點解香港人好驚人知佢人工

451 回覆
1401 Like 40 Dislike
現實唔講都明白
上網都唔敢講真垃圾黎
都匿名上網都咁撚驚青
懦夫黎
好close既由返part time到full time點會唔知大家搵幾多
唔通同同學食個飯又要咩都交代
其實除左同行 真心有咩必要知
我做醫院知it地盤老師定會計搵幾多有咩用
支持樓主
人地問基本上我都講

前排同同事互相自爆左人工
發現佢低過我好多
但明明佢有經驗同早過我入職
D HR真係衰格
私人都要講
拿,就冇話私人唔講唔得,不過樓上堆觀點就好多好明顯唔係由私人野呢個角度出發,更多係賤種心態鬥賤價/莫明奇妙咁驚人搶飯碗呢d角度出發,而唔係正面咁諗良性競爭大家知市價一起加人工。
大家只會想一齊衰
各位,你明唔明白,我哋今時今日嘅香港係處於咩狀態?我哋買串魚蛋都咁㗎嘞!

做咩呀?做咩大家買串魚蛋(一樣)咁多錢,佢串魚蛋多我兩粒㗎?
我唔要你比番兩粒我,我要你攞走佢果兩粒!大家少兩粒,咁就公平呀!

做乜佢有甜醬我冇呀?
我唔要你比甜醬我,我要你舔走佢果啲甜醬!大家都唔甜,咁就公平呀!

做咩佢又無咗甜醬,又無咗兩粒,佢仲食得咁開心呀?唔公平!
咁點先公平呀?大家都唔開心囉!大家食得好仆街咁囉!
問題係香港人偷懶
讀書時,已經知香港人戇鳩
個個都話唔温晝去玩,派卷就咁高分
你又知外國人唔係咁
因為驚知道人地高過自己會唔開心

反正老細唔會加俾你
你on9? 新人高人工過舊人你覺得係正常? 如果新人勁過舊人我冇嘢講 你老母我做咁耐你唔加多啲留我而要請一個高過我人工嘅新人?

咁點解唔一早炒我? 矛盾係公司做出嚟唔係同事喎師兄
你都癡線嘅 冇人叫你講唔掂數繼續留嫁大佬 公司唔加就唔走得?

打工從來都講錢 公司唔彩你 咁做乜要繼續做 你去求咗唔得咪搵第二份囉 冇得強求就繼續接受咩?
上限扣1500喎
賺藍養黃
其實而家都係互相知道人工架 只係私下問姐
係你同人未夠fd到要同你講呢d話題姐
唔答你唔好講到好似欠左你咁,答左你搵幾錢咁又點
萬7咁普通既數都要貼糧單證明係真 好心你唔好咁肉酸為駁而駁啦
問你想表達咩又唔肯講
係咪呢個世界有人肯大方講自己人工對你黎講係好難接受
地盤老師會計呢d專業工難入行 就話知黎冇用
如果你朋友同你講做foodpanda有3-4皮 開ig shop有十萬八萬 你咪可以了解後之後轉行囉
做左5年野 ,仲未到30k 朋友都唔敢講啦

同事問 咁低人工又唔轉工都唔知點答
人地幫緊你面對你既過去
咁都要逃避咪繼續搵唔到30k
不如你換個例子好過啦 人工同自己條女扑野 完全兩回事
做得我條女 扑野係取決於愛情 我係粗定幼 佢都要同我扑野 粗幼係bonus影響佢對性滿意程度

套用返工作 老細請我係因為有d學識得我先有 對佢公司重要(愛情)
我叫價高於/低於市價佢都一定請我 叫得高佢個心有少少不滿 叫得低佢開心d (賓周size)
但佢點都要請我 咁既情況下 講乜size根本冇參考價值
同埋 人工可以fight返高 你賓周size固定左冇得改

你要舉例就應該講叫雞 隻雞(老闆)冇一個公價 開親都海鮮價 你靚仔就開一百 你樣衰就開一千(人工)
如果客人齊齊爆大獲講自己比幾多肉金 隻雞下次如果開一千 你咪知自己比人劏緊 開一百你咪知佢益緊你
但你如果係度講埋咩自尊心 覺得驚比人知自己樣衰隻雞開左一千既 咁你咪永遠比人劏左都唔知咩事
On9仔 你呢d叫推向極端囉

人人都淨係講個數字 已經可以拉返平均計個市價出黎 比到同行既人判斷自己間公司有冇壓價啦
爆咩公司咩職位呢d已經係over左啦

等同人地追求人身自由 你就話人身自由姐係要罪犯都有自由 咁樣推向極端黎駁人

利申做緊T Contract IT狗,真係無秘密,上個網check就知對方人工
我通常唔熟就講大概 eg 30尾咁樣
熟啲就講實數
都見過人講我人工高啲做埋佢
我同返佢講 你人工低搵老細 我幫你唔到
加到恭喜你 加唔到一係反省一係轉工
HR狗話呢啲係秘密,一陣啲人睇到知道老細搵笨柒咪麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞