元朗/朗屏 上車盤 14

1001 回覆
7 Like 12 Dislike
自己搵啦 你唔識用lihkg 搜尋功能呀

行10分鐘會好辛苦
采葉庭打手出場
真,我上面都講左采葉600尾,朗庭園600頭呢個價係唔錯嘅選擇,比人係咁話采葉點好點好,根本就唔同價位
我住粉南 鐵路站行10分鐘有蓋(室外)
係大熱天時就真係辛苦既
同心住d 蝻你地就hihi
呢度淨係可以講yoho, 其他盤都係垃圾
Yoho mid town都回收左土地起資助房屋啦
地產話當年|朗庭園01年開價每呎僅2400元
- 地產 - 即時新聞 - 頭條日報

https://hd.stheadline.com/news/realtime/pp/2261293/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%9C%B0%E7%94%A2-%E5%9C%B0%E7%94%A2%E8%A9%B1%E7%95%B6%E5%B9%B4-%E6%9C%97%E5%BA%AD%E5%9C%9201%E5%B9%B4%E9%96%8B%E5%83%B9%E6%AF%8F%E5%91%8E%E5%83%852400%E5%85%83

位於元朗水邊圍的朗庭園,在2001年10月開售,首批呎價在2400元水平,入場價僅95萬,期間樓市觀望氣氛揮之不去,但正值《施政報告》提出停售居屋等多項救市措施,推動項目銷情,令項目在一周內售出逾560伙,成當時的明星盤。

由新地發展的朗庭園,項目於2000年初完成補地價,樓面呎價約500元,發展為總樓面近43萬方呎,提供832伙的中型屋苑,並於2001年底推售。該盤目早在同年5月已獲批預售,發展商亦已展開一連串推廣攻勢,代理亦開始為有興趣的準買家進行收票程序,但發展商於5月初,就以項目改則、將加建大單位為由,將銷售工作煞停並推倒重來。

當年《施政報告》公布後推售

及至同年10月中,新地再捲土重來,在第二度獲批預售後即以快打慢,迅即安排內購,並獲約2800票,盡推約248伙可供內購單位,於4個半鐘售清,平均呎價約2400元,較3月系內同區采葉庭,首批建築面積平均呎價2238元稍高7%。大部分單位售價在110萬至120萬,入場為2座低層1個建築面積565方呎單位,售價95.03萬,呎價1682元。
樓上仲話采葉方便過朗庭園所以就係價格既差距,其實朗庭園呎價一直高過采葉,采葉600尾而朗庭園600頭,因為采葉大朗庭園40-60呎,當然細啲呎價貴啲,所以2者其實差唔多,2個屋苑都有優點缺點

我只係想話屋苑比較應該係用同價位去比較,因為post叫上車盤,爭少少就係爭少少,用600頭同600尾去比有咩可比性

呢個post一直講來講去都係yoho 采葉,隔幾頁就講采葉yoho點好點好,個post變到好似屋苑圍爐取暖,其實講幾多分鐘行到邊到邊到,當人地講行到好熱頂唔順又講自己唔介意,有人話唔鐘意搭輕鐵,我夠可以話我唔介意,咁呢啲討論有咩意思準買家買得幾百萬嘅樓自然會自己行一次睇下啱唔啱自己

其實應該好似隔離屯門post咁講咩價位有咩屋苑再討論比較先啱,同價位咁比較每個屋苑嘅優點缺點先啱,同埋應該分享下唔同屋苑嘅管理/屋苑最新嘅資訊/準買家唔會知嘅野,咁樣先可以比準買家有多啲資訊,同埋咁樣先唔會miss左元朗其他屋苑(雞地/市中心/公園南路都好多樓可以討論)
其實朗庭去西鐵站除左輕鐵,門口仲有巴士站是但一架都去到元朗西鐵站仲有分段收費,行嘅話去朗屏站同采葉去元朗站差唔多,如果買野食野隔離有水邊圍同元廣,搭輕鐵巴士成條大馬路都落得車放工買埋野先返去又得,但搭巴士嘅話采葉要去西鐵站搭,而朗庭門口就有仲要有位坐

不過都係嗰句,一來價位唔同,二來準買家一定自己親身行過感受過,三來朗庭業主都唔會因為見到呢啲而換去采葉,正如你都唔會因為我講嘅野而搬去朗庭,所以呢啲根本冇咩參考價值,反而樓上講采葉有單車位可以租每年320一年抽一次,呢啲就真係準買家唔會知而對準買家可能有用嘅野,我諗分享呢啲先係開呢個post嘅真正意義
講交通方便唔係唔得,不過如果客觀啲講屋苑有咩交通工具eg有咩小巴/巴士路線會好好多,咁樣嘅參考價值起碼會好過講我唔介意行幾多分鐘去邊到邊到。因為有啲人想遠離市中心又想住大啲又唔介意搭多程車嘅可能鐘意park yoho,有啲人想方便嘅可能揀yoho系列,呢啲好睇個人喜好。

上得來問屋苑比較嘅都係想知比較屋苑入面一啲住戶先知嘅野eg有冇邨巴/返工放工巴士特別班次/管理好唔好/管理費幾多/會所有咩設施eg小朋友興趣班同收費/車位大概幾錢/有咩特別設施,就好似以前元朗post有講過midtown會所泳池成日比人用來教班,早排都有采業業主話會所有啲日常用品買,呢啲分享真係值得準買家做參考
十月份睇樓搵地方搬入大西北,未睇灑所有盤有小小分享
1. Yoho Town 7分鐘到西鐵加周圍配套係優勢,兩房單位房唔算大,最細393已上到740m
2. 采葉庭 8分鐘到西鐵,條路無遮擋,但個人認為唔算難行,但周圍無食肆同其他生活配套,個則方型又大又好用
3. 尚豪庭 采葉隔離,新淨外觀前者好多,個則都見使,管理費貴,去西鐵步行兩個字
4. 朗城匯 質數無睇連登講咁差,個人認為三寶中反而最好,秒速到西鐵,睇樓當日無垃圾味同臭渠味,但一定唔會選望到溝渠個邊,最細單位叫價已經7字頭
5. 朗庭園 開則都好用,步行去西鐵站相對唔方便,多過十分鐘,而且有兩條大路,多車經過有嘈音唔算靜,有民生配套,價錢叫翻上車盤
6. 世宙 近西鐵同民生配套,開則正常,叫價7字中,企街等各問題可能都要考慮
其他盤未睇,睇完樓先知道大西區未夠20年樓已經叫老,同埋一房鐵路盤已經去到7字頭,如果無小朋友夫婦,大家會選擇方便加細,定兩房無咁方便既盤?如果投資角度又有無唔同?
小小問題同分享,無諗住批判邊個盤,理性討論同分析🙏🏻
支持樓上兩位巴打分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞