狗糧資料庫 / 評價網

385 回覆
82 Like 4 Dislike
同埋呢隻唔係細粒糧,細粒糧famina 同essential foods 都有
兩款差唔多同級

額外補充魚油增加omega 3 抗炎,對皮膚有幫助
唔該晒你呀
食左3日,本身食緊oven baked 全犬grainfree雞魚,所以食開細粒
魚油係咪都係搵返omega 3 oil黎加?
3 日姐,睇耐d 先,起碼一個星期

係呀,搵魚油,最好有寫明係咩魚整既,比如三文魚。搵含高omega 3 既
好,麻煩晒
消化差係咪應該揀ziwipeak 羊草胃羊肉>ziwipeak 全鹿肉
食開Lacine , 差評到爆
但佢食左又冇咩事
消化差最好參考之前食過咩,盡量唔好變化太大

比如之前食開 25% 蛋白質糧,唔好一下子轉到4x%..

Btw 消化唔好轉ziwi peak 可能有d 博,因為佢脂肪較高

羊胃款式脂肪差唔多成 3x% ,以羊草胃做主成份

鹿肉脂肪20%下,都有鹿草胃,我會覺得鹿肉配方穩陣小小

ziwi peak 最好買細包試下狗狗反應先
我入落個調味料樽到
每餐灑少少喺面咋
唔多過半羹嘅
本身狗狗食開Belcando Mastercraft, 轉左orijen後就變軟便同少少痾
都係轉返糧算 起碼D屎靚 唔痴地又易執
Orijen 用好多唔同豆,如果軟便最好轉番有穀/無穀(但唔係用大量豆既配方)

大部份讚佢係因為佢真係用左好多靚肉,但同時用左好左豆,唔係隻隻狗狗都適合

如果己經有適合既糧,但碳水較高既話,間唔中以比下罐罐頭補充肉量都ok
唔該
等佢好返就會試下加少少
但鹿肉貴過羊肉勁多
boreal 好似唔係好多舖頭有?!
係wor 不過呢個牌子都真係差唔多最貴
又有嘢想請教樓主

之前食K9 嘅雞, 跟住轉三文魚及羊, 跟住係牛肉, 羊肉。

發覺啲 poop 比起食雞嘅時候份量少咗,同埋深色咗,會唔會就算同牌子都有機會唔夾呢?同埋呢排好似痕多咗。唔知有冇關係?
Moesonson.com/search

然後打牌子名

https://www.moesonson.com/pet-food-reviews/orijen-usa-dry-dog-food

系到每個獨立款式都會有評價分數
我見都係上網
牛肉同羊肉係紅肉,同埋可能內臟含量較高,會影響poop 既顏色架

如果便便正常無軟,代表正常消化
狗狗9歲 唔大活動量 細食 細個已經無乜牙仔
要食50-80g濕糧+攪碎嘅乾糧
濕 - First Class 雞/牛/兔
乾 - Nutri Source Senior Recipe - Turkey, Turkey Meal + Menhaden Fish Meal
見佢成日舔手
想請教下師兄有冇咩評價/建議
比大家起我底就真
小小就夠架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞