元朗/朗屏 上車盤 14

1001 回覆
7 Like 12 Dislike
咪玩啦 依家4百幾呎2房 好好用(以依家新樓盤黎講)
朗城幾時過SSD
呢個係你覺得姐.. 500呎 2房正常size..

星河明居 3房都係510呎就已經有...
係有,但唔係大眾化盤囉.

我諗正常都會揀510呎3房好過700呎2房套???
多間房好過啦~ 做書房又好做工人房又好做衣帽間. 用途廣泛好多
住緊朗8一房 37幾尺 幾實用
但有2樣野係不滿意 第一係廁所經常聞到臭味 特別係開咗抽氣扇既時候 可能朗8啲渠唔掂
第二係隔音差同熱
用正常全球角度黎講,500呎間3房係個笑話
有4m Cash, 想拎2m 出黎買 Grand yoho 2房,buget 10m 樓下。

人工 4萬 底,佣金每月4萬(兩年record 都係呢個數)兩年稅單都係1m around.

2成首期 過壓測應該ok?
應該ok 況且你仲有2m buffer
我夠知啦
香港豆潤咁細有成7百幾萬人係度
你拎全球黎比香港樓價No.1添
其實元朗橫洲2026年入伙嘅第一期公屋計劃,實際位置係邊?朗屏邨隔離?
高層廿幾
之前去朗8睇樓以為聞錯
唔介意交通唔方便咪可以

講緊返工時間比起元朗其他盤加多15~20分鐘

例如yoho 系列出九龍要35分鐘

元朗公園要55分鐘
因為中意相對靜啲
對比yoho/朗屏3寶要多啲時間,但如果對比元朗其他屋苑應該差唔多時間
好處:係元朗公園嗰邊自成一角,人比較少,隔離就係公園同運動場,樓比較矮低密度啲同埋空間大啲
壞處:如果向公屋嗰邊,因為公屋比較高同埋條馬路都幾繁忙,所以向嗰邊就唔會靜同埋公屋起好後應該好有壓迫感
所以如果中意靜應該揀內園

買野食野嗰邊有百佳同幾間餐廳,行過少少教育路都多食肆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞