點解香港人好驚人知佢人工

451 回覆
1401 Like 40 Dislike
咁你貼左糧單岀黎未?
自己追po啦一尾係到轉移話題
嗌你貼就貼la懦夫,就係你啲懦夫搞到資訊唔流通,而家全港打工仔俾人壓價就係因為你
因為香港人對錢既執著係全球#1

無其他地方會睇錢比香港人重

加上係自己私隱, 對於睇錢第一既香港人黎講, 心態一定係防守為主

如果有一日 身邊同事推介股票no#叫你買, 一係條友傻, 一係佢好信任你
上網講自己人工幾多就比人叫又貼糧單又話吹水大會乜乜柒柒咁toxic
現實D人又會係到jealous 咁講黎把撚
上面貼撚左唔賤種
仲有我不嬲會間唔時係it po講下人工/開po講轉工經,你咪起我底囉睇唔明呢d有咩唔透明,我18k月入是又係照咁講,根本良性循環互助都要比班人搞到累鬥累
係良性循環嘅,就講清楚自己係邊間公司,咩position,咩人工,年資。講清楚晒啲detail, 就咁貼個數都唔知做乜尻
哦,而家又追加邊間公司啦估撚到你實會加條件都費撚事同你條賤種講

本身睇死你笠水 我同意你講法 睇唔過眼你咁撚串既 亦希望你明白唔講係有包袱既 樓主貼左我跟上
On9仔,一早同你講咗人工同私隱一樣,唔想講嘅話其他人冇任何原因可以逼人講。

而家係你話要資訊流通呀嘛,我而家咪幫其他做你嗰行嘅人佢問清楚你嘅人工資料,咁其他巴打入你公司個陣咪可以再叫高人工多啲囉
貼啦 驚閪咩 扭扭擰擰
憎人富貴厭人貧
我做野差過你 人工高過你
你會點諗
個個人都覺得自己做得野
貼左未呀IT狗,等緊你啲資料呀
其實只係唔會下下將自己底牌暴露出嚟嘅社交嚟啫
人工本身幾乎反映到社會地位
人工低, 講出嚟尷尬, 比人恥笑
人工高, 講出嚟又高調, 職場本身已經麻撚煩, 講完有人眼紅就容易比人搞
就算朋友間講, 又似曬命, 又驚hurt到人
根本完全同奴性無關
其實由自己做起先啦
我唔介意同事問 但講真唔通無啦啦自己講咩
而家講緊上網,香港都唔興類似glassdoor咁,even google下history,其實唔少行業好多人問入門價/市價,好多回覆都扭扭擰擰咁。
香港本身就係功利主義社會,樣樣都好現實,一分錢一分貨,你比人知你人工等於貼個price tag係額頭,所有人都只會睇你價錢黎諗需唔需要尊重你,所以香港係好撚on9的
你咁都叫佢自爆有咩分別?
都未講你啲類比on撚9
人工都私隱?
你自尊心有冇咁低啊on9仔
你拎條賓周同女朋友同人工比?你真係弱智架喎
你係咪叫小波啊?狗仔
無錯啊
奴性咁撚重 我就同大多數人相反
上網就可能驚廢事益人, 或者有人同你爭飯食之類
始終香港細, 行行都窄, 直接牽涉到自身利益
唔似外國市場咁闊
不過我都覺得多人講好啲
人工高 個個都即刻曬命啦

人工唔撚係私隱?咁你貼左你做邊行人工幾多未呀 On9仔。 未讀完書就做晒功課先嘈嘈嘈啦
好多寫左都會引你上去撚鳩你
點解要講你聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞