狗糧資料庫 / 評價網

385 回覆
81 Like 4 Dislike
巴打30%蛋白質以下既狗糧有好多

我整左一頁係係所有狗糧,由最高蛋白質至最低咁樣顯示,你可以好快睇到哂有咩配方係30%蛋白質以下(已經計左Dry matter)

你click狗糧個名就會入番去分析主頁。

如果你要單一蛋白,Acana已經係差唔多最頂級。食orijen會敏感可能係因為蛋白質 / 豆類太多,我隻狗狗食orijen都試過敏感。

呢度列出所有限制蛋白質來源既狗糧。

https://www.moesonson.com/?s=limit
唔該晒巴打
你整合得好好 好詳細
呢條LINK係所有狗糧

由最高蛋白質到最低

岩岩唔記得左加

https://www.moesonson.com/dry-dog-food-protein-from-highest
其實想問吓單一蛋白嘅分別係咩?

其實我冇特定要單一蛋白 當初會食Acana都係因為隻衰仔肯食 轉Orijen係因為佢好似食厭咗Acana 諗住換隻含肉量多啲嘅畀佢 好味啲咁 但自從佢食物敏感 當初都未唔意識到係食物敏感 睇咗好多次醫生 不停搽藥膏 佢個身不停出現新傷口 無好過 後來上網睇到有狗主話 運動量低嘅狗未必承受到咁多蛋白質 我先開始懷疑包Orijen 自此我就開始留意蛋白質含量 我見Acana嗰兩款單一蛋白嘅糧 蛋白質含量較低 所以先揀

如果巴打話Acana已經係最頂級 咁我照餵返Acana
今晚整
多謝巴打同可愛的弱智
今晚整
單一蛋白 姐係蛋白質來源係一種動物 而唔係多種

orijen 狗糧蛋白質來源係極多種,又雞又魚,好多野溝埋,好容易對某種成份過敏,好難試到都對邊一樣敏感

單一蛋白來源就無呢個問題 通常適合有過敏 體質既狗仔 因為如果雞唔得就轉魚 魚唔得就轉羊 如此類推

單一蛋白配方名通常都包含 limited 呢個字 呢一類系列 acana 果款已經係最好 其他牌子暫時未見到好過佢

同埋你可以留意番你隻狗仔食緊單一蛋白邊款肉類,而無敏感,下次就可以簡番同款

太高蛋白質我覺得唔太適合運動量低 通埋細狗/玩具犬 不過純粹感覺,無科學根據
香港有得買先岩,整拮黎講都係碳水過高
得3星睇黎要轉糧
明白晒 唔該巴打
我會畀心機搞返好隻狗個飲食 希望唔會再翻發 真係醫好耐都醫唔好 由年頭到而家 近一兩個月先開始斷尾
你食開呢隻肉來源都係魚,可以食下其他肉類,如雞或牛呀
巴打係咪講緊 nutram
nutram 有 3 個系列

無穀系列 比較好 有4.5星

https://www.moesonson.com/pet-food-reviews/nutram-total-grain-free-dry-dog-food
哈哈,咁唔洗轉啦
push
請問點去蛋白質排行果個page?
搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞