點解香港人好驚人知佢人工

451 回覆
1401 Like 40 Dislike
我老闆同我講我係高人工。
叫我唔好同其他人講驚個個都叫佢加人工

利申$37/hr
不如咁講,係香港先咁中意問人幾錢人工,仲有中意問人做乜唔拍拖、幾時結婚、幾時生仔⋯香港人最中意問人私事,好L無禮貌
到時低人工果個搵你幫手做埋D野你都唔好意思推啦
佢一句你人工高我咁多撻埋黎都唔知點駁
https://youtu.be/7xH7eGFuSYI

所有無乜勞權嘅地方都會有呢個文化
勞工可以做嘅除咗分享自己嘅聘請條件就係成立或者加入工會、體諒罷工行動
it界呢個現象應該算最唔嚴重
因為聽完個價就刺激d人會自己搵工/反思自己點樣再高人工d

其他行業就
比連登仔嚇親囉 個個岩岩出黎就五皮 感覺搵兩三雞好似唔見得光咁
意思係話 人工高同你做既野成正比只係平凡人既想法 事實係大把人工低 又要做野多過人工高既
咁人工高既仲會唔會想比你知佢人工高過你
點解你唔覺得低人工果個會同老細叫價你個人工而係低價搶工係咪真係咁撚賤種
想問有無人聽過d人講自己人工乜鳩兩三蚊
咩5 6蚊 聽撚到頭都大埋
點解唔學下it狗
比人知搵得多成日比fd屈請食飯
無咁大牙力啦其他行業
有啲細公司d 文書呀姐左幾廿年18k 都無 一個大學生走入黎18k 起跳 你係個呀姐你會唔會講?
返親都有傾下人工,加人工都會講不過就同部門先會
同埋試過比高層知道,成個部門同事一齊收warning letter
通常公司加人工同升人都有budget
預咗會有人講資本家論 但公司成立目的大部分都係營利
如果個老細錫你/覺得你做到你加人工
點知你同人講 其他人又同個老細pitch會點?
統一加會加大個cost或者out budget
唔加 會加大個management cost/ churn rate/ culture (高低人工同職位好可能會有conflict - 魚蛋論)
咁你係個老細知道呢條友加佢人工會爆響口 咁你下仲加唔加佢?
咁你係被加條友 條道有啲咁嘅consequences 仲會唔會講?
咁都唔明?因為好多同工不同酬囉
因為香港真係大撚把賤種
由其當你D同事係老屎忽/等退休既人 就更加明顯
利申試過
佢加你係因為你做到野,而唔係你唔講人工,而你做到野前題下佢唔加你人工,咁咪轉工加lo資本市場係咁運作,個個似得你咁收埋人工,點知係咪大家underpaid緊點解總有人賤種到覺得老細會計錯數
樓主幾錢人工
邊到既人唔驚
asymmetric information, 難向老闆講價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞