囉

Btw套嘢英文譯名叫LIMBO 少咗層意義
Ching好有料 要跟你學野 我都係近呢兩年先開始留意電影細節
多謝絲打同你朋友仔們嘅支持 宜家真係唯有人傳人搏大啲啲個票房…
作為電影迷睇到好戲…真係好開心的
no movies no life
推多啲人入場睇 正撚到
多謝巴打入場支持
睇戲真係唔同觀眾嘅觀感係好難統一…因為可能大家執重嘅位都會有唔同
但呢套起碼我本人真係好欣賞先會特登出post谷
關於服裝我喺第6頁#127寫咗啲自己見解,巴打可以去睇睇
巴打關於戲名,第5頁#96,同埋第6頁#147,都分別有巴絲寫咗一啲見解,巴打可以去參考下
戲名其實係嘅…如果唔係通過上面巴絲嘅解釋,我都get唔到個含義…
英名戲名我都覺得OK貼切,可能通常中英戲名都會採用含義唔一致嘅詞語,但最終個意思都會link up返去套戲度…
多謝巴打幫手解釋
唔好玩啦巴打大把人真有料,好佩服get到智齒含義嘅巴絲,我仲烏下烏下咁
我諗大部份觀眾睇戲,第一樣嘢會睇劇情先,所以大製作大場面+劇情易明嘅戲最有票房保證,因為好多人入場睇套戲真係為娛樂,唔係想睇完太沉重或者要諗太多嘢…。於是攝影、剪接、美指、服裝、道具呢幾parts嘅重要性,對於對電影要求本身就唔係放喺呢啲嘢上面嘅觀眾,相對佢哋就唔會咁睇到,或睇得太重,或好識得去睇個效果。
但通過討論同睇影評,真係中意睇戲嘅人一定會愈來愈識得睇,之後就愈來愈可以提昇到自己睇戲時個觀感享受
一齊推﹗﹗
正到喊出嚟
推推推
多謝巴打支持
劇本同畫面係有佢既風格,但兩個鐘似乎係拉長左

應該係暴力同埋
Thanks
服裝我係講緊啲軍裝警 唔係香港警套衫嚟
啲警車同救護車又似九十年代啲車咁
我反而覺得兩個鐘一啲都唔悶,仲嫌有啲唔夠喉有時睇戲真係feel到為咗遷就放映時間,導演同剪接要被逼呢度cut啲嗰度cut啲 (話最好兩粒鐘內,呢套就剪到啱啱好咁濟)
其實佢呢套對警察個描寫有種一向港產警匪片個感覺,冇話點過度歌頌,最後同池內生死一搏係為咗要搵返王桃
上面上唔到應該都係離唔開過度血腥同題材踩界 (又斬手又慕殘)
我自己唔係好覺可能要重睇一次嗰時再睇真啲
亦可能因為黑白片改變咗啲道具本身予人嘅觀感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞