狗糧資料庫 / 評價網

385 回覆
80 Like 4 Dislike
樓主可唔可以幫我睇下呢隻

同埋個網站建議加埋搜尋狗糧名
可快速睇到評分
今晚整

而家整緊搜索功能,基於唔同情況(比如腸胃唔好,過敏)去搵狗糧

之後再跟埋你個建議整顯示評分
pushhh
點睇台灣汪喵星球嘅糧?同埋狗仔有咩健康零食推薦?
搵唔到隻狗糧評分
thanks
巴打我又遲左 sorry

https://www.moesonson.com/pet-food-reviews/barking-heads-dry-dog-food

成份幾靚仔,不過含肉量一般,碳水都幾高
巴打,汪噹主糧分析係度

https://www.moesonson.com/pet-food-reviews/dog-cat-star-freeze-dried-dog-food

係好野黎,一分錢一分貨,質素(特別含肉量)唔係一般乾糧可以比較

記住凍乾 = 生肉,如果你狗仔未食過生肉,最好慢慢黎

至於零食,怪獸部落同汪噹都係好,佢地成份只係得一種,比如你買雞肉,成份就係得雞肉,唔似出面其他雜牌可能溝左野

不過記得凍乾都係生食,好多人都搞錯

零食我就真係無咩心水牌子,因為只要無溝野就係ok。我自己就罐頭當零食,因為罐頭係濕食,狗仔如果食開乾糧,零食其實都係乾,做唔到補水效果。罐頭可以補水,同埋濕濕地,我自己覺得佢地食開乾糧如果間唔中有得食濕野都應該幾開心。
謝謝巴打
Thx 巴打 決定轉orijen 雞肉
真係冇留意凍乾即係生食好在我隻狗都接受到唔該哂
巴打點睇natural signature 呢隻狗糧
今晚整
今晚整
主打有機成份,基本上成條成份LIST都係有機,不過同好多狗糧一樣,都係碳水偏高。

https://www.moesonson.com/pet-food-reviews/natural-signature-dry-dog-food
https://www.moesonson.com/pet-food-reviews/naked-dry-dog-food

成條LINE用魚做主成份,頭7種主成份中有豌豆蛋白,除此之外無咩特別。

btw 世一八哥圖 SHARE
師兄,另外想問吓有隻本地牌子叫Buddy Bites
知唔知道好唔好
想分享下 唔岩聽的話插得細力啲
初初養狗咩都唔識,畀佢食Royal canin
其實食左三個月都無咩問題 屎靚無淚痕
不過全世界都同我講RC垃撚圾,味精糧成份又差
跟住上網不停搵資料,仲勤力過大學寫paper
Grain free ,高蛋白,低碳水 ,學埋睇ingredients
終於畀我搵到隻靚(貴)糧,點知轉糧痾到仆街,執屎執我到懷疑人生,後來先知原來太高蛋白有機會消化唔到
之後轉另一隻,好彩岩食又穩定
諗住終於搵到隻成份好 又五星評級 可以長食
點知有日喺一個外國某品種Forum睇到關於大型犬患DCM嘅POST,唔睇由自可,一睇仆街又中招 食緊嗰隻糧引致左好多case,連本身好少出現DCM嘅狗種都中招
原來個問題係出自grain free
之後又要諗轉糧 但唔揀grain free糧根本無咩選擇
再睇番啲鬼佬講recommend 4個牌子無咁易中DCM(唔知係咪打手),其中一個就係RC,其他三個香港難買到。
掙扎左好耐,究竟繼續食grain free靚糧定穩陣啲轉番RC。如果有一日真係中左DCM喺香港基本上好難醫
最後都係選擇番RC, so far 隻狗身體都無咩問題。

如果你係養大型犬 又係餵乾糧嘅 真係要做多啲Research
巴打 介唔介意分享下你中間試過咩糧?

屙到仆街有機會係成份中肉類同内臟成份失衡,或者脂肪比例過高,我狗仔都試過

高蛋白質未必係主要原因,好容易驗證就係我餵全雞比隻狗,蛋白質含量極高,但唔會導致肚屙

同時我試過淨係餵雞心豬肚,就會屙到仆街

之前report 既case 話 DCM 同豆類有關聯,而grain free diet 一直都係用豆類去代替穀物,所以好容易就將grain free 同DCM 掛勾

但事實上grain free 唔一定等於含有豆類,用蕃薯化替穀物一樣係grain free

FDA 都笠左頭盔話無決定性結果

如果你真係想完全避免DCM ,過高蛋白質,市面上有好多選擇既

RC 最大爭議係佢用玉米做主成份,再加肉類副產品/玉米蛋白。
巴打隻狗依家食RC邊隻糧?
岩岩養左隻西摩食緊RC starter溝wellness puppy
第一次養狗好緊張
補番RC 頭6種成份比大家參考

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞