【強烈推介】港產電影《智齒》瘋狂吹奏區﹗﹗﹗﹗﹗

659 回覆
277 Like 26 Dislike
大家可以起我底做會員以嚟我都只係覆過人哋post而從來冇自己出過post,宜家喺連登嘅處女post就獻俾呢套戲

首先想多謝兩個post,一個係宇宙第一美人嘅《好想俾林家棟呢個衰佬瘋狂掌摑。。。》
一個係愛惜生命無賣淫嘅《如果《智齒》拎唔到最佳美術/攝影/電影/男女主角獎 我切咩都得》
前者我只係入去睇咗幾張相,亦冇拉落去睇因為驚被劇透
後者我直頭只係睇咗個標題

但係係呢兩個post令我決定一定要入場睇﹗﹗

宜家我睇完,都決定回饋,希望盡一分力說服到大家入場支持 好驚佢就嚟被逼提早落畫,票房唔慌高,我早兩日去睇已經得返天地場,大佬宜家先上咗一星期多啲咋…

鄭保瑞呢位導演,雖然有睇過佢戲,但唔算認識好深,只知佢擅長拍啲暴力美學嘢
但呢套戲啲運鏡,真係去到登峰造極境界鏡頭令人震懾﹗將香港拍得好靚好有feel畫面充滿迫力,每個場景嘅揀選同道具/服用嘅設置都好一絲不苟…

故事亦講得幾好,尤其男女主角之間嘅衝突性,女主角由一開始種避,到愧疚到面對,男主角一開始嗰種癲,到對女主步步進逼,到覺得歉疚… 當然一定仍然有進步空間 (例如對日本仔嘅描寫唔夠深入,呢點一定會俾人話) 但總體故事幾完整。同埋佢真係有試圖將香港低層嗰種販夫走卒嘅生活光景拍出嚟,相關場景攞得好好,不能盡錄…

音樂亦好認真,加晒分 (川井憲次團隊)

男主角林家棟演得幾好,個look同浸佬味非常夾 (最後角色結局同手捲煙一鳩樣,有冇咁撚慘呀簡直近期最悲男主角代表人物)
女主角劉雅瑟演出好出色,拍得一定好撚辛苦 (係值得攞最佳女主嘅…)
女配角廖子妤亦演得好好,戲份雖然唔多但個角色發揮性我認為仲高過梅愛芳
池內博之幾OK,演到嗰種黐線佬feel…
另一男主角李淳亦OK嘅…本份演出

呢套戲雖然個feel非常本土,拍攝手法亦好純熟,但個取材故事的確唔太商業同主流,面對香港普羅大眾口味確係有少少吃虧… 但都真係好希望大家可以好好珍惜呢種風格強烈之餘每個畫面場景都咁認真去對待拍攝嘅港產片…

我都知道到咗宜家單憑我微薄嘅力量,都已經應該唔可能將佢票房推得郁幾多但都想出分力宣傳下,就算最後票房唔高但都唔想佢太衰…係嘅話真係太傷心…抹煞咗一班電影人同演員嘅誠意… 就算唔贏票房贏下口碑都好丫…

真心希望大家可以親身入場支持﹗﹗唔睇走寶另外除咗可以推介俾親朋好友外,睇完嘅都希望大家可以入嚟呢度或者出post或者去其他相關post留下觀後感,谷谷個熱度佢丫

以下我會喺#2粉字補充多少少資料…

同埋我呢兩日可能唔太得閒推post 所以請大家今次真係認同請分享,盡量幫手推下佢
出資除咗主要嘅太陽文化娛樂 (老細洗米華)
仲有耳東影業,就大陸嘅…
女主角劉雅瑟都係大陸人,演過《致青春》,但呢套係真係做得幾好…俾足力
李淳原來係李安個二仔
多謝埋監製葉偉信同黃柏高,但Paco已經辭咗職唔撈
大家留言如果涉及太多劇透的話請記得粉字或加密
劇本就真係麻麻,不過美術同拍攝撘救到,拍到外國人眼中嘅香港咁.
震懾人心/令人震撼,咩叫令人震懾
衝突就衝突,咩叫衝突性?

睇到燥
大家可以睇埋呢個post
《智齒》專訪︱林家棟在杜琪峯訓斥下成長 鄭保瑞︰戲名都搞年半
https://lihkg.com/thread/2786326/page/1
有好靚嘅劇照
黑白片完全冇影響套電影嘅質素分分鐘仲昇華咗 (但如果有彩色版都會想睇多次)
套戲有原作小說,但係大陸嘅 我冇睇過,如果有睇過嘅巴絲或者可以加密講講差異喺邊
睇之前我冇諗到係全黑白,都算係驚喜嚟
其實覺得佢切入點唔錯,而且大叔同少女 (雖然女主已經唔係少女) 嘅組合拍得好睇的話,永遠令人有期待 佢呢套算係咁。呢種爛撻撻女主都比較少見
(加埋老差骨X新紮師兄,有啲嘢睇。以前嚟講又係經典戲劇角色組合嚟)
拍攝、美術真係好加分,一套好電影要好多方面嘅配合
寫得係有啲甩漏嘅,校對做得唔夠精確,歡迎大家幫手校對返感謝推post
早排睇過預告係黑白,嗰時諗唔係真係黑白片呀?咩年代
但入場睇真係俾畫面震撼 開頭場追逐戰拍得好好
多謝巴打已入場支持
我睇戲一向冇事前睇預告嘅習慣,睇簡介又或者睇有咩演員先決定入唔入場
其實喺完全唔劇透情況下入場我認為可以將個觀影感受推到最高
但如果完全唔認識套戲,睇一兩節預告或製作特輯引起個興趣先,我覺得都OK,梅艷芳都我睇咗一條預告同一條製作特輯後再決定入場 (但為咗唔劇透俾自己,佢之後再出製作特輯同坊間頭輪影評我都冇睇)
推 依家戲院得返好少場
假冒女團AL d演技出色d
真,巴打
先至上咗一星期多啲 點搞,票房開畫嗰日都已經低,令人擔憂
宜家唯有瘋狂吹奏略盡綿力啦
絲打唔好玩啦入場支持OK?
你入嚟搏屌?
認真一諗到一套咁認真拍攝嘅劇情片可能最終票房連偶像片嘅零頭都唔及就眼濕濕
李淳同伊藤淳史唔只個名似,連樣都撞撞地,見到仲諗乜唔係得池內博之一個日本演員乍咩
有謝票場嗰啲一定仲爆場
細膽 會唔會好恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞