狗糧資料庫 / 評價網

385 回覆
82 Like 4 Dislike
眼見好多人都唔係太識睇寵物糧成份,好多時簡既只係一般質素甚至係差既糧,所以整個左網站,將唔同牌子狗糧分類成 1 - 5 星級(5星級最高)。

呢頁係全部 5 星級:https://www.moesonson.com/pet-food-category/5-star-dogdry

基本資料:

乾量基準計蛋白質同碳水含量(基本上蛋白質愈高碳水愈低愈好):

將全部成份分析,有幾多好同唔好,引起致敏,影響消化,危險等等都一次過顯示出黎:

懶既可以直接睇有咩唔好既成份:

仲有估算含肉量,唔同口味評分等等。如果你試過只係覺得一般,你都可以幫隻糧評分,寫低有咩好同唔好。
個網好詳細,幾正
好好喎,好詳細
多謝巴打

如果有食過某隻糧你都可以留評價
睇完
想轉ziwi peak本身食緊instinct
真係識簡 差唔多4000款狗糧入面佢碳水係最低果批

不過留意佢脂肪含量較高 食唔慣會軟便

同埋 都唔平架
多謝哂 有咩想建議 有咩牌子個網無 隨時同我講
可唔可以加埋真人試食落評分標準?
其實我都真係試食過 大概 10款

其實都係肉味粟米片咁,溝奶會好味小小

不過呢個 idea 幾好,我要諗下點搵到咁多唔同款比我試

不過就應該唔會影響個評分 因為口味既野好主觀
可以俾大家知道狗狗食落會係咩feel
可以,今晚番去整,整完話你知
少少建議我覺得個評語可以再明確啲
或者推薦程度可以有個1-10分咁?

好似instinct咁 仔細睇入面既成份同你既分析
"它是一種超高質素的寵物食品系列,我超級推薦!" 好易覺得已經係最好 其實佢未必係
好有用呀 巴打 支持

可以評價埋Canidae All Life Stages 既 Multi-protein Formula 嗎

見個網入面已有同一牌子既Chicken meal & rice
但話佢太高碳水化合物唔太好
想知呢隻multi protein會唔會好啲
呢個做唔到 因為香港無類似chewy 壟斷式寵物網店 反而係好多細既網店

同埋價錢成日變 都幾難track

不過你搵岩牌子 上網 search 最平應該唔算太難 我自己都係咁

同埋平都係其次 最緊要d糧唔好壞 或者就黎過期 其實每包糧都會有過期日

有陣時平係因為包糧已經放左好耐 唔新鮮
Thxxx
巴打係咪有養狗架
我係人哋隻狗
支持
BTW我隻唐嘅其他兄弟姐妹食親雞肉都會起紅點
老細隻狗? 我都係
巴打 同系列唔同配方其實全部都比哂評分
我背後其實每個配方都計哂碳水含量,不過暫時未整到顯示出黎

你講緊同牌子果個配方 multi protein

評分係 3 分,同 chicken meal & rice 配方一樣

姐係代表兩款碳水含量,暫體質素無大分別 都係高碳水

(之後更新會直接顯示唔同配方碳水含量比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞