返工返到比人吿

679 回覆
3066 Like 74 Dislike
有幾何下屬做野唔掂會出正warning letter啊。 樓主見過幾多次?? 我就未見過。
唔該絲打
咁我都希望佢係靠嚇就算 無謂將事情複雜化
大把啦,如果你work quality太西,影響公司利益的話。
你叫哂佢啲老細同事上庭作供 佢都麻煩啦
而且冇人會為咗佢做假証供
如果一吓告唔入 等於同全世界講佢性別歧視 成世唔洗撈

如果係普通manager一個 肯定唔會咁同你搏命 除非係有頭有面ceo
其實最當初我朋友只要求一個道歉,佢唔係真係一個想玩嘢既人

無諗過被拒絕之餘仲要預備收律師信
On9左喇, 未走果時就要直接儲起啲證據插爆佢啦. BTW我又懷疑個上司有無咁傻會走來屈呢啲野, 做得上司無理由咁無腦, 屈啲站唔住腳既野. 仲要小小事就CC腦細煩住晒? 作野作好啲啦.
正解, 如果樓主真係咁大怨屈
我都想知點解樓主上司喺老細面前屈佢attendance 有問題都可以過到關
如果老細唔係無腦, 老細一睇attendance record 就知樓主係咪有遲到
既然係咁, 樓主要解釋下係咪真係有呢D record 喺手, 如果唔係的話, 樓主覆個email 嗰陣又點會比人恥笑

比著係我就大巴大巴拎住個乾乾淨淨淨嘅attendance record 車落上司塊面度啦
就咁睇, 由頭到尾都係樓主一個人片面之詞
問佢其他同事口供係點, 又話唔知
所以始終等返我朋友同公司 / 政府部門 之類解決啦,佢地對質由得佢地對。我始終唔係當事人,唔係間公司入面。

只不過上黎問係因為見到律師信呢三個字會驚
只想虛心請教下大家個大方向係點
叫佢睇清楚告人誹謗要有咩條件先啦
唔洗理
想嚇返佢既咪寫返封信話睇緊精神科,會claim佢醫藥費用同誹謗佢無返工呀遲到唔做野/harrassment既損失。加多封信比公司要求拎/保留返工紀錄(+任何有利你朋友既email or document),話係for legal proceedings,cc 條友
工作期間受上司無理欺壓,心理壓力極大,引致本人工傷(心理創傷)
相就無謂啦 好公道 對事不對人
唔會玩人身攻擊
係呀,屈男上司性騷擾係唔駛証據,只要同個女HR講時流眼淚就得。

如果係外資,如果最後冇事,個男上司都可以搵定工。
其實都常見
可能你做蚊型公司咪無,不過通常會直接炒
唔會出律師信

出律師信果啲case
一係就真係犯法要報警或者要上勞記搞,會正式開file果種
一係就老細又on9又閪,靠嚇

呢個case明顯係老細閪,有咩事咪勞記見囉,分分鐘勞記唔肯理佢,咪死死地氣自己出律師信
Support
放佢張相尼呢到, 我地會幫你
咁不如樓主講下間公司有幾大幾巴閉,過去公司有幾多人收過warning letter, 咁大間公司,總會有能力差的人收到信掛。

或者我講得唔好,我主要意思係帶出,有陣時d人做野衰到貼地,都未必會收warning letter,而樓主朋友冇收warning letter, 唔代表佢工作能力係沒問題。
但我嘅著眼點係封律師信
工作能力有冇問題都唔關封信事

好明顯而家條友條氣唔順出律師信兇佢
一張template改啲字眼,簽個名揼個印,加埋一張郵票,咁就幾舊,intern都識做啦
唔洗理佢啦 總之點都多謝大家意見同討論

其他自爆嘢一律唔答

Btw 提提 HR 們,九點幾夠鐘收工啦

陪下屋企人好過啦
條友都唔知係咪樓主上司嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞