返工返到比人吿

679 回覆
3066 Like 74 Dislike
通常d人都係衝動講話要吿乜吿乜 冷靜過後可能自己都覺得多餘費事搞
d人發神經口upup以為唔洗負責任
大公司/細公司?

國際公司/本地?

呢兩點分別好大
鐘培生啲朋友
你話有咩衝突大把人唔同意你
但冇一個講得出點解有衝突
完全都係基於正常人會做嘅決定黎推論
如果真係正常人思維可以估到 就唔會有上面嘅故事發生
所以其實我既意思係佢真係有機會出律師信 只不過係提前通知我一聲等我驚下先
走就走 寫落去jm9
想攞個公道姐
係呀, 覺得會炒車
因為而家樓主都係齋up 無證據
最好笑係
""針對方式有好多,包括完全 isolate 我,唔比我參與任何同工作相關會議,接觸任何email,files等等。我之前日日係office係完全無野做,只係可以坐係度,搵d書讀下。

佢亦會突然無理地提供大量工作 (suppose 要一個幾星期先做得起),要求後日交,之前係從來無提及過要我做,搞唔掂就要求星期六日OT做。工作合約無寫明我working hours係包星期六日。""

呢兩點根本自相矛盾, 前一點就話老細唔比野佢做, 下一點又話老細提供大量工作

樓主想點
樓主其實係唔係作緊故?好鬼似hk01個啲,朋友講但知道咁清楚
我都希望係故仔就算 有邊個真係會想呢d事發生
老細分配工作既時間唔平均
例如1-4無野做星期5先同你講有樣野要星期一交
但個樣野要3-4個工作日先做得完

俾著係我
我就準時走人死都唔OT
佢死佢事
同佢講有野做就早D安排唔好去到最後一刻先講
星期六日唔係工作日
你完全明我想講咩. 而且我朋友講緊無野做日日坐下度真係一個月有多啦, 見到所謂既 "teammates" 每日就奔波勞碌, 你就只可以坐係度玩手指, 你會有咩感受

有d人可能會好enjoy, 寧願日日坐係度炒股好過, 但唔係人人都係咁囉
直接開拖問佢做咩鳩la
一係就辭職
hea做多一個月走人
快啲話自己比佢逼到情緒病想自殺
屈佢賠返幾十個先啦
比佢逼到有情緒病,我就點都勸我朋友唔好咁易話圍啦

正確d黎講,佢唔係分配工作時間唔平均
係直頭無打算分配,如果唔係有咩理由放個朋友坐係度咁耐
佢應該係比人屌完一撚,所以先求其塞d impossible 又 meaningless既 task玩我朋友
屈就唔敢,等d專家律師評估算啦
職場嘅野真係好撚仆街
遇著個上司係某行業secret page嘅admin真係慘過食屎乜仇都報唔到
勞工處又要搞三五七年

利申 試過
呀豬呀狗都可以出律師信,你俾幾千蚊一樣可以出返俾佢
係呀 明明上司都係打工仔黎 大家都辛苦
為咩要玩下屬
真係唔擔心收尾果幾年
我就無佢咁傻啦
試過, 告唔入, 我無搵律師, 只搵勞工處 + 法律意見, 勞工處幫你出頭, 問佢老世上勞工處法庭解決, 佢唔理, 原來只係大鳩你, 之後講事實大鳩返佢, 話要佢賠本人損失, 打民事不過要攪幾年, 之後無了了之, 最後算數.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞