點解香港人好驚人知佢人工

451 回覆
1401 Like 40 Dislike
啲老屎忽打工講忠誠
特別係啲日式社畜
我唔驚呀 會同同事討論
雖然HR話唔比 但理9佢
方便自己爭取權益
大家都係奴才
有咩好比較
工字冇出頭
同香港人講呢啲
warn乜撚野
同埋全department一齊收先唔驚
佢有本事咪炒撚哂全team人
得啦得啦,繼續搬龍門la
又係諗緊點樣壓搾其他同事
連登都係咁
搵得少就會比人笑
最鍾意幾年就唔知幾多十K串人

除左popo外
其他工內容係點,壓力,好唔好做,意義WFC
完全正確,唔明啲人成日用老細角度諗野,明明自己都唔係老細。人工根本最易團結打工仔既野黎。
老細穩維手段 但d老屎忽意為係保護自己overpaid
拿我淨係加你人工 唔好比其他人知
d 傻閪又信到足
我覺得share唔share係個人選擇 冇乜所謂
但我最憎就係唔講自己但八卦人地果啲

你幾多?嘩你xxk呀?
我?哦 圍埋同你個數差唔多咁啦
搬乜春龍門 d機構做調查都係問你做邊行月入幾多
邊間會詳細到查埋你咩公司咩職位呀?
柒撚左又唔認 係度傻西西咁反咬人搬龍門
咁你自己貼糧單未呀,唉好煩呀你條On9仔,返屋企做功課啦
我上面咪講左月入幾多囉
點呀 又邊間機構做問卷調查果陣要比埋糧單呀?
我月入一百萬添呀,得個up字
「但我發現香港好多打工仔本身都好似覺得人地知佢人工會見光死咁。
就算上網,見到有人問入行價/中位數,好多人都扭扭擰擰咁講其他野轉移話題,又冇人知你邊個」

而家樓主就係屌緊d人直頭up都唔up 直接轉移話題

你係度留咁多言連人屌緊乜都未知
同埋我係up既話就up 170k啦 講得果17k都比人話9up
唔撚用腦
我咪就係話人工呢啲人哋私隱,人地唔想講咪唔講,做咩要逼人地講,你連我喺度講乜都唔知,驗左腦未?
所以咪就係話賤種囉,各自收收埋埋咪就係好多人underpaid不自覺囉
只會造成矛盾 我用左個plan好耐 價錢一直唔平 你覺得佢想唔想人知? 價錢平更加唔會想俾人知 之後個fd乜都唔識 但個plan比佢平幾百 咁你覺得我會唔會對佢好? 香港人競爭咁大 口講唔介意 心裏好誠實 冇叫價力嘅人轉唔倒plan都唔會對你好 想迫走個fd 走到嘅一定走 會覺得自己好唔抵 唔會益電信公司 唔想益個fd 唔會share wifi比佢 日日chur爆晒d data 就算同電信公司講都冇用 人地唔會調整返個所謂合理價錢俾你 結果大家都唔開心 樓主on9?
同grade 其實應該要知
根本咩grade都知就對打工仔最有利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞