點解香港人好驚人知佢人工

451 回覆
1401 Like 40 Dislike
上網問入行人工/問下個平均價都總有班人扭擰
yes
因為當你俾同事知道你人工高過佢好多 佢有機會揾老闆嘈點解佢咁多 我得咁少 老闆就會覺得你生事

每次我突發加人工 老闆都叫我唔好周圍同人講 驚其他人都嘈住話要加 而加人工嗰封信 都係得閒再拎俾我 盡量唔經同部門其他人
我28,做保安,手持香港能仁專上學院健康管理及社會關懷高級文憑,月入13k
但係!我有公屋!根本上已經係站位食物鏈嘅頂端對住班月人唔知幾多K住咩私樓嗰班人,我可以話係贏晒

依家啲女根本唔會睇你有冇車有冇住私樓月入幾多,我留意到年輕女性個趨勢係吹捧緊有公屋嘅男人而家我每日放工都會帶唔同嘅女返我間公屋做愛有啲仲要有男朋友或者老公

根本就日日都有人約我想俾我嘅精液中出個撚個都吼住我間公屋慢慢開始發現呢個社會好虛偽
上面成大。班賤種好似講極都唔明呢個簡單道理
好矛盾嘅 唔熟嘅又唔好意思問
熟嘅朋友有時行業唔同冇得比較
有時又會有人指指點點
「下 你先拎呢個人工?我嗰陣都點點點啦」
如果講完出嚟冇人有hard feeling我相信好多人願意講
可惜現實唔係咁
咁咪更加要合作資訊流通lor
所以做d有pay scale既公司就透明度高d
好似見過有字幕版
好多人無字幕唔會睇
明明透明化人工先係對員工最大保障
隱瞞人工跟本係老細終極目標黎
等你班豬西on99咁比佢圈養
因為現實個d人先係多數
隔住mon都feel到撚到佢陣奴性
北歐就係咁
樓豬咩post 幾錢人工
香港人魚蛋論架嘛
發現對方人工高
唔係叫老闆加自己人工
相反係叫老闆減佢人工
香港地個個都視份工貴過自己條命
香港唔係北歐果種玩法 想問人工自己上glassdoor搵啦 防人之心不可無 你咁諗人地未必咁諗
唔洗同人地比 自己要求加到幾多 佢加就留 唔加就走 係咪uuderpaid自己會有個數
有人眼紅有人自卑 香港人心胸好狹窄架咋
真係好低賤
外國人更加唔講人工喎
根本就係愈透明對員工愈有利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞