點解香港人好驚人知佢人工

451 回覆
1401 Like 40 Dislike
連登咪仲驚,個個都6,7萬
怕俾人借錢
做倉?
認真答你

驚你自卑
呢個係啲老闆將你班打工仔形成嘅心理,你唔知人哋幾多錢人工,你就唔會要求加人工。繼續做奴隸
咁可能真係IT業特別D
問起都肯答
我就人地問親都答

會bias其實係人既問題
並唔係share 人工直接帶黎

香港普遍的確唔係太接受到同人share人工
但可以由用Glassdoor個類網站開始
最後受益既都係自己(打工仔)
無得強求加就留,唔加就走
驚比人笑唔係去考高啲

而係收收埋埋唔好比人知
Asymmetric Information

資訊對稱性好重要,老細知打工仔人工,打工仔唔知其他打工仔人工,咁樣老細先可以撳到最低賤

大家都咁高咁大,有一樣嘅資訊,先有bargaining power

Economics 101
佢自己好煩錢銀嘅野又大我幾年都比唔到家用屋企

香港地點廢都好 閒閒地搵份萬2-3既工都唔難啦 搵到呢條數既人 會比唔到家用? 你咁都信佢係因為人工少而比唔起家用既話 你份人都幾天真嬌

高薪又怕比人知 驚無朋友
低又怕比人覺得廢
你寄cv無寫expected salary?
你睇下上面班友仲幾撚多籍口話咩覺得rude,而家講緊網上都大把人扭擰
如果你學歷經驗高過人
但人工少人職位低過人

你會唔會唔開心?
睇下foodpanda單野就明
同公司就話驚發現同工不同酬 心理不平衡姐
唔同公司 甚至唔同行業 想互想交流一下 睇下其他行業咩環境 都要收收埋埋驚自己搵得少比人睇死既 就真係好撚柒

利申:搵緊香港月入中位數樓下 同FD傾計會照講自己人工
咁係咪唔知就開心
你真係令我大開眼界

咁都可以標籤香港人
每個國際都有奴性重既人,咁都可以屈全香港

利申:支持對同事公開人工,咁可以大條道理加人工或轉工
但對朋友講唔講就個人喜好,因為唔同行業無得比較
全世界都好多人都唔鍾意同人透露自己人工㗎啦
我同 d friends 唔同公司,問佢幾錢人工都咿咿哦哦,好撚 on9。
高又惹閒話
低又比人笑

比人知來有咩謂
而家係講緊你男朋友用人工少黎做藉口合理化唔比家用 成件事好荒謬
你自己都出黎社會做野 你知道一個人每月大概洗費係幾多
上D搵工網睇下或者行街睇下招聘啟示 又會知道下香港地D工大概係咩人工

我覺得真係除非搵1萬樓下 如果唔係好難可以話冇錢比家用
但1萬樓下既工都唔易搵 所以如果你條仔真係做緊1萬樓下既工 我諗佢唔係學歷問題 係智力問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞