狗糧資料庫 / 評價網

385 回覆
81 Like 4 Dislike
Orijen,見個個都讚 ingredients又好
點知痾到飛起,益生菌又試過都搞唔掂
細個時食RC maxi puppy
我唔會畀全犬種嘅糧佢食
因為大型犬成期長,同細狗唔同
唔可以吸收太多鈣 太多鈣反而影響發育
西摩成年可以去到30kg
歲半前食Large breed puppy嘅糧
Thanks 巴打
大型犬 想走Peas 同無咁多Potato 成份
有無推介
其實hill’s係咪真係咁差?屋企幾隻狗仔由細到大食開hill’s而佢地都16-17歲先走 期間亦極少睇醫生 所以屋企剩底果3隻都仲係食梗
要搵搵
淨睇成份 碳水 含肉量 真係唔太討好
我隻哥基9歲一路食開orijen 6種魚
應該keep住食定有冇咩糧建議轉
暫時體重都叫正常 便便都靚
有隻柴十個月大想轉糧,好似幾中意食oven based,呢隻ok嗎?而家已經10kg

順便問埋仲有隻英短十一個月大都想轉糧,一樣好中意食oven based 試食裝,但佢8kg,要正常成貓糧定要減肥糧?

兩隻都食royal canin食到咁肥大好驚佢哋會肥死
之前買過ziwipeak但佢哋唔中意
Btw 巴打16 年淨食hills ,身型肥唔肥?
唔肥喎 醫生都話標準。平時好少比零食同埋會跟住佢個餵食指南黎餵

勿相認
其實買無穀物10kg 大狗可以食幾耐?
咁真係好健康 我都希望我狗狗可以有十幾廿年
如果食開無問題 唔洗特別轉 除非去做檢查獸醫話缺某樣野

我狗仔以前都係食6 種魚

好fit 好精靈
有隻柴十個月大想轉糧,好似幾中意食oven based,呢隻ok嗎?而家已經10kg

順便問埋仲有隻英短十一個月大都想轉糧,一樣好中意食oven based 試食裝,但佢8kg,要正常成貓糧定要減肥糧?

兩隻都食royal canin食到咁肥大好驚佢哋會肥死
之前買過ziwipeak但佢哋唔中意
點解跟住轉糧?
巴打你講緊邊隻oven baked? 有無牌子名?

8kg 好似超重,要減小份量降低卡路里攝取先可以減到肥。減肥糧一般係增加fiber 達至飽肚效果,貓有足夠蛋白攝取應該唔會肚餓

Royal canin 糧比較高碳水,所以有d 貓狗會食極都好似唔飽咁,變成食得更多同肥

Ziwi peak 脂肪含量係好高,唔係所有貓狗都中意
最近都開始有人問關於 Grain free (無穀)糧同非遺傳性 DCM (擴張性心肌病),想係度同大家解釋番。

1. 最初 2019 年回報番黎,認為同 DCM 有關係既糧,有 91% 係無穀,93% 係含有豌豆同扁豆。但係大家 focus 左係無穀糧度,但事實上有穀糧如果含有非大豆豆類和豆類(例如豌豆、小扁豆等)一樣都有關聯。

2. Acana,Zignature,Taste of the wild 係有佔比較多回報番黎既 DCM cases。不過唔代表有咩直接關係。

3. 金毛尋回犬係比較多回報番黎既 DCM cases,但可能係因為金毛本身呢個品種係容易患牛磺酸缺乏症,而缺乏牛磺酸有好多研究指出可能導致 DCM。

4. 根據最近 2021 年 7 月 FDA 既更新,目前對於飲食同非遺傳性 DCM 既關係未有結論。

(Source: https://www.fda.gov/animal-veterinary/outbreaks-and-advisories/fda-investigation-potential-link-between-certain-diets-and-canine-dilated-cardiomyopathy)

結論係,如果你食緊無穀糧,唔需要太特別擔心。如果你完全想避免,咁可以考慮搵無含有豌豆或扁豆類既糧。(有穀糧比較多無含有呢類成份,因為佢地會用玉米,白米,大麥等等)

上面提過缺牛磺酸可能導致DCM,但狗仔可以自己製做(只要食緊既糧含有必要氨基酸),唔需特別補充。
佢有 D 敏感,腳仔有達紅左,見佢成日R,所以就諗住轉其他試下,轉完就無事。

Orijen 成份比較複雜(好多野),所以如果敏感就好難試到係對咩敏感。
每隻狗糧每100g 既卡路里含量都唔同,你要睇番包裝上面寫幾多。

有穀同無穀卡路里含量唔會有太大差別,係某d 脂肪含量高既糧先會卡路里特別高。

https://www.allaboutdogfood.co.uk/calorie-calculator

呢個網你可以計番你隻狗仔每日要食幾多
其實好多牌子個價錢差唔多,但質素差好遠,如果 search 下就可以搵到質素好既,都無壞。

唔洗買咁貴,最緊要岩佢食

好 agree 生命無常
https://www.moesonson.com/pet-food-reviews/buddy-bites-dry-dog-food

羊肉款式唔得,主成份係無標明既穀物(Cereals)。其餘兩款碳水都比較高。不過記得佢地係好平就好大包。
4、5星既糧都好貴。
有冇d 3星左右,性價比高D既推薦下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞