點解香港人好驚人知佢人工

451 回覆
1401 Like 40 Dislike
你同班黑奴講佢地唔明嫁啦奴性冇得改
上去被人打一拳 就有一百萬。
我都想被人打一下
越了解香港人果種自私性格,就越覺得香港同中國不用分那麼清
點解要屌,人哋唔想講咪唔講,做咩要逼人講,你哋成班戇鳩㗎?
咁作為打工仔點解要順佢意
唔係,但mid-up management
所以知上面同下面 發生咩事
個topic唔係問點解咩 而家話畀你知就要鬥人
你想要拎多啲人工又好 你係咪都要知己知彼?
你覺得你deserve more,絕對支持你去fight/跳槽
人工唔透明完全唔知有冇underpaid
每次轉新工都會share上glassdoor
從來唔care,永遠搵到高人工就走
熟熟地都會講下 唔熟真係無咩野講
講唔講我覺得係自由來,無理野咁大個人唔知市價。
揾到食 你慌最驚你唔問咩

揾唔到 咪撚搞鳩我啦 阻住揾食呀 問
壽司郎ft 入職15k 之後仲有得升
推薦傻樓主
因為有一班年紀大人工低多嘢做,走又唔敢走嘅階層,爆晒人工呢啲出嚟嘅話佢哋都係得個恨字,唔會走得嚟但又會心理唔平衡精神失常隨時拿刀斬人
弊在班賤種見你人工高過佢

唔係夠膽同老細叫價

而係會覺得你咁廢/差唔多 憑咩,然後諗計杯走你

咁我梗係唔講啦
見到上面啲留言,仲公開自己人工就真係on99 無大局觀喇
一定要講 ?

https://www.quora.com/Why-is-it-considered-extremely-rude-to-inquire-about-other-peoples-salaries-and-income-in-the-US

美國佬又係奴性?

唔想講咪唔講囉,我覺得 rude / offensive 又唔得? 樓主惡撚到呢
https://www.theguardian.com/money/2018/may/12/salary-what-get-paid-talk-about-it-makes-brits-cringe

英國佬又係奴性 ? 講唔講係人地自由,係都要spin 到咩爭取權益做乜鳩
之前Twitch班女主播都唔開心啦

Twitch 遭受黑客入侵 網站源碼及實況主收入流出
https://lih.kg/2727050
啲人上網都怕比人笑低人工 個個50k一係派膠一係正常人工啲人唔出聲
同咗佢地講個cause (which is a brutal truth)
唔啱聽 被人標籤老闆同批鬥

其實外國都好
好多公司加人工同升職都要pitch
樓主聽日返公司出個email俾全公司自爆自己人工先再講
咁都要問同一個職位能力相同怕咩比人知
個差價根本係比老闆呃左
佢有冇返過工都成問題 ,基本辦工禮儀都唔識
點解唔比人知?
我80K,之前係另一個post貼埋稅單
唔知有乜咁神秘要唔講比人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞