狗糧資料庫 / 評價網

385 回覆
82 Like 4 Dislike
7歲poodle
食左兩包Verus但冇咩大改善,
有冇去淚痕狗糧推介?
樓主點睇oven baked senior?

我識人畀oven baked全犬糧畀老狗松鼠同husky
2隻食咗1年左右就尿道炎定唔知咩
痾尿有血
佢話oven baked礦物質太高,所以唔好

但我新買咗oven baked senior
唔知停唔停食好

(之前食vigor & sage senior
我隻狗勁多屎痾,識人做寵物業話係唔吸收
而家轉咗oven baked少屎咗)
去痕乾糧可以試三文魚糧,或者加三文魚油

不過效果無轉鮮食/生食咁明顯

同埋用淚痕粉去清潔
我開左個fb 同whatsapp group ,都係for 大家問問題同互相討論,同埋有咩牌子既評價想睇都可以講聲

FB group Link 係度:https://www.facebook.com/groups/moesonson/

Whatsapp group 1 link 係度(暫時爆左):https://chat.whatsapp.com/IGXddMkA0SY9JM7L8oJ7D2

Whatsapp group 2 link 係度(新開):https://chat.whatsapp.com/Ju1DZqpVdJZ5MGMYBcxXji
尿結石?可能同飲水量有關

Oven baked 理論上呢種煮食方法係會保留更多營養,係佢賣點。btw老犬糧好多都會減左肉量/蛋白質。

至於礦物質個量好難講。就唔洗咁緊張停食,你食一包半包唔會咁大影響。

屎多係可以因為隻糧纖維量,或者澱粉高。(如果你試過餵全肉生肉餐,你會嚇親,基本上係屎唔臭仲要好小,因為無澱粉)

所以屎量可以留意,但軟便我會再著緊多d
Thanks 巴打

想問埋點解軟便會著緊啲?
係咩原因令到軟便

我個隻成vigor & sage啲屎係又多又硬
Oven baked係少+軟身少少,但都係成型
應該冇問題掛?
求指教
13歲poodle食咗好多年Nutram T25
但個衰嘢越嚟越嘴刁,撈埋蒸雞肉,整色整水先肯食
之前轉過汪喵罐都可以開心食幾日,之後又要ngai佢食
加上牙仔少咗,想佢咬嘢易啲,最近想買k9俾佢,除咗呢年毛毛疏咗冇咩其他健康問題,低活動量
煩惱緊食邊種肉合適啲呢
軟便通常都係消化唔好,如果軟到痴地就要注意喇

少左屎唔係問題,軟身唔痴地都ok
我隻八哥自從接完返黎 轉糧開始就KEEP住軟便
第一次轉左OVEN BAKED 幼犬
之後諗住轉 溝住食 ADDICTION 三文魚幼犬
都係KEEP 住又軟又臭
而加唔知應該轉邊隻試好... 迷失中 唔知應該點揀
T25 無記錯係魚肉為主?係咪淨係中意食魚肉

狗狗愈大個,新陳代謝愈慢,同埋活動量愈黎愈小,總體消耗卡路里愈低,需要食物愈黎愈小。

所以理論上係要減個量,如果無減量其實可能佢地會飽(compare to 同細個果陣),太飽都會影響胃口。

邊種肉合適好難講,有狗狗食開果隻味就成世都淨係想食果隻味 有狗狗就會食悶要食其他。

K9 係凍乾,姐係生肉黎,對你狗狗黎講應該有新鮮感。btw 有無試過鮮食包?
唔該巴打已經轉咗,好彩好鍾意食
都可能係新屎坑三日香
鮮食包都試過,不過就唔打算再買喇
換左Wellness core 雞味
隻柴食得好開心 (有時都要加啲雞肉topping)
我嗰隻食緊acana 都係啱啱轉糧 靚屎
樓主係做緊狗糧呢行?定係純粹有興趣研究?
收到巴打 可能oven baked都唔太啱食
啲屎係成型但癡地
完全轉晒做oven baked後
隻狗成日個肚唔舒服咁
係咁嚕碌嚕碌叫,但又冇嘔/ 肚痾
就係朝早冇胃口食嘢
煮鮮食都唔食

試咗幾次全oven baked食2餐 > 唔舒服,轉雞肉飯2餐 好返> 轉返oven baked又唔舒服
應該係隻糧問題?
而家暫時買返vigor & sage食住先

想問下,呢個情況
我由oven baked轉返去vigor
係咪都要溝2星期糧轉?
我隻柴bb 轉左wellness core puppy糧之後日日都軟便/屙但只係溝左10%落原本嘅糧到比佢食
係咪佢唔岩食無榖狗糧
想請教下呢隻毛師傅台灣糧好唔好?
因為我隻女接返黎嗰陣都係食開呢隻
但我發覺香港唔係好多地方有得賣
所以呢排又嘗試下幫佢轉糧
轉左食Acana放養鴨
不過隻衰女食左幾日就唔食新糧
如果轉orijen嗰隻6種魚糧評價又如何?
唔該巴打
利申9個月大柴女
請問呢包Natural Core好唔好?見到有人介紹,但係喺香港唔太方便買到
同問
爆左。我入唔到⋯⋯

今日抽血檢查話我隻十歲狗白蛋白同肝指數都偏高,其他都好正常

醫生介紹食皇家 hills 1st⋯⋯我唔想揀呢幾款,有無咩好提議?謝謝
3個月大狗b 有冇邊款糧推薦orijen 定 acana 好
請問有冇啲中價位(5-7百)一包10-15kg 既狗糧推薦

想餵出面浪浪用
我隻狗狗本身唔鐘意食乾糧,後來寵物店介紹食ND、go、wealtz,淨係肯食Wealtz,希望樓主都可以分析下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞