Affordable Watches 手錶討論區 (2)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
其實成日都覺得日常生活除咗玩開錶嘅人, 其他人好少會留意你戴咩錶, 所以成日都覺得買錶買自己鍾意嘅就得, 錶係戴畀自己睇,唔係畀人哋睇

要型嘅就真係要改變自己,型嘅人戴咩都型,自己個vibe有自信已經差好遠
呢個係咩牌子?🙏🏻
hand winding 麻煩? 如果同款有auto 同Hw, 我一定揀hw
yema
佢出到自家機芯,算幾勁
不過睇外國評論qc有時麻麻,錶芯零件同組裝唔係全法國製(有瑞士/大陸)
另外鋼帶有人話佢好薄,有興趣既巴打最好研究多D先
最有趣既係,佢隻chrono竟然係用Seiko NE86 芯,比較少見
Monday no blue

其實呢間嘢係靠饑餓營銷定係d嘢真係得?

利申:無擁有
其實用呢啲唔可靠嘅自家芯倒不如用sellita仲少穫氣
佢嘅價錢嚟講係得嘅,比起其他好賣啲嘅細 brand (helm halios..) 算係易買喇
六折好吸引
不過都係留啲彈藥畀 Black Friday ...

睇spec又真係唔衰
有用sw / Peseux / ne88
我個人鍾意隻VINTAGE PRS-35多d
如果真係heated blue hands就正了
嘩,屌

戴左一排放左 lug對我黎講長左d
做咩買 41
39黎
不列顛祖國貨,如果dress watch,Smiths 有咩推薦? 唔敢要vintage, 驚保養麻煩

利申:不列顛人
39 都咁大
有咩石英錶嘅chronograph 推介? 想外表靚啲,又有日期、星期。

Citizen 仲有萬年曆同太陽能,功能好齊,但通常太大或太樣衰。

我見到大學同學戴IWC Portuguese , 我覺得好卑
Tudor royal
雖然唔係chronograph ,但性價比同牌子唔會差過iwc
點解要比較

chronograph? Sinn 都唔錯
Tudor Royal 太貴太flashy,雖然Tudor 以古英格蘭王命名,我愛不列顛祖國,但我感受唔到Tudor 種貴氣,我覺得Royal 好土豪
casio ocw s5000e, 不過好似冇計時錶功能
why not both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞