【強烈推介】港產電影《智齒》瘋狂吹奏區﹗﹗﹗﹗﹗

659 回覆
277 Like 26 Dislike
想拎黎做wallpaper
齊~推
靚到唔識形容
我明你個種睇得越多 你就越深入睇到唔同含義嘅感覺 真係好爽。 同埋智齒我睇得明啊 呢套野我同啲平時睇開商業片嘅朋友去睇 話唔好多 sad左。不過好在有一個係鍾意睇呢啲戲嘅朋友,大家一齊傾翻同分析套戲,好正真係。
我睇咗 超hea的求其網絡小說feel

黑白營造到獨有世界觀 + 令到觀眾有focus畫面上係睇啲咩,最鍾意鏡頭用鹿果幕去交代一件dirty事,覺得變左彩色會失去哂依啲賣點,始終文本較單調,會變左純粹cult片咁

有無ching分析到其他智齒個戲名係點解?
同埋睇完淨係get到想表達救贖同仇恨依類佛學意思
反而覺得佢係降階版妻夫木聰
例如有咩唔舒服 講少少
呢套係我心目中年度最佳港產
自己偏好睇藝術片 好多位都好震撼到我
不外乎都係性剝削嘅情節
其實我睇完覺得無想像中咁唔舒服
佢都算輕輕帶過
覺得幾特別 會好想之後多啲類似嘅戲
yes 一路睇一路諗起呢個mv 講戀手癖
其實好睇嘅戲,真係一睇就知有沒有同我哋本身睇過幾多戲、係咪戲精冇咩關係的,真係主要靠導演。個故仔講得好,攝影catch到觀眾嘅心,就可以引人睇落去。
好似巴打話齋,有啲觀眾平時都係主要睇開商業片,冇咩興趣去睇呢類都唔可以稱為娛樂類型嘅戲,咪唔太buy囉。
有個中意一齊睇同類戲再一齊分析嘅fd真係好正,多啲約佢去睇戲啦 大家一齊睇戲點都開心,但如果對牛彈琴就會冇咩癮,因為最happy始終都係睇完出嚟可以雞啄唔斷咁一齊討論套戲嘅時刻丫嘛
終於遇到有睇過原著嘅巴/絲
咁導演同編劇宜家有能力改到拍出嚟咁好睇都幾好嘢 算唔算叫識貨
我都奇點解要係日本人而唔係南亞,日本呢類發達國家無啦啦有個人嚟香港做咗流浪漢,乜料,唔通因為覺得日本先多呢類有奇特癖好嘅人?
巴打關於戲名,第5頁#96、第6頁#147 都有巴絲有解釋
我睇完反而唔覺得套戲喺救贖呢個主題上有太深層嘅表達,總覺得其實係一場冤孽。女主角王桃一定都係身世淒慘先會自己一個女仔出嚟撈偏搵食,點知又年少無知撞殘人哋老婆,仲搞到一條小生命冇埋。後來佢幫斬搵料,差啲連命都冇,仲俾池內捉Q咗咩埋,咁佢叫唔叫已經還咗俾斬?斬對佢由一開始嘅逼迫到之後內疚,想搵返佢,但最終又死埋喺呢個女仔手上…你話唔係冤孽係咩。智慧齒生完一粒,仲有第二粒嚟緊,屌
竟然係妻夫木聰 樣唔太似wo人哋阿聰話晒偶像演員係個靚仔(已變佬)  淳仔同伊藤淳史先係同一條line
有幾明確嘅強暴戲…
知音巴打唔怪得我#1嗰度提過個post,吹到話要拎最佳影片
我私心都想
其實今年真係好幾套港產片我都好中意,最佳男主角之爭我更加覺得好激烈下
但呢套我覺得超班馬(就算票房低,如果可以拎返個大獎,都公道少少丫…)
我感覺佢嗰個部份算係拍得好明確唔算輕輕帶過了
但個票房就令人好擔憂
票房唔好,本都回唔到,就好難有下一部,喊出嚟 就算唔講以後有冇同類戲,只講呢套,都會不忿佢點會只值咁低收……
黐撚線啱啱特登去睇咗個MV,套戲斬手條橋幾乎同個MV嘅故一模一樣
唔同嘅係池內斬完隻手就唔要,因為佢慕殘,juno就戀手,會留返隻手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞