其實女人30歲未嫁就真係玩撚完

498 回覆
418 Like 1374 Dislike
完全講出現實情況
靚女同豬西分別係 豬西要做多d主動
咁就唔仇冇仔要

始終女追男易咁多,男人需求又大
諗野好撚迂腐
咩年代呀仲幾歲要點點點
肯為自己人生負責已經叫盡左力
情愛同組織家庭呢d強求唔到嘅野咪隨緣囉

如果你個心態淨係想揾個伴無問題
但你真係ready先算啦
30-40未玩夠大有人在
夾硬結合無話唔得
但你組織家庭無愛咁個意義係邊
咪變做日日家嘈屋閉但大家又離唔開大家嘅糾纏地獄

你講20幾結果d
咁人地真係揾到好愛嘅人有足夠能力人地咪結
呢個係人地嘅路來
而唔係人地好柒驚自己歲數到站拿拿聲結
認真諗其實同你係相反心態來
先唔講養兒防老呢種錯誤思想
女人如果淨係想生仔
不如去精子銀行揀個高大鬼佬嘅精子
生個靚靚混血BB
都好過嫁俾你呢啲大男人主義嘅死毒撚
生個劣種基因嘅小柒頭
放工番到屋企除咗湊仔
仲要做家務服侍你呢個大柒頭
認真我諗有人稍為對佢主動啲,又夠誠意既話佢都會肯
*唔愁
講真
有啲真係主動都食唔落(只少我食唔落先)
樣又豬,人又懶
一睇就知係無運動開
就好似望住大隻嘅猴子咁樣

真係望耐少少都怕會有ED
我認同上面其中一段,男人咩歲數都係搵唔到咩錢都會玩完最少一半,何況好多女人都已經躺平,女人要識人(朋友或男人)永遠唔難
咪撚講啲on9嘢害人啦
唔好講hypothetical case
我月入十萬, 老婆三萬, 家務兩份做

離婚邊個分邊個身家
淨係呢樣 本身已經係不平等條約
男人娶女人跟本就係比保障佢
30歲後跟本就係depreciate到尾既產物

你老左係任何人都嫌棄你
男人一樣
單身毒絲:全部唔計
吓30頭嘅女人好正喎
嗰浸女人味後生妹唔會有
點解日日都有呢種post
連登仔真係成個八婆咁食飽飯冇野做 日日恥笑女人嫁唔出
自己就女都未掂過 追不到的女是臭的 好嬲好嬲
我係女人見香港男人咁嘅質素真係成世單身算
又要搵陶傑出黎鞭屍

「嫁 不 出 去 」 這 四 個 字 ,
是 對 一 個 中 國 女 人 最 無 情 的 咒 罵 。

只 要 在 一 個 女 人 背 後 說 句 : 「 她 嫁 不 出 去 」 ,
就 是 一 個 很 惡 毒 的 標 籤 。
沒 有 甚 麼 比 「 嫁 不 出 」 更 墮 落 ,
即 使 她 擁 有 美 貌 或 者 財 富 , 即 使 她 是 絕 世 的 才 女 ,
只 要 年 過 三 十 , 依 然 單 身 ,
就 已 經 向 一 個 不 識 感 恩 、 不 通 情 趣 、
憎 人 富 貴 厭 人 貧 的 社 會 ,
提 供 了 一 個 最 佳 的 攻 擊 理 由 :
女 人 不 嫁 人 , 不 能 像 男 人 那 樣 安 心 做 「 鑽 石 王 老 五 」 ,
男 人 左 右 逢 源 還 可 以 把 單 身 主 義 昭 告 天 下 ,
而 是 因 為 她 沒 有 結 婚 的 機 會 ,
她 是 婚 姻 競 賽 中 被 淘 汰 的 失 敗 者 。

在 英 文 找 不 到 和 「 嫁 不 出 去 」 同 樣 意 思 的 說 法 ,
英 文 把 單 身 的 女 人 叫 Unmarried Woman ( 不 結 婚 的 女 人 ) 。
「 不 結 婚 」 是 她 的 選 擇 , 她 有 獨 立 的 自 我 意 識 ,
有 權 衡 量 婚 姻 的 利 弊 ,
一 個 女 人 可 以 有 一 千 個 理 由 拒 絕 結 婚 ,
例 如 不 願 意 放 棄 自 己 的 事 業 , 喜 歡 獨 往 獨 來 ,
討 厭 男 人 的 鼻 鼾 和 掀 起 的 廁 板 ,
不 想 讓 男 人 見 到 自 己 不 化 妝 的 模 樣 ,
或 者 只 是 一 時 任 性 , 甚 至 根 本 就 喜 歡 女 人
─ 但 「 嫁 不 出 去 」 這 句 話 ,
意 思 是 輪 不 到 她 作 主 , 在 婚 姻 的 天 秤 上 ,
她 和 男 人 不 是 平 起 平 坐 的 ,
而 是 像 一 件 賣 不 出 去 的 貨 品 , 是 只 供 挑 選 的 一 方 。
英 文 的 Unmarried Woman ,
不 是 「 女 權 運 動 」 興 起 後 才 有 的 說 法 ,
古 代 的 女 人 地 位 仍 然 低 下 , 但 除 了 侍 奉 丈 夫 ,
她 也 可 以 選 擇 侍 奉 國 王 、 侍 奉 天 主 ,
或 者 像 英 國 舞 台 流 行 的 一 句 話 , 叫 做 侍 奉 觀 眾 。
如 果 結 婚 是 為 了 尋 找 依 靠 ,
男 人 的 愛 情 偏 偏 可 能 是 世 上 最 不 穩 定 的 一 籠 蒸 氣 ,
飄 忽 而 曖 昧 , 不 結 婚 ,
可 以 是 主 動 不 參 與 這 個 追 逐 泡 沫 的 遊 戲 。

但 是 東 方 社 會 不 這 樣 看 , 一 概 假 設 女 人 都 渴 望 結 婚 ,
文 藝 一 點 的 說 法 , 是 「 尋 找 一 個 可 以 依 偎 的 肩 膊 」 ,
俗 白 一 點 , 是 要 「 泊 一 個 碼 頭 」 。
有 這 樣 的 說 法 , 至 少 是 不 太 把 女 人 當 人 看 ,
雖 然 儘 管 她 是 弱 者 ,
但 也 要 有 基 本 的 人 權 , 譬 如 選 擇 權 。
難 怪 「 離 婚 」 只 能 是 基 督 發 明 的 名 詞 ,
在 中 文 有 的 是 「 休 妻 」 和 「 七 出 之 條 」 。
畢 竟 接 受 西 洋 文 明 普 照 已 經 一 百 多 年 ,
已 經 沒 有 男 人 再 說 甚 麼 「 休 妻 」 了 ,
可 是 「 嫁 不 出 去 」 這 道 符 咒 ,
仍 然 緊 緊 貼 在 香 港 的 女 人 身 上 。

香 港 的 女 人 普 遍 學 歷 高 過 男 人 、
稅 後 收 入 高 過 英 國 首 相 夫 人 彭 雪 玲 ,
不 結 婚 又 有 甚 麼 關 係 呢 ?
何 必 因 為 每 年 統 計 數 字 適 婚 女 性 的 人 口
高 於 同 級 別 的 男 性 而 耿 耿 於 懷 ?
反 正 地 球 環 境 危 機 迫 在 眉 睫 , 人 口 爆 炸 ,
有 識 的 香 港 女 人 十 個 有 八 個 都 不 準 備 生 小 孩 ,
找 一 個 男 人 播 種 機 要 來 何 用 ?

怕 人 家 說 你 「 嫁 不 出 去 」 ? 都 甚 麼 年 代 了 ,
你 不 需 要 碼 頭 , 是 一 艘 遠 洋 輪 ,
只 需 要 一 望 汪 洋 大 海 , 以 及 天 邊 的 一 抹 微 雲 。
咁我又未見過兩公婆都有返工既情況下,都仲係女方做家務比較多
會咁既一係女方直頭無再做野,或者女方做既係比較hea既工
「男唔出哂都一定出大部分」
睇到呢句以為自己返左80、90年代
大佬咁你唔出冇人逼你架wor,咁你咪繼續搵直到有個肯同你AA嘅女為止囉

利伸:身邊全部女都係同條仔AA
On9男人先唔想生仔
咁你又講
唔好咁啦
交友app,到時自有幾百個選擇,當然你要自己screen人
不過總好過男人玩,做比人screen果個
其實結唔結婚真係咁緊要?
2022都要黎啦
有咩問題呢其實
人大左仲keep到做運動係好事黎
不過BTW,兩公婆冇細路唔煮飯,屋企可以有幾多家務姐?買部dyson晚晚當舞劍咁吸幾下,食完外賣倒垃圾,已經完成一日家務啦

班女唔好再係度打稻草人啦
同埋有左一定程度經濟能力,買衫買鞋買飾物買化妝品都可以買到高質少少,加上閱歷多,其實真係抵銷到後生優勢
當然同d後生KOL/賣相就好難比,佢地有辦法搵到比你打份工多既錢,一樣買得起呢堆野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞