狗糧資料庫 / 評價網

385 回覆
82 Like 4 Dislike
本身諗住買acana 但見到美國FDA話可能引致心臟病
其實係咪買返有穀物好啲?

Source https://topick.hket.com/article/2197994/無穀飼料或致狗隻心臟病%E3%80%80美國FDA比併16款乾糧品牌【附揀選貓狗糧5大貼士】
巴打有冇buddy bites嘅評語
好得意
狗狗有無ig
佢地好似寫明no product from China
碎左好多小粉紅既心
Acana 好似會有心臟病
你可以google 下
Acana 新聞話會易d有心臟病,可以加個alert
下?有無link?
唔係太明對心臟點解有影響?對腎有影響反而有點道理,我都要查下書睇下有無相關研究

不過市面既狗糧,一般蛋白質都唔高(有d仲得2x..仲要撈左植物蛋白),我諗一般都唔會食左過量蛋白質
唔該巴打

呢個報告我都有睇過,牌子成份可能會轉,所以避含有非大豆豆類(例如豌豆、小扁豆等)成份可能仲穩陣

如果怕DCM,最好唔好簡無穀糧,因為通常都係多豆類

每一個report case 係度:https://www.fda.gov/media/128303/download

不過,fda 都仲係做緊research未比到結論。搞左咁耐都未有結果。
有,個網做左評價

都係類似市面上既狗糧,蛋白質一般,碳水較高。
試下n/d
而家邊個whatsapp group多人討論??
Group 1 ,本身人數爆左上限,但係whatsapp 近排加左個上限,所以而家都可以入到
佢可能己經食慣左果隻味,所以唔太肯轉

如果佢中意食蒸肉同罐,試下乾糧溝小小水,濕濕地比佢睇下得唔得

Btw 佢個樣好精靈
我見到評價網上面,依個牌子嘅糧都係五星,我自己有隻三個月嘅哥基BB,想問吓食依個牌子嘅Puupy 糧有冇嘢需要注意,因為我隻狗狗食RC呢隻糧食極都唔肥,同埋會有食屎嘅習慣,所以想慢慢轉糧去改善返依兩個問題。
Aatu Salmon同Orijen Six fish應該點揀?前者用三文魚好似靚d但後者好似營養全面d

同埋Orijen成38%Protein對運動量唔高既狗會唔會太多?
巴打有冇邊款 無穀物又冇 豌豆、小扁豆狗糧推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞