狗糧資料庫 / 評價網

385 回覆
80 Like 4 Dislike

食緊呢隻香港無得賣了 隻狗其他款又唔食
網店都無咩?
好似都係 次次要Amazon好貴 運費都800
有啲嘢想請教樓主
12歲芝娃娃得番3隻牙仔
食緊Iskhan三文魚軟顆粒會唔會好油膩?
但搵唔到其他糧啱佢食

另外有隻松鼠狗有胰臟炎 本身食緊oven baked 鴨肉無穀物 而家醫緊 食緊處方糧 好番啲之後有咩糧係推薦
咁轉第二隻啦
Iskhan 我而家做緊個評價 做完再同你講

胰臟炎要低脂飲食

Wellness core reduced fat 都係可以試下

如果睇其他牌子,大部分senior 糧既脂肪都會較低

唔知你食緊邊款處方,處方應該係6-8% 脂肪到
早d發現到e個post就好
樓主點睇fda話有d牌子linked to DCM 唔知關唔關事
最近諗緊處方糧定坊間糧好
狗有腎石 其他正正常常。。。
之前有解釋過最近都開始有人問關於 Grain free (無穀)糧同非遺傳性 DCM (擴張性心肌病),想係度同大家解釋番。

1. 最初 2019 年回報番黎,認為同 DCM 有關係既糧,有 91% 係無穀,93% 係含有豌豆同扁豆。但係大家 focus 左係無穀糧度,但事實上有穀糧如果含有非大豆豆類和豆類(例如豌豆、小扁豆等)一樣都有關聯。

2. Acana,Zignature,Taste of the wild 係有佔比較多回報番黎既 DCM cases。不過唔代表有咩直接關係。

3. 金毛尋回犬係比較多回報番黎既 DCM cases,但可能係因為金毛本身呢個品種係容易患牛磺酸缺乏症,而缺乏牛磺酸有好多研究指出可能導致 DCM。

4. 根據最近 2021 年 7 月 FDA 既更新,目前對於飲食同非遺傳性 DCM 既關係未有結論。

(Source: https://www.fda.gov/animal-veterinary/outbreaks-and-advisories/fda-investigation-potential-link-between-certain-diets-and-canine-dilated-cardiomyopathy)

結論係,如果你食緊無穀糧,唔需要太特別擔心。如果你完全想避免,咁可以考慮搵無含有豌豆或扁豆類既糧。(有穀糧比較多無含有呢類成份,因為佢地會用玉米,白米,大麥等等)

上面提過缺牛磺酸可能導致DCM,但狗仔可以自己製做(只要食緊既糧含有必要氨基酸),唔需特別補充。
多謝樓主解答
之前養果隻狗走左 有諗如果買第隻糧俾佢食會唔會就唔會有心臟病咁走
好可惜之前未發現到e個post 買開merrick grain free佢食
唔洗

唔緊要,之後先再轉。適當運動對狗狗健康都好重要
我開左個fb 同whatsapp group ,都係for 大家問問題同互相討論,同埋有咩牌子既評價想睇都可以講聲

FB group Link 係度:https://www.facebook.com/groups/moesonson/

Whatsapp group link 係度:https://chat.whatsapp.com/IGXddMkA0SY9JM7L8oJ7D2
正。最好有多啲非美國嘅狗糧review,因為坊間比較少
台灣既應該大部份都齊
新手養狗
有冇幼犬糧推介,狗狗係比熊,揀錯狗糧會影響淚痕望有巴絲可以解答
想轉acana
有勁多款,邊款好推介?

歲幾中型犬,易軟便
屋企隻大帝試過wild prairie同 free-run duck 見佢好似鍾意鴨味多d
不過兩款都有靚屎
Corgi啱啱一歲
食開orijen puppy
轉orijen original好定係orijen six fish好
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞