點解香港人好驚人知佢人工

451 回覆
1401 Like 40 Dislike
十分認同樓主
我都係it 行業
同事間會share 人工
槍口一致對公司
唔存在什麼妒忌
知道同工既人搵幾多
先幫助到自己開價
得益都係打工仔

不過一講親呢個話題
正反方都係各持己見
因為香港人自己本身個種賤,衰衰格格鍾意害人喺背後笑人,驚講完之後呢啲野會發生返喺自己身上
依家就係講緊人工係咪需要私穩到咁,依家你另一半同你都認為人工低所以會自卑,所以唔過問就可以以免大家反感,你話唔問話係建基於依家社交禮貌上。樓主或者其他贊成既人個論點係唔好睇到人工咁重要,要當佢只係一個普通既資訊,咁講出黎就唔因為咩人工低呀,比較心態去影響。你你依家俾緊臉佢,咪就係代表你同佢都覺得講人工/收入係一種禁忌話題。我唔係話見親人就要講呢個話題,而係唔需要當佢係一種禁忌
同行咪講囉 起碼知自己係唔係underpay 如果打唔同嘅工種 知黎都冇用 所以唔會講
同事就唔知好過知,朋友冇所謂
資訊不對秤 先可以壓榨到你
利申 知到左師弟人工高自己一截
幾個月之後就轉左去打政府工 起碼均真啲
細公司好難唔知
你多過佢, 佢又唔抵得.
你少過佢, 佢又覺得你廢
之前辭職走之前,有個同team白鬼走來旁敲側擊想問我幾錢人工,想博加薪。我平時都唔妥佢,於是帶佢遊花園,係都唔撚講

外國人工係私隱,除咗部門manager同hr,基本冇人知
每個人都有自尊心嫁啦,如果你啲同事喺度講鹹濕嘢問你賓周幾長你會唔會講?

其實人工同性器官一樣咁私穩,唔講咪唔講,使乜屌鳩人又話人7又盛咁,戇鳩㗎你地?
人工有咩好問,係香港人先咁想知人地人工驚死自己蝕底咁
萬頭仲要比家用….
驚人笑自己低人工
因為冇比較冇傷害
你當連登FG唔係香港人?
佢話佢自己45K
現實就係咁多賤種
當你人工高過同事,同事就會妒忌你,可能唔gur你又唱9你
當你人工低過同事,同事又會覺得你做爛市,又唱9你唔gur你

你地講D咩一齊對抗老細緊係岩啦,不過現實就係成班都賤畜,愈搵得多愈賤
咪就係lo...
絲打到你第時畢左業 出左社會或者上大學見多d人 你就會發現你男友其實係個廢柴之後飛左佢

我當初第一份工搵得果萬2都一樣好廢 但果陣都比4k家用
唔係因為我孝順 係因為我覺得成年人唔應該白吃白喝

你男友固然學歷方面係廢 但佢心態果度廢 先係問題所在
扭咩擰啫 呢個po都大把人試過咪瀨野囉 你一味blame the victim有咩用 倒不如你提出個方法點令到人唔會心理唔平衡好過啦有做果啲你又當睇唔到
網上講點瀨法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞