《Venom》毒魔:血戰大屠殺 劇透討論區

1001 回覆
65 Like 19 Dislike
你覺得評分越高越好睇呀嘛, 咁我搬埋奧斯卡出嚟有咩問題?奧斯卡冇公信力咩?
咁依家三套野imdb分數一樣,你係咪覺得三套野質素一樣/差唔多?
今時今日仲攞個評分打飛機,想笑大人個口咩
幾時有講過越高分越好睇?
gotg2夠高分啦
我咪一樣話唔岩口味
你想越辯越明 就圍繞返個主題黎講 唔洗再不斷亂扣帽子
睇戲咁撚主觀感受
個幾套我覺得好睇d 你覺得mos好睇d
我同你嗌有咩意思
唔係拎客觀分數比較咁點比?

唔洗係咁轉移視線
又咩同分可以唔同質素,又咩oscar,又咩今時今日
咪講撚左差少少分數你都仲可以話個人主感受
差成1分都仲要死雞撐飯蓋

你講咁鳩多咪又係想講imdb唔準
你最撚準啦 全世界睇你頭啦
你講經咩
你係有料咪講mos有咩好睇得過我講個幾套
拎埋你覺得最撚客觀 最撚準數據出黎比較lo
唔好再轉移視線啦 大影評家
carnage最尾明明贏左 但又無啦啦要再捉條女爬黎爬去 呢啲贏法好on9
照你咁講係DS招技咁電視點解仲播緊Peter Parker段新聞Peter parker 流出左新聞先去搵DS喎
可能ffh片尾之後日日都loop緊單新聞
原來你都知睇戲好講主觀感受,我仲以為你係信哂評分嗰啲on9仔添

mos打鬥做到夠暴力同充滿力量感
攝影美術方面極佳
係我睇過藝術性同娛樂性平衡得最好嘅英雄片

不過我又好想請教下點解你覺得尚氣好睇過mos喎,其餘幾套都叫有啲地方值得讚,尚氣除咗imdb高分啲之外,我真係唔知套野點樣「點都好過mos」
好睇得出今集真係求其拍就算
得個半鐘
Carnage周圍殺人最後比venom食返
睇完好似無睇過咁
講咁耐原來又係精神勝利法
最後比唔到客觀數據
你鍾意食屎我又可以話你唔岩咩
無建基係客觀標準上爭辦主觀思想有咩撚意思

英雄片藝術性平衡最好咪顯係tdk同watchmen啦
唔計nolan 都未數到mos
仲有3 billboard, green book, whilplash, blade runner
mos 雖然無左zack成日慢鏡個種審美疲勞
但充其量都係一部好睇既動作片
好睇既電影最起碼係
娛樂性
音效
同埋引發觀眾思考

mos當有頭兩者
唔見有第三

尚氣3場打鬥同係上佳表現
少左好少美式拍攝既不斷分鏡
反而係參考左港式打鬥個種動作連慣性
可能武術指導係matrix個條友原因
第一場打鬥同件外套都係致敬同參考jacky Chan
你可以唔鍾意佢為人
但無可否認佢令香港動作片係荷里活既影響
周星馳03年功夫都係因為佢
嘗試將廣東話厘語笑話 轉為全球化既動作笑話
最尾場打鬥都好有動作感
由格鬥到cg既打鬥都係教材式表現

音樂又揀得好
Asian + hiphop

最後角色刻劃同文化探討都係上等之作
先唔講偉仔演技同內心戲
有睇過無間道同the departed 李安納度d誇張表現就明白
套戲探討asian文化好深入
家庭觀同隔閡 亞洲執著同西方放下呢個概念
偉仔要simu證明自己有日可以carry十環
simu 一直痛恨呀爸將寄望加諸係自己身上
到最尾打鬥先真係將內心怨恨擺上枱講
雖然明知係自己多年積怨累死老婆 但自尊心重 就一直怪責個年紀輕輕既仔無好好保養呀媽 先想佢有日可以carry十環 保護個家

like father like son
simu係佢呀爸呀媽既結合
打拳個陣學哂呀爸捉實雙拳 直到auntie教識佢要手放開
到最後偉仔都明白個道理 放下執念 明白老婆並唔係想要咁既野 同意識到個仔終於有能力守衛個家 亦放開拳頭 將十環交比個仔
放下始終係西方概念 最後兩父子領會到
我唔見得mos有咩引發思考
奸角亦唔見有咁多層次

有時真係好撚驚d毒撚
成日以為反主流就展現到獨特性
中二病到仆街
中立d睇件事啦
同埋建議你讀多d com lit
睇多d 睇廣d 學識欣賞唔同作品 咁先係真正既深度
唔係d鏡頭黑d 慢d 突然又快d就係藝術
中二病先成日強調非主流希望人欣賞品味同拎認同感
無知仲要衝出黎只會比人感覺見光短淺
心態真係要改改 網上又好 現實做人又好
咁偏激 同 自我中心 真係freak
好心班dc狗仲好意思成日拎mos出黎J
連dceu都當Henry cavill同Zack snyder係condom
以後唔會有mos個類戲
不知不覺以前既唔好,已變成今日既佳作,荷里活商業劇本明顯退步曬
單新聞根本代表唔到幾時
Tvb夠日日loop一樣新聞
我只係覺得唔會係loki
咁會令好多只睇電影版,無睇電視劇既人R曬頭
條女係雜貨鋪撚venom果幕都好好笑
成套戲最驚喜係片尾
我都覺
痴線佬feel
好得意
可能細個都係睇過好少不過今次幾好睇吖 係時間太少
不過太長又好似無咁多打鬥位
接受到套嘢玩膠玩痴線
其實都有啲娛樂性
carnage係因為venom嘅殘留物(血?)先至孕育到出嚟㗎嘛
咁carnage叫venom father咪合理
.
btw venom集集都唔夠人打 最後又係靠環境攻擊反勝
太耐無食人?
venom 打黑妹落樓又係唔知做乜鳩
意見不合,班avengers咪一樣會互揪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞