點解香港人好驚人知佢人工

451 回覆
1401 Like 40 Dislike
唔介意話比人聽
有種咪恰鳩我囉
你岩! 口講都話要透明 咩咩柒柒 現實九成都係死八公 早兩三年岩岩出黎做野係咁諗 幾個同事輪住講完去周圍唱 係加鹽加醋咁唱 佢人工咁低都做真係ON9。人地明明做得好過佢 就話佢高佢做應份 最撚仆街係拎你人工同秘書D八婆交換是非 事實就係有班人真係好低賤 拎你份糧比說話你聽
全世界人一樣,唔係淨係香港人
"佢咁高人工, 佢做啦"
"屌你老母 我萬五蚊炸"
講到自己改變到咁
你r 到高人工其實都係一種實力,無咩好比較
所以作為打工仔係應該share人工
個套老闆mindset關打工仔咩事

利申 打工
走私 有錢到pk又唔使佢坐
你幾錢人工
講完大把人眼紅背後唱你你唔知
你再嘈炒埋個高你少少人工嘅俾埋佢嗰少少野你做
因為新人人工高過舊人
知人地高過自己人工既,但又hea 過自己
咁就會睇人工做人,d 野放慢黎做
要睇間公司
好多公司同職位可以差50% 人工
同埋好多人唔出聲咁公司就加好minimal/唔加
如果透明化就個個都要加

其實我支持salary band嘅
公司決策成本低啲 員工都會開心啲 對corporate culture好
要保證請啲人唔差就可以interview嚴啲
但香港法例好奴工 唔會好多公司做
例子:Big4喺美國係good employer 但香港就仆街
打工仔 好宏觀咁睇 你係無錯
但係 香港奴工法例 同文化
我諗而家難啲做到
如果你人工高過你同事 你會唔會同你同事講先?
你同完同事講又肯唔肯定個個都會no bias?

上面都有唔少巴絲講咗啲例子。
咁不如啲公司唔好再要人哋寫expected salary, 開post嗰陣時寫埋個大概offer. 有興趣先apply.
你都答咗,老細就係唔想畀你攞嚟叫價
同事都係,同行如敵國
人工低囉
唔明點解想保留一點尊嚴都要俾人質疑
你永遠唔會明有d人人工幾低
自卑
唔好blame the victim
呢個係囚徒困境
得益者係腦細
解決辦法係建立工會
工會出salary report for transparency purpose
咁各位工人先可以得到合理薪金權益
但香港搞工會冇人理
畀兩蚊會費就不了
其實我前設無話個個都唔講 但好多人唔講都有原因
尤其是高嗰班 上面話畀你知點解
Cost呢樣嘢係畀人工你嗰條友個consideration
佢畀唔畀 畀到幾多你都會計呢樣嘢

其實一直無話邊面岩
如果你覺得underpaid我覺得點都應該fight
有point點都會fight到
就算畀唔到都話到畀你知要轉公司
不嬲工作一樣但人工唔同,你第一日出黎做野? 人地可能上份工做過外資高人工d咪今份工高d,你估真係睇表現咩
同人講扣2000你咪自己估
人工少過同事 自己又唔開心
人工多過同事 佢又唔抵得 得閒潤下你
同埋你同一個講完 全公司都知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞