狗糧資料庫 / 評價網

385 回覆
81 Like 4 Dislike
多謝你嘅回覆

其實個人心底裏唔係咁想俾佢食生糧,因為我覺得俾寵物食生糧,佢會習慣果陣血腥味,性格會兇猛啲(個人感覺)。所以我傾向餵熟食。

其實有諗過餵鮮食,但係顧得蛋白質,又顧唔到鈣質,仲有各式各樣嘅營養要顧及。好難做到營養均衡,所以放棄咗。貪方便就餵乾糧。係每星期有一餐食熟雞肉。
巴打,遲左好耐先找數真係SORRY

評價係度: https://www.moesonson.com/pet-food-reviews/meadowland-dry-dog-food

碳水含量都 OK,但要注意既位係,所有款式第 2 成份都係無標明既魚粉

"魚粉沒有標明用哪種魚來製作。 其質量備受疑慮,常見於劣質寵物食品中。"

點解我會特別指出呢,因為所有款式第 1 成份都係新鮮肉,新鮮肉含水,如果扣左水份之後(例如雞肉其實超過 70% 都係水),實際上第 2 成份(魚粉)既含量佔比可能會多過雞肉。

當然我地無方法確認到,佢又真係可以放好多好多雞肉,好視乎品牌方點樣整,但不論點,無標明來源既肉粉都係想要避免既成份。
哦,餵熟一樣可以好有營養

乾糧齊哂所有營養,間唔中喂下熟肉咁樣已經好足夠
Push
hi ching!想問下2個半月柴犬食wellness core puppy o唔ok?
開左個 whatsapp group 等大家交流養貓養狗,在線解答問題
https://chat.whatsapp.com/IGXddMkA0SY9JM7L8oJ7D2
青,唔好意思,又有嘢想再請教。

今日出去補糧,見到間舖個雪柜有k9 frozen dog food(NZD$16/kg), 價錢俾freeze dried平好多($38/500g)。但係官網又冇提個呢種product。問個店員佢哋自己都十下十下,

問佢可唔可以當complete meal?得。

營養同freeze dried係咪一樣?係。

我同佢傾完半信半疑,跟住我自已睇包裝背後嘅營養標籤: guaranteed protein 11%, 比起 freeze dried: 38% 差好遠,其他營養都唔及freeze dried. 係得 moisture %多過 freeze dried。

想請問你覺得呢隻足唔足夠當complete meal?

https://www.animates.co.nz/k9-natural-frozen-gourmet-beef-dog-food-1kg.html
今晚幫你睇下
多謝你咁詳盡嘅回覆
樓主你好,想問吓 一隻紐西蘭凍乾 Raw Rawr 好唔好,麻煩你。
今晚睇
如果狗狗無消化敏感腸胃軟便問題,適應力唔錯,可以考慮轉。

如果狗狗腸胃敏感,轉糧都要搞好耐既,咁就可以諗諗先,因為始終我地無人知究竟佢係用幾多肉,魚粉係咩質素,好睇你有幾信個品牌。

考慮下配合高肉量既罐頭/ 其他高肉量糧/ 間唔中比水煮肉慢慢減低而家果款糧既餵飼量,再慢慢轉。

(我唔會覺得好urgent要轉,但長遠黎講最好配合其他糧/或者轉,咁就唔洗擔心/估黎估去)
巴打幫你睇左。

你而家睇緊果款係急凍(frozen),之前果款係凍乾(freeze dried),所以水份(moisture)含量唔同。

如果要比較兩者,就要用 dry matter basis 去計佢乾物含量(姐係除去水份後真正既蛋白質)。可以睇下呢篇解釋:www.moesonson.com/寵物知識/乾量基準-vs-保證分析

急凍(frozen) Guaranteed Protein 11% Moisture 70%

100% - 70% 水份 = 30% 係乾物

11.9% / 30% = 大概 40% 蛋白質含量(乾物)

可唔可以當complete meal?
狗糧包裝背後寫左,佢係符合 AAFCO All Life Stages,適合所有年齡既狗狗,所以係可以當 complete meal 餵。

營養同freeze dried係咪一樣?
我係 k9 官網搵唔到 frozen 既資料,但淨係睇成份急凍同凍乾係差唔多一樣。

我諗你有疑惑係因為急凍平過凍乾。凍乾係一樣好貴既程序,但係係唯一一種可以令生肉糧容易d運輸,又方便d去餵既方法。

急凍處理過程成本真係平好多,但係餵前一日要解凍,同埋狗仔食果陣會整污糟塊面,而且運輸好難,你住係nz,k9係nz牌子,所以可能因為咁所以平d。

不過如果我係外國我都會簡急凍。
好野黎基木上無碳水,好高含肉量同蛋白質,你狗狗咩品種?

注意係生肉糧,同埋呢個牌子無做好 唔同款式之間既 balance。

比如袋鼠口味,蛋白質差唔多成 87%,但只有 7% 脂肪。

鹿肉款式就 50% 蛋白質,但差唔多成 40% 脂肪...

蛋白質脂肪比例差好遠,要小心簡口味。

羊肉口味大概 60%蛋白質 25%脂肪,我會簡呢款黎開始先,個比例會容易d適應。 當然好睇你狗狗本身食開咩啦,
首先唔該曬你先, 我老闆係貴婦女, 啱啱過咗一歲 而家食緊袋鼠味, 就係佢啲便便有輕微軟, 但係佢好鍾意食, 所以搵你幫忙睇睇 , 啱唔啱佢食, 麻煩曬你.
老闆早餐和午餐食 stella and chewy 鴨鵝, 晚餐食K9 牛/牛魚,但K9而家唔鍾意食,所以幫佢轉Raw Rawr。

另外想請問你, 如果佢啲便便輕微軟 ,仲可唔可以繼續食 Raw Rawr, 唔該。
有得參考真係好好 之前食開NUTRAM 食左兩年幾又軟便
最後死死地氣轉翻Natural balance三文魚
最緊要真係唔可以淨聽人地介紹 都要睇下隻狗受唔受到
十分感激你嘅幫助。

我自己再上網搵一下資料,普遍人對frozen有一個擔憂,就係生產時,或者解凍時,有可能會滋生細菌,狗仔食咗可能會病。所以我諗都係餵住freeze dried先。

唔該哂。我會一路keep 住睇呢個post 同你個網站。不過我load個網站比較耐,唔知係咪個hosting 出海嘅bandwidth唔夠。anyway, thanks so much.
可能我個網係sharing hosting .. 早要係新加坡,所以你澳洲load 會好慢 btw 慢成點?要幾耐先load 到

你都岩,急凍解凍要係雪櫃解,仲要係一段適當時間內就餵,其實都係比較難。我之前係加拿大簡急凍主要因為平,實際上係比較麻煩同擔心dd
係new zealand 至岩
咁又唔係話慢得好誇張果隻。

只係每load 新page佢都要諗一諗,或者可能諗下load唔load好。跟住圖片(google ads例外)又再諗多陣。總括嚟講唔算太差,只係要俾多少少時間等。不過都知無得要求。

在我嚟講係完全接受。放心
Raw rawr 都幾貴
一日食一次 10至20grams 可接受
我見佢feeding guide 係咪要溝水食?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞