元朗/朗屏 上車盤 14

1001 回覆
7 Like 12 Dislike
老老實實,與其世宙,我真係寧願揀朗8﹐一來價位低水少少,二來雖然冇咁方便,但比較遠離左太雜嘅環境,到鐵亦再方便啲

不過整體黎講,自住角度,俾得咁上下錢,元朗 yoho系列整體邊方面都好啲,就算 yt係最舊都勝過世宙,無論環境定管理
For香港人 近鐵已經夠曬啦

無咁grand咪賣唔到gy 價囉 一份錢一份貨其實仲想點
我都覺得朗8舒服啲,唔似世宙一落樓下就街市咁嘈
得罪講句,成日都外觀外觀,一時又YOHO設計舊一時又朗8公屋,我都唔知住外牆定住入面,用料同周邊環境緊要好多下嘛,況且好多時人云亦云我又唔覺得真係咁差
同埋上車盤唔係豪宅,講究外觀都哂氣
咁講真,朗8又好 yt又好,本身都唔係平,有啲啲要求都正常,同埋就算自己唔介意,遲啲換樓都可能有阻力

但我都認同買樓自住黎計環境同交通排第一,鐵路盤本身就唔會差得去邊
3/4百尺果堆唔算貴 拎去市區買唔到d咩
梗廚要變開廚,拆牆就得
改完分分鐘仲大過你原則開廚
唔拆都有梗廚功用,唔使煮飯煮到成屋油煙,煮飯洗衫嘈亂巴閉,呢啲問題你住過開廚就明。
人地外國嘅開廚,講緊間屋閒閒地千幾二千呎個開廚都大過你成間屋,咁設計梗係掂啦
想問大家 如果有120萬 平均月薪4萬零 (過往兩年年薪過48萬)
諗住一個人供 朗8 一房有冇可能得?
同埋元朗有咩上車盤可以考慮?
真心求教
咁朗8係自成一角同埋靜啲 不過唔知點解升唔起 世宙升左好多下 尺價仲貴過佢 可能關開廚或者隻開積事
世宙采光一樣咁差
上去睇過 一個係大窗台 一個得隻窗仔 差好遠喎
升唔起?
平均係點計 講緊花紅定收佣

唔同計法喎
原來已經都升左咁多 就咁睇年頭到而家好似世宙升勁啲
世宙2020年個陣買6百幾萬有2房
依家要7百頭到中先有 緊貼朗8既價
誠仔野其實無所謂,你睇下Sea to Sky 一樣大賣.
人地裝修質素差d 新地裝修係靚 但成日都係溢價.
睇d客點諗架姐
我又覺得新樓頭個5~10年 其實都差唔多,咁新滲咩水呀.
LP6日日租客都投訴房間個燈口位漏水,比幾千蚊執返好 一樣咁住
層樓keep住升值, 我又唔感覺到呢d野好大影響.
最緊要夠平
講緊朗8窗仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞